Village Roadshow Pictures

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Village Roadshow Pictures
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1986
SzékhelyLos Angeles
Alapító
  • Bruce Berman
  • Greg Coote
TulajdonosVillage Roadshow
Formamagántulajdonban lévő vállalat
Termékekfilm
AnyavállalataVillage Roadshow
A Village Roadshow Pictures weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Village Roadshow Pictures témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Village Roadshow Pictures az amerikai leányvállalata egy 1986-ban alapított, nagy hollywoodi filmek társfinanszírozásával foglalkozó cégnek. A Village Roadshow Entertainment Group (VREG) egyik részlege,[1] amely a Village Roadshow ausztrál médiavállalat tulajdonában van. Az 1986-os alapítása óta több mint 100 filmet készített, többek között a Warner Bros.-szal koprodukcióban a Mátrix-sorozatot, a Sherlock Holmes-sorozatot, a Táncoló talpak-sorozatot, az Ocean’s-sorozatot, a A Lego-kaland-filmeket és a Jokert. A Village Roadshow filmtárában szereplő filmek 34 első helyezést értek el az Amerikai Egyesült Államokban, és 50 Oscar-jelölést, 19 Oscar-díjat és hat Golden Globe-díjat kaptak.[2][3]

A Village Roadshow Pictures a világ számos területén, köztük Ausztráliában, Új-Zélandon és Szingapúrban (az utóbbit a Golden Village-en keresztül) működő leányvállalatokon keresztül forgalmazza filmjeit.[4] A J.P. Morgan Chase és a Rabobank International biztosít némi finanszírozást a Village Roadshow és a Warner Bros. filmjeihez.[1] A Village Roadshow-nak volt egy másodlagos együttműködése a Sony Picturesszel, amely 2016-ban ért véget.[5]

Történet[szerkesztés]

A Village Roadshow Pictures 1986-ban alakult.[5] A cég 1997-ben kötött első körben szerződést a Warner Bros. Picturesszel, hogy ötéves időtartamra finanszírozza filmjeiket. Bruce Berman, a félbeszakadt Plan B Entertainment cégtől szerződött a stúdió elnökének.[6]

2012-ben a Warner Bros. Pictures és a Village Roadshow Pictures 2017-ig meghosszabbította az elsőfilmes társfinanszírozási megállapodásukat. 2014 májusában a VRPG kiegészítő társfinanszírozási produkciós szerződést kötött a Sony Pictures Entertainmenttel, amely A védelmező és az Annie című filmek megjelenésével kezdődött. A második megállapodásra a rendelkezésre álló nagy mennyiségű tőke miatt került sor.

2015-ben a Village Roadshow Pictures és a Village Roadshow Television cégét, a VREG-t egy 480 millió dolláros befektetéssel tőkeerősítették, amelyben a Falcon Investment Advisors és a Vine Alternative Investments is részt vett. A Falcon Investment Advisors és a Vine Alternative Investments 2017 áprilisában további tőkét adott hozzá, hogy ellenőrzési részesedést szerezzen a vállalatban. Ennek célja egy új stratégiai terv finanszírozása volt egy kibővített filmes listára, valamint televíziós programok és egyéb tartalmi formák gyártásának hozzáadása.[7]

Nemrégiben[mikor?] a David S. Goyer által fenntartott Phantom Four cége kötött egy elsőfilmes szerződést a Village Roadshow Pictures-szel.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Village Roadshow Sells Controlling Stake”, Variety, 2017. április 19. (Hozzáférés: 2017. április 19.) 
  2. Village Roadshow Pictures Bets on Three Potential Hollywood Franchises”, Forbes, 2015. február 26. (Hozzáférés: 2016. március 15.) 
  3. Village Roadshow closes $480 million in capital for 'Ghostbusters,' Spielberg flick”, Los Angeles Business, 2015. szeptember 14. (Hozzáférés: 2016. március 15.) 
  4. For Warner and Roadshow Studios, No Need to Analyze Joint Ventures”, Los Angeles Times, 2009. március 5. (Hozzáférés: 2016. március 15.) 
  5. a b Village Roadshow Inks Co-Finance Deal with Sony Pictures (EXCLUSIVE)”, Variety, Variety Media, 2014. május 5. (Hozzáférés: 2015. november 30.) 
  6. Karon, Paul: WB takes a Village (amerikai angol nyelven). Variety , 1997. december 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)
  7. Steve Mosko Lands At Village Roadshow Entertainment Group As CEO”, Deadline, 2018. október 25. (Hozzáférés: 2018. október 25.) 
  8. Kroll, Justin: David Goyer’s Phantom Four Films Signs First-Look Deal With Village Roadshow, Sets ‘Reincarnation Of Peter Proud’ As First Project (amerikai angol nyelven). Deadline , 2021. szeptember 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)

További információk[szerkesztés]