Litauszki Zsolt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Litauszki Zsolt
SzületettLitauszki Zsolt Henrik
1975. október 14. (48 éves)
Orosháza
Állampolgárságamagyar magyar
Nemzetiségemagyar magyar
GyermekeiSári és Lotti
Foglalkozásamesterszakács
TisztségeBDPST Hotel Management Zrt. szálloda üzletágának kreatív séfje
IskoláiCorvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola (Hódmezővásárhely)
SablonWikidataSegítség

Litauszki Zsolt Henrik (Orosháza, 1975. október 14. -) Magyarország egyik legismertebb mesterszakácsa, a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja,[1] 2016-ig volt a Zsidai Csoportnál Corporate Executive Chef (CECh), majd 2018-tól 2020. nyaráig a Gundel étterem executive séfje.[2] 2020. júliusától a BDPST Hotel Management Zrt. szálloda üzletágának kreatív séfje.[3] Egy orosházi iskolai menzától kanyargós út vitte a Michelin-reménységek negyvenes listájáig.[4]

Kezdetek[szerkesztés]

Litauszki Zsolt gasztronómia iránti szenvedélye már gyerekkorában kialakult. Nagyapja tapasztalt kertész volt, édesanyja Csendes Büfé néven kifőzdét üzemeltetett a szülővárosában. A hódmezővásárhelyi vendéglátóipari szakközépiskolában végzett. Később bár sikerrel felvételizett a JATE történelem szakára, de végül inkább a szakácsmesterséget választotta. Első két szakácsévét az orosházi Ételbár étteremben (melynek konyháját akkoriban a csabai Brill Bisztró tulajdonosának, Gabnai Csabának az édesapja vezette), majd egy orosházi iskolai menzán töltötte, ahol 3600 diákra kellett főzni naponta.[5]

Szakmai pálya[szerkesztés]

Litauszki eleinte kezdetleges szakmai tudását a fertőrákosi Ráspi étteremben fejlesztette tovább. Innen másfél évnyi munka után a határ túloldalára a ruszti csárdába csábították át. Ez a Ráspi után szakmailag visszalépés volt, ezért a határtól távolabb, a hegyekben kezdett dolgozni. Először a 4*-os Hotel Salbach-Hinterglemmben, majd a nyári szezonban a Thiersee menti ajurvédikus hotel konyháján. A következő téli szezontól a Zürs am Arlberg-i Sporthotelben, később a Panorama Royal Tirolban, illetve az Obergurgl Hotel Austria-ban és a Hotel Lorünserben lépkedett a konyhai ranglétrán felfelé. Innét a sérci Taubenkobelbe szerződött, ami az ő idején kapta meg második Michelin-csillagát (a hidegkonyhát vezette ott). A Taubenkobelben uralkodó hatalmas nyomás elől visszamenekült Rusztba, ezúttal a ruszti Bürgerhaus boutique hotel éttermébe, a Rusterhofba, ahol a konyhafőnök Michael Mooslechner helyettese lett. Az itt töltött három és fél év közben visszatért egy szezon erejéig a hegyekbe, ahol a St. Antoner Hof séfhelyettese volt. Ruszt után a kismartoni Bodega la Ina konyháját vette át, ahol konyhafőnökként már a Michelin-csillag várományosa volt, amikor az éttermet a tulajdonos egészségügyi okokra hivatkozva egyszerű tapas-bárrá alakította, felmondva a kreatív konyhafőnöknek. Utolsó ausztriai állomáshelye Sascha Huber konyhája, a nezsideri Nykosparkban volt, ahová a nyári szezonban kreatív beugróként később is többször visszatért. Ezután 2008-ban hazatért Magyarországra, a Maligán borétterem üzemeltetője lett.[6] Az étterem egy évvel a nyitás után bekerült a három legjobb magyar étterem közé. Litauszki Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Az étterem egy évig volt nyitva, majd magánséfként dolgozott pár évig, Törőcsik Jenő médiavállalkozó családjára főzött. Közben 2009-től a Zsidai-család hat éttermének tanácsadója, majd úgynevezett kreatív séfje (a kreatív séf feladata az éttermek étlapjának, kínálatának összeállítása, kitalálása) lett. 2016-ig irányítja a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját. Ekkor már 12 éttermi egység létrehozásában és vezetésében vett részt a Zsidai csoporton belül. Ezután új kihívás várta Costa Ricán, ahol 2 étterem és 1 catering cég tanácsadója volt.[7][8] 2017-ben megalapította a Litauszki Consulting nevű cégét, majd 2018-ban a Gundel étterem kreatív séfje lett.[9] 2020. júliusától a BDPST Hotel Management Zrt. szálloda üzletágának kreatív séfje.[3]

Litauszki stílusa[szerkesztés]

Szokták mondani, hogy sallangmentes, és kifinomult a fűszerérzéke. Egy elhagyott grundon is kiszagolja a vadon növő turbolyát, megy a bodza illata után. Az Ausztriában töltött évek elmélyítették, gazdagították a Monarchiára jellemző gasztronómiai stílusát, ami egyet jelent a régi magyar hagyományok ismeretével, használatával. A hal és a káposzta használata nagyon jellemző rá, Czifray-stílus, érdemes belelapozni, hogy mennyire mai, mennyire gazdag alapanyagokban, ízkombinációkban. Francia alapok, magyar leleménnyel.” - írja az Origo [1] egy cikkében. "Marhapofa tarhonyával. Ragacsos körömpörkölt jut eszembe róla elsőre. Egyike azoknak a séfeknek, aki nagyon ügyesen és izgalmasan használja a fűszernövényeket, virágokat." - Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró "Naturális, természetközeli, letisztult, a természet adta fűszerek íze, illata a meghatározó a Zsoltnál. Ez nem meglepő, hiszen a nagymama fűvész volt, így Zsolt nagyon vágja ezt a témát, elmész vele egy kertbe és mindent ismer." - Zsidai Zoltán Roy, a Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler, ÉS éttermek tulajdonosa.

Magánélete[szerkesztés]

Litauszki Zsolt jelenleg Budapesten él feleségével Timivel. Két kislány Sári és Lotti édesapja.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Bocuse d'Or Magyarország Archiválva 2019. január 29-i dátummal a Wayback Machine-ben, bocusedorhungary.hu
  2. Litauszki Zsolt a Gundel élén Archiválva 2019. január 21-i dátummal a Wayback Machine-ben magyarkonyhaonline.hu
  3. a b Litauszki Zsolt a BDPST Grouphoz igazolt (magyar nyelven). turizmus.com. (Hozzáférés: 2020. november 16.)
  4. Szindbád talán hazatalál, demokrata.hu
  5. Gyöngyi, Somodi: Litauszki Zsolt: a Csendes büfétől a nemzetközi karrierig | OrosCafé (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. június 8.)
  6. Maligán borvendéglő - amig a készlet tart (magyar nyelven). Bűvös Szakács, 2008. szeptember 12. (Hozzáférés: 2020. június 7.)
  7. Magyar séf főz a világelitnek (magyar nyelven). Válasz. [2020. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 9.)
  8. 10+1 kérdés Uvitá-ról és a „15 minutos”-ról, vagyis Litauszki Zsolt célállomásáról (magyar nyelven). Dining Guide, 2016. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. június 9.)
  9. Új sztárséf a Gundel Étteremben, origo.hu

Források[szerkesztés]