Mátray Júlia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátray Júlia
Született1841[1]
Nagyszentmiklós
Elhunyt1904. április 13. (62-63 évesen)[1]
Budapest VII. kerülete
Állampolgárságamagyar
HázastársaSzép József
Foglalkozásaszínész
SablonWikidataSegítség

Mátray Júlia, olykor Mátray Laura, született: Szaplonczay Laura (Németnagyszentmiklós, 1841. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. április 13.)[2] színésznő.

Élete[szerkesztés]

Szaplonczay Mihály és Bartha Mária leányaként született. Mostohaapja, Mátray István igazgatása alatt már hétéves korában színpadra lépett Pály Elek társulatánál. 1854. január 23-án fellépett a Nemzeti Színházban, a Hazatértekben. Ez év február 8-án a Hölgyfutár így ír róla: »Ujra bebizonyítá, miszerint a színipályára elvitázhatatlan hatással bír, költői alakja s az érzés, mi hangján átrezg, igen szerencsés adományok«. Tagja volt a Budai Népszínháznak is. Itt érte el művészetének legmagasabb fokát. Az 1850-es években Gócs Ede, 1858 és 1866 között Molnár György társulatában szerepelt. Ezt követően Kolozsvárott játszott, majd 1871-től a Buda-szabadkai együttes tagja volt. 1859-ben férjhez ment Szép József színészhez. Többször volt vendégszereplő a Nemzeti Színházban, nyaranta pedig a Budai Népszínházban vállalt szerepeket Szép Józsefné néven. A korabeli sajtóban tehetségét összevetették Prielle Kornéliáéval, Munkácsi Flóráéval is. Gróf Ráday intendáns többször hívta a Nemzeti Színházhoz, azonban miután 1871-ben férjhez ment Gyöngyösy János kereskedelmi miniszteri tanácsoshoz, az ajánlatot nem fogadta el s csak néha lépett fel mint vendég, majd 1877 októberében végleg visszavonult a színészettől. 1904. április 12-én hunyt el tüdőgyulladásban, életének 63., házasságának 33. évében. Örök nyugalomra helyezték 1904. április 14-én délután a református egyház szertartása szerint.

Nővére Mátray Mari színésznő, akivel 1854. január 23-án együtt vendégszerepeltek a Nemzeti Színházban. 1862-ben Szabadkán működött. Ez év április 9-én újra meghívták a Nemzeti Színházhoz vendégszereplésre. Ekkor A falusiak Irma szerepét játszotta. 1864. március 28-ától Molnár György Budai Népszínházának volt a tagja.

Főbb szerepei[szerkesztés]

  • Esmeralda (Hugo: A Notre Dame-i toronyőr)
  • Gauthier Margit (Dumas: Kaméliás hölgy)
  • Júlia (Shakespeare: Rómeó és Júlia)
  • Lecouvreur Adrienne (Scribe–Legouvé)
  • Maritana (Don Caesar)
  • Rózsi (Cigány)
  • Ayda (IV. László)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Enyedi Sándor: Rivalda nélkül. Budapest, Teleki László Alapítvány, 1999.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Budapest, Magyar Könyvklub