Ligue nord-américaine de hockey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ligue nord-américaine de hockey
(LNAH)
A Thetford Mines és a Trois-Rivières csapatai korongbedobás közben
A Thetford Mines és a Trois-Rivières csapatai korongbedobás közben

2023–2024-es LNAH bajnokság
Címvédő Cool FM 103,5 de Saint-Georges (2. cím) [1]
Legtöbb győzelem
Adatok
SportágJégkorong
Résztvevők6 csapat
KontinensÉszak-Amerika
Ország Kanada, Québec
Időpontszeptember-május
Alapítva1996 (28 éve)
Első esemény1996-97-es szezon
Eddigi események száma26 szezon

Honlaphttps://www.lnah.com
ElnökJessy Girard[2]
MédiapartnerLNAH TV, CKVL 101.1 FM[3]

Ligue nord-américaine de hockey (röviden: LNAH, magyarul: Észak-amerikai Jégkorongliga) egy kanadai alsó osztályú professzionális jégkorongbajnokság, ami 1996 óta működik. A szervezet székhelye a Québec tartománybeli Thetford Mines-ban található. A 2023-24-es szezonban 6 csapat játszik a bajnokságban, amelyek székhelyei mind Québec tartományban találhatók, azonban játszott már a ligában csapat a kanadai Ontario tartományból és az amerikai New Hampshire államból is. A bajnokságban játszó csapatok a rájátszásban a Vertdure-kupa elnyeréséért mérkőznek meg.

A bajnokság jogelődje az 1996-ban alapított Ligue de hockey semi-professionnelle du Québec (LHSPQ) volt, ami félprofesszionális ligaként működött, 2003-ban a liga nevét Ligue de hockey senior majeur du Québec-re változtatták, végül 2004-ben a Ligue nord-américaine de hockey névre nevezték át a bajnokságot. A Vertdure-kupát a legutóbbi, 2022-23-as szezonban a Vertdure-kupát elnyerő csapat a Cool FM 103,5 de Saint-Georges volt.

A bajnokságban számos korábbi National Hockey League- és American Hockey League-játékos is játszott. A liga történelme során nem a kiemelkedő játéktudás, hanem a mérkőzéseken előforduló verekedések kiemelkedő száma miatt lett híres. Széles körben a legerőszakosabb jégkorongligaként ismerik.[4][5]

Történet[szerkesztés]

Ligue de hockey semi-professionnelle du Québec[szerkesztés]

Az LNAH jellegzetessége a gyakori verekedés a játékosok között

A Ligue Nord-Américaine de Hockey jogelődje a félprofesszionális Ligue de hockey semi-professionnelle du Québec (LHSPQ) volt, amit 1996-ban alapítottak. A Ligue de hockey semi-professionnelle du Québec két jégkorongliga, a Ligue senior majeure du Québec (LSMQ) és az 1995-ig Ligue senior de la Mauricie nevet viselő Ligue de hockey semi-professionnelle du Québec összeolvadásából jött létre Mario Deguise, a Québeci jégkorongszövetség korábbi elnökének vezetésével. A bajnokság létrejöttének célja az volt, hogy a felnőtt québec-i játékosok a régiójukban maradva játszhassanak anélkül, hogy amerikai vagy európai klubokba kelljen szerződniük.[6]

A bajnokság az 1996-97-es szezonban 13 csapattal kezdődött, 6 csapat, a Blizzard de Saint-Gabriel, a Dinosaures de Sorel, a Dragons du Haut-Richelieu, a Rapides de Lachute, a Nova d'Acton Vale és a 94 de Waterloo, amelyek a Ligue senior majeur ligából érkezett, 3 csapat, a Grand Portneuf de Pont-Rouge, a Gladiateurs de ville des Laurentides és a Jets de Louiseville, amelyek a korábbi Ligue du hockey semi-professionnelle du Québec ligából, és 4 csapat, a Coyotes de Thetford Mines, a Chacals de la Rive-Sud, Voyageurs de Vanier és a Papetiers de Windsor az új liga létrejöttekor alapult. Az első szezonban három csoportba voltak beosztva a csapatok, a keleti, nyugati és központi csoportba, és mindegyik csapat 36 mérkőzést játszott le. Az alapszakaszt a Nova d'Acton Vale nyerte meg, és a rájátszás döntőjébe is bejutott, de 4-2-re a Blizzard de Saint-Gabriel győzte le.

Az 1997-98-as szezonban a mérkőzések száma 36-ról 38-ra növekedett, A Voyageurs de Vanier Québec másik kerületébe költözött, Val-Bélairbe, és a csapat neve As de Québecre változott. A Gladiateurs de ville des Laurentides Sainte-Thérèse-be költözött, és a Chiefs de Sainte-Thérèse nevet vette fel. A Jets de Louiseville csapata utód nélkül megszűnt. A 94 de Waterloo Granby-be költözött, és a Blitz de Granby nevet vette fel. A Dragons du Haut-Richelieu megváltoztatta a nevét Dragons d'Iberville-re. Két új csapat csatlakozott a bajnoksághoz, a Aztèques d'Asbestos és a Condors de Jonquière. Az alapszakszt a Grand Portneuf de Pont-Rouge nyerte meg, a rájátszást a Rapides de Lachute nyerte meg a Nova d'Acton Vale legyőzésével 4-2-es összesítésben.

Az 1998-99-es szezonban a Chiefs de Sainte-Thérèse Lavalba költözött, ahol Chiefs de Laval néven játszottak tovább. A Dragons d'Iberville Saint-Laurant-ba költözött, és a Dragons de Saint-Laurant néven játszott tovább, és a Blizzard de Saint-Gabriel Joliette-be költözött, és a Blizzard de Joliette nevet vette fel. A Chacals de la Rive-Sud Saint-Georges-be költözött, és a Garaga de Saint-Georges néven játszott tovább. Az As de Québec 1 évre felfüggesztette a működését. A mérkőzések száma 36-ra csökkent csapatonként. Az alapszakaszt a Blizzard de Joliette nyerte, továbbá a rájátszást is megnyerte a Garaga de Saint-Georges legyőzésével 4-2-es összesítésben.

Az 1999-2000-es szezonban az As de Québec visszatért a ligába, a csapat La Côte-de-Beaupréba költözött, és a Caron et Guay Beaupré nevet vette fel. A Rapides de Lachute Lasalle-ba költözött, és Rapides de LaSalle néven folytatta a játékot. A Dinosaures de Sorel Royaux de Sorelre változtatta a nevét. A mérkőzések száma ismét 38-ra nőtt csapatonként. Az alapszakaszt a Garga de Saint-Georges nyerte, a rájátszást a Rapides de LaSalle nyerte a Grand Portneuf de Pont-Rouge legyőzésével 4-2-es összesítésben.

A 2000-01-es szezonban a Coyotes de Thetford Mines neve Prolab de Thetford Mines-ra, a Caron et Guay Beaupré neve As de Beaupréra, a Blizzard de Joliette neve Mission de Joliette-re, a Nova d'Acton Vale neve pedig Beaulieu d’Acton Vale-ra változott. A csapatonkénti mérkőzések száma 44-re nőtt. Az alapszakaszt a Garga de Saint-Georges nyerte, azonban a rájátszás döntőjében a Mission de Joliette győzött 4-3-as összesítésben.

A 2001-2002-es szezonban az As de Beaupré Charlesbourg-ba költözött, de változatlan név alatt folytatta a játékot. A Dragons de Saint-Laurent Verdunba költözött, ahol a Dragons de Verdun nevet vette fel. A Grand Portneuf de Pont-Rouge Caron et Guay de Pont-Rouge-ra, a Papetiers de Windsor Lacroix de Windsorra, az Aztèques d'Asbestos pedig Dubé d'Asbestos-ra változtatta a nevét. A Beaulieu d’Acton Vale Saint-Hyacinthe-ba költözött, és a Cousin de Saint-Hyacinthe nevet vette fel. Egy új csapat csatlakozott Promutuel de Rivière-du-Loup néven. Az alapszkaszt a Garga de Saint-Georges nyerte, a rájátszásban a Chiefs de Laval győzött a Prolab de Thetford Mines legyőzésével 4-1-es összesítésben.

A 2002-03-as szezonban a Dubé d’Asbestos újra az Aztèques d'Asbestos néven játszottak. A Blitz de Granby a Prédateurs de Granby nevet vette fel. Az As de Québec az Arpidrome de Charlesbourgból az Aréna Marcel-Bédardba költözött névváltoztatás nélkül. A Mission de Joliette Saint-Jean-sur-Richelieu-be költözött, és a Mission de Saint-Jean nevet vette fel. Az önkormányzati összevonás miatt Jonquière Saguenay város részévé vált, így az ott működő Condors de Jonquière neve Paramédic de Saguenay-re változott. A csapatonkénti mérkőzések száma 52-re emelkedett. Az alapszakaszt a Prolab de Thetford Mines nyerte, azonban a rájátszás döntőjébe jutva legyőzte a Chiefs de Laval 4-3-as összesítésben.

Ligue de hockey senior majeur du Québec[szerkesztés]

2003-ban Ligue de hockey senior majeur du Québec lett a liga neve. A szezononkénti mérkőzések száma 50-re csökkent csapatonként. A Rapides de LaSalle és az Aztèques d'Asbestos megszűnt pénzügyi problémák miatt. A Caron et Guay de Beauport csapata meg lett vásárolva, és a Radio X de Québec nevet vette fel. A Lacroix de Windsor Sherbrookba költözött, és a Saint-François de Sherbrooke lett a neve. Új csapat jött létre Vikings de Vikings de Trois-Rivières néven. Az alapszakaszt a Prolab de Thetford Mines nyerte, a rájátszást a Dragons de Verdun nyerte a Garaga de Saint-Georges legyőzésével 4-3-as összesítésben.

Ligue nord-américaine de hockey[szerkesztés]

2004-ben nevezték át a jelenlegi nevére a bajnokságot, illetve ebben az évben vált professzionális bajnoksággá az LNAH. A Vikings de Trois-Rivières, a Promutuel de Rivière-du-Loup és a Royaux de Sorel csapata megszűnt. A Paramédic de Saguenay neve Fjord du Saguenay-re változik, de a csapat 24 lejátszott mérkőzés után megszűnik. A Caron & Guay de Pont-Rouge Trois-Rivières-be költözik, és Caron et Guay de Trois-Rivières néven folytatta tovább. A Mission de Saint-Jean Sorelbe költözik, és a neve Mission de Sorelre változik. A Radio X de Québec elköltözik a Centre Marcel-Bédard arénából és a Colisée Pepsibe. A 2004-05-ös szezonban a liga a 2004–2005-ös NHL-lockout miatt számos NHL-játékost tudott leszerződtetni. Ekkor került a ligába 4 aktív NHL-játékos is: Sébastien Charpentier a Washington Capitals-tól, Mathieu Biron és Kristián Kudroč a Florida Panthers-től és Donald Brashear a Philadelphia Flyers-től. Ebben a szezonban a mérkőzések száma 60-ra nő csapatonként. Az NHL hiánya miatt megüresedő jégcsarnokokat és televíziós műsorsávokat kihasználva az LNAH-nak sikerült elintézni, hogy a Chiefs de Laval és a Dragons de Verdun két alkalommal a montréali Centre Bellben játszhatott, illetve a liga történetében először a meccseiket egy televíziócsatorna is közvetítette, a TQS.[7] A Mission de Sorel-Tracy csapata hivatalos partnerséget kötött a Pittsburgh Penguins American Hockey League-betétcsapatával, a Wilkes-Barre/Scranton Penguins-zel.[8] Az alapszakasz a Radio X de Québec nyerte, a rájátszás döntőjébe jutva a Prolab de Thetford Mines-t győzte le 4-2-es összesítésben.

A 2005-06-os szezonban a Garaga de Saint-Georges felveszi a CRS Express de Saint-Georges nevet. A Cousin de Saint-Hyacinthe neve Cristal de Saint-Hyacinthe-re változik. A Chiefs de Lavalt megvásárolta a Genex, és a nevét Summon-Chiefs de Lavalra változtatta. A Dragons de Verdun neve Dragons de Verdun-Montréalra változik. A mérkőzések száma 56-ra csökkent csapatonként. Az LNAH és a kanadai Réseau des sports (RDS) megállapodást kötött, aminek keretében 10 mérkőzést 9 különböző arénából közvetít az egész tartományban fogható csatornáján.[9] Az alapszakaszt a Radio X de Québec nyerte, a rájátszást a Saint-François de Sherbrooke a Prolab de Thetford Mines legyőzésével 4-2-es összesítésben.

A 2006-07-es szezonban a Ligue Centrale de Hockey senior AAA bajnokságban játszó Les Aigles de St-Jean-sur-Richelieu megvásárolja a Summon-Chiefs de Lavalt, és Saint-Jean-sur-Richelieu-be költözteti, a csapat neve Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu-re változik. A Cristal de Saint-Hyacinthe neve Top Design de Saint-Hyacinthe-re változik. A Dragons de Verdun-Montréal csapata megszűnik. A csapatonkénti mérkőzések száma 48-ra csökkent. Az alapszakaszt a Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu nyerte, és a rájátszás döntőjébe jutva legyőzte a Saint-François de Sherbrooke-ot 4-0-ás összesítésben.

A 2007-08-as szezonban a Prolab de Thetford Mines neve Isothermic de Thetford Mines-ra változik. A Radio X de Québec a Colisée Pepsi melletti Pavillon de la Jeunesse-be költözik. A csapatonkénti mérkőzések száma 52-re nőtt. Az alapszakaszt a Top Design de Saint-Hyacinthe nyerte, a rájátszást a Caron et Guay de Trois-Rivières nyerte a Isothermic de Thetford Mines legyőzésével 4-2-es összesítésben.

A 2008-09-es szezonban 3 csapat csatlakozik az LNAH-hoz a Ligue Centrale de Hockey senior AAA-ból, a 98,3 FM de Saguenay megvásárolja a Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu-t, és Saguenay-be költözteti, ahol 98.3 FM de Saguenay néven játszanak tovább. A CIMT de Rivière-du-Loup és a Poutrelles Delta de Sainte-Marie is csatlakozik a ligához, de az utóbbi 32 lejátszott mérkőzés után megszűnik. A Précision de Pont-Rouge csapata megvásárolta a Radio X de Québec-et, és a Lois Jeans de Pont-Rouge játszottak tovább. A Mission de Sorel-Tracy a szezonban nem játszott pénzügyi problémák miatt. A Top Design de Saint-Hyacinthe neve Chiefs de Saint-Hyacinthe-re változott. A csapatonkénti mérkőzések száma 48-ra csökkent. Az alapszakaszt a Lois Jeans de Pont-Rouge nyerte, a rájátszásban a Lois Jeans de Pont-Rouge győzte le a Isothermic de Thetford Mines-t 4-2-es összesítésben.

A 2009-10-es szezonban a Chiefs de Saint-Hyacinthe csapata megszűnt. A 98.3 FM de Saguenay neve Marquis de Saguenay-re változik. A Lois Jeans de Pont-Rouge csapata 36 lejátszott mérkőzés után megszűnt, mert nem fizette ki a csapatra kirótt 18 ezer kanadai dolláros büntetést, amit a fizetési plafon átlépése miatt kapott. Az alapszakaszt a Saint-François de Sherbrooke, a rájátszás döntőjében azonban legyőzte a CRS Express de Saint-Georges 4-2-es összesítésben.

A 2010-11-es szezonban új csapat lép be a bajnokságba, a GCI de Sorel-Tracy, az előző szezonban megszűnt Lois Jeans de Pont-Rouge játékosai ebben a csapatban folytatták a játékot. A CRS Express de Saint-Georges neve Cool FM 103.5 de Saint-Georges lett. A CIMT de Rivière-du-Loup neve 3L de Rivière-du-Loupra változott. A rájátszássorozat győztesének járó kupa nevét Futura-kupáról Canam-kupára változtatta a Can-Am nevű helyi vállalat nyomán. A csapatonkénti mérkőzések száma 42-re csökkent. Az alapszakaszt a Cool FM 103,5 de Saint-Georges nyerte meg, azonban a rájátszás döntőjében legyőzte a Saint-François de Sherbrooke 4-0-ás összesítésben.

A 2011-12-es szezonban a CGI de Sorel-Tracy neve HC Carvena de Sorel-Tracy-ra változott a Groupe CGI-vel folytatott névvita után. A Saint-François de Sherbrooke csapatát felvásárolják, és Windsorba költöztetik, ahol Wild de Windsor néven játszanak tovább. A csapatonkénti mérkőzések száma 48-ra növekedett. Az alapszakaszt két részre osztották, a két részben gyűjtött pontok alapján a tabella négy első csapata jutott tovább a rájátszásba. Az alapszakaszt a Marquis de Saguenay nyerte, a rájátszásban az Isothermic de Thetford Mines győzte le a Wild de Windsort 4-2-es összestésben.

A 2012-13-as szezonban a Wild de Windsor eladása került, és a liga történetében először Québec tartományon kívüli településre költözött csapat, az Ontario tartománybeli Cornwallba, a csapat neve pedig Riverkings de Cornwallra módosult. A Marquis de Saguenay nevet változtatott, a város neve helyett a városon belüli kerület nevét vette fel, így lett Marquis de Jonquière. A csapatonkénti mérkőzések száma 40-re csökkent. Az alapszakaszt a Marquis de Jonquière nyerte, majd a rájátszás döntőjében legyőzte a HC Carvena de Sorel-Tracy-t 4-2-es összesítésben.

A 2013-14-es szezonban a HC Carvena de Sorel-Tracy neve Éperviers de Sorel-Tracyra, a Caron et Guay de Trois-Rivières neve Viking de Trois-Rivières-re változott. Új csapat csatlakozott a ligához, a Braves de Valleyfield, de 12 lejátszott mérkőzés után Valleyfieldből Lavalba költözött a csapat, és a Braves de Laval nevet vette fel. Az alapszakaszt a Viking de Trois-Rivières nyerte, a rájátszás döntőjében a Marquis de Jonquière győzött a Isothermic de Thetford Mines-nal szemben 4-3-as összesítésben.

A 2014-15-ös szezonban a Braves de Laval neve Prédateurs de Lavalra, a Viking de Trois-Rivières neve Blizzard Cloutier Nord-Sud de Trois-Rivièresre változott. A rájátszássorozat győztesének járó kupa neve Vertdure-kupára módosult. Az alapszakaszt a Éperviers de Sorel-Tracy, azonban a rájátszás döntőjében az Isothermic de Thetford Mines győzött 4-1-es összesítésben.

A 2015-16-os szezonban az Isothermic de Thetford Mines neve Assurancia de Thetford Mines-re módosult. Az alapszakaszt a Marquis de Jonquière nyerte, a rájátszás döntőjében a 3L de Rivière-du-Loup győzte le a Éperviers de Sorel-Tracy-t 4-3-as összesítésben.

A 2016-17-es szezonban a Riverkings de Cornwall csapata megszűnt. Az alapszakasz győztese a Marquis de Jonquière, ami a rájátszás döntőjébe jutva győzte le a Assurancia de Thetfordot 4-0-ás összesítésben.

A 2017-18-as szezonban az előző szezont követő, a liga jövőjét érintő bizonytalan hónapok után a Prédateurs de Laval csapata megszűnt. A Blizzard Cloutier Nord-Sud de Trois-Rivières neve Draveurs de Trois-Rivières-re változott. A liga vezetése felveti egy amerikai csapat hozzáadását a bajnoksághoz a New Hampshire-i Berlinből, de az ötlet ebben a szezonban nem valósul meg, így 6 csapat marad a bajnokságban, a csapatonkénti mérkőzések száma pedig 36-ra csökkent. Az alapszakasz győztese a Éperviers de Sorel-Tracy, ami a rájátszás döntőjében győzte le a 3L de Rivière-du-Loup-t 4-2-es összesítésben.

A 2018-19-es szezonban a Draveurs de Trois-Rivières csapata megszűnt, így a bajnokság 5 csapatra szűkült, de az LNAH-ba újabb csapat csatlakozott Berlin BlackJacks néven a New Hampshire-i Berlinből.[10] A BlackJacks volt az első amerikai székhelyű csapat a bajnokság történetében. A csapat alacsony nézőszámai miatt a 2018-19-es szezonban 12 lejátszott mérkőzés után az LNAH átvette a BlackJacks tulajdonjogát, és áthelyezte a québeci St-Jérôme-be Les Pétroliers du Nord néven a Pétrole et Propane Bélanger tulajdonában.[11][12][13] 2019 júniusában bejelentésre került, hogy a St-Jérôme-i Aréna régional de la Rivière-du Nord nem hosszabbítja meg a szerződését a Les Pétroliers du Nord-ral, így a csapat a lavali Colisée de Lavalba költözött át.[14] Az alapszakaszt a Assurancia de Thetford nyerte, a rájátszás döntőjében a Éperviers de Sorel-Tracy győzte le a Marquis de Jonquière-t 4-2-es összesítésben.

Elindult a bajnokság saját online streaming- és videóportálja LNAH TV néven, amin élőben közvetítik a liga meccseit, illetve videóarchívumban tekinthetőek meg a korábbi mérkőzések.[15]

A Covid19-világjárvány miatt a a 2019-20-as szezont félbeszakították, és a rájátszásokat nem rendezték meg. Az alapszakaszban a legtöbb pontot az Assurancia de Thetford szerezte.[16]

A 2020-21-es szezont a québeci lezárások miatt nem rendezték meg.[17]

A 2021-22-es szezonban az alapszakaszt az Assurancia de Thetford nyerte meg, ami a rájátszás döntőjében a Les Pétroliers du Nord-t győzte le 4-0-ás összesítésben.[18]

2022 májusában lett bejelentve, hogy a 2022-23-as szezontól a ligában játszó csapatok száma 7-re bővül, a Saint-Roch-de-l'Achigan székhelyű Bâtisseurs de Montcalm.[19]

A 2022-23-as szezonban az alapszakaszt a Les Pétroliers du Nord nyerte, a rájátszás döntőjében a Cool FM 103,5 de Saint-Georges győzte le a Assurancia de Thetfordot 4-2-es összesítésben.

2023. június 29-én az LNAH bejelentette a Bâtisseurs de Montcalm csapat megszűnését, így 6 csapat maradt a bajnokságban a 2023-24-es szezonra.[20]

Az LNAH elnökei[21]
Időszak Név
1996-1998 Mario Deguise
1998-2000 Serge Léveillé
2000-2001 Denis Courville
2001-2008 Michel Gaudette
2008-2017 Michel Godin
2017-2018 Richard Martel
2018-2019 Jean-François Laplante
2019-2021 Renaud Lefort
2021-2022 Gilles Rousseau
2022-2023 Michel Gaudette
2023-napjainkig Jessy Girard

Bajnokság menete[szerkesztés]

A 3L de Rivière-du-Loup és a már megszűnt Draveurs de Trois-Rivières játék közben

A bajnokság három részből áll: az előszezonból, a főszezonból és a rájátszásból. A játék az előszezonnal veszi kezdetét minden év szeptemberében és októberig tart, amikor elkezdődik a főszezon.

Alapszakasz[szerkesztés]

A főszezon során a 7 csapatos ligában minden csapat 40 mérkőzést játszik le. A tabellán elért pontszám szerinti eredménytől függetlenül bekerül a rájátszássorozatba mindegyik csapat.

Rájátszás[szerkesztés]

A rájátszásban való továbbjutáshoz az adott csapatnak legalább 4-szer kell legyőznie az ellenfelét. A rájátszássorozat győztese nyeri el a Vertdure-kupát.

Játékszabályok[szerkesztés]

A 15 fordulós draftszezont nyáron tartják, amelyen a junior ligákhoz túl idős játékosok közül draftolhatnak. Az LNAH szabálya szerint a ligában játszó játékosoknak vagy Québecből kell származniuk, vagy rendelkezniük kell québeci juniorliga-tapasztalattal.[22]

Résztvevők[szerkesztés]

Ligue nord-américaine de hockey (Québec tartomány)
3L
Az LNAH csapatainak elhelyezkedése

Jelenlegi csapatok[szerkesztés]

A 2023-24-es szezonban játszó csapatok.[23]

Csapat Székhely Jégcsarnok Férőhely Csatlakozás
3L de Rivière-du-Loup Rivière-du-Loup Centre Premier Tech 3 500 2008
Assurancia de Thetford Thetford Mines Centre Mario Gosselin 2 500 1996
Cool FM 103,5 de Saint-Georges Saint-Georges Centre Sportif Lacroix-Dutil 2 975 1996
Éperviers de Sorel-Tracy Sorel-Tracy Colisée Cardin 3 037 1996
Les Pétroliers du Nord Laval Colisée de Laval 3 609 2018
Marquis de Jonquière Saguenay Palais des Sports 3 220 1996

Megszűnt csapatok[szerkesztés]

Bajnokok[szerkesztés]

Vertdure/Canam/Futura-kupa győztesek
Csapat Kupák
Assurancia de Thetford[m 1] 3
Marquis de Jonquière 3
Éperviers de Sorel-Tracy 2
Chiefs de Laval 2
Saint-François de Sherbrooke 2
Cool FM 103,5 de Saint-Georges[m 2] 2
3L de Rivière-du-Loup 1
Lois Jeans de Pont-Rouge 1
Caron et Guay de Trois-Rivières 1
Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu 1
Radio X de Québec 1
Dragons de Verdun 1
Mission de Joliette 1
Rapides de LaSalle 1
Blizzard de Joliette 1
Rapides de Lachute 1
Blizzard de Saint-Gabriel 1
A Vertdure-kupát 2018-ban megnyerő Éperviers de Sorel-Tracy
Szezon Győztes Döntő végeredménye Döntős Alapszakasz győztese
1996–97 Blizzard de Saint-Gabriel 4-2 Nova d'Acton Vale Nova d'Acton Vale (56 pont)
1997–98 Rapides de Lachute 4-2 Nova d'Acton Vale Grand Portneuf de Pont-Rouge (65 pont)
1998–99 Blizzard de Joliette 4-2 Garaga de Saint-Georges Blizzard de Joliette (59 pont)
1999–00 Rapides de LaSalle 4-2 Grand Portneuf de Pont-Rouge Garga de Saint-Georges (56 pont)
2000–01 Mission de Joliette 4-3 Garaga de Saint-Georges Garga de Saint-Georges (67 pont)
2001–02 Chiefs de Laval 4-1 Prolab de Thetford Mines Garga de Saint-Georges (74 pont)
2002–03 Chiefs de Laval 4-3 Prolab de Thetford Mines Prolab de Thetford Mines (93 pont)
2003–04 Dragons de Verdun 4-3 Garaga de Saint-Georges Prolab de Thetford Mines (82 pont)
2004–05 Radio X de Québec 4-2 Prolab de Thetford Mines Radio X de Québec (87 pont)
2005–06 Saint-François de Sherbrooke 4-2 Prolab de Thetford Mines Radio X de Québec (87 pont)
2006–07 Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu 4-0 Saint-François de Sherbrooke Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu (66 pont)
2007–08 Caron et Guay de Trois-Rivières 4-2 Isothermic de Thetford Mines Top Design de Saint-Hyacinthe (70 pont)
2008–09 Lois Jeans de Pont-Rouge 4-2 Isothermic de Thetford Mines Lois Jeans de Pont-Rouge (64 pont)
2009–10 CRS Express de Saint-Georges 4-2 Saint-François de Sherbrooke Saint-François de Sherbrooke (58 pont)
2010–11 Saint-François de Sherbrooke 4-0 Cool FM 103,5 de Saint-Georges Cool FM 103,5 de Saint-Georges (61 pont)
2011–12 Isothermic de Thetford Mines 4-2 Wild de Windsor Marquis de Saguenay (61 pont)
2012–13 Marquis de Jonquière 4-2 HC Carvena de Sorel-Tracy Marquis de Jonquière (56 pont)
2013–14 Marquis de Jonquière 4-3 Isothermic de Thetford Mines Viking de Trois-Rivières (61 pont)
2014–15 Isothermic de Thetford Mines 4-1 Éperviers de Sorel-Tracy Éperviers de Sorel-Tracy (62 pont)
2015–16 3L de Rivière-du-Loup 4-3 Éperviers de Sorel-Tracy Marquis de Jonquière (56 pont)
2016–17 Marquis de Jonquière 4-0 Assurancia de Thetford Marquis de Jonquière (63 pont)
2017–18 Éperviers de Sorel-Tracy 4-2 3L de Rivière-du-Loup Éperviers de Sorel-Tracy (52 pont)
2018–19 Éperviers de Sorel-Tracy 4-2 Marquis de Jonquière Assurancia de Thetford (48 pont)
2019–20 A szezon rájátszásait a Covid19-járvány miatt nem játszották le. Assurancia de Thetford (52 pont)
2020–21 A teljes szezont a Covid19-járvány miatt nem indították el.
2021–22 Assurancia de Thetford 4-0 Les Pétroliers du Nord Assurancia de Thetford (43 pont)
2022–23 Cool FM 103,5 de Saint-Georges 4-2 Assurancia de Thetford Les Pétroliers du Nord (48 pont)
2023–24 Les Pétroliers du Nord (49 pont)

Kitüntetések[szerkesztés]

Csapatnak járó trófeák[szerkesztés]

  • Vertdure-kupa (Coupe Vertdure): A rájátszássorozatot megnyerő csapatnak járó trófea. 1996-ban lett létrehozva.
  • Elnöki trófea (Coupe du Commissaire): Az alapszakaszban a legtöbb pontot szerző csapatnak járó trófea. 1996-ban lett létrehozva.
  • Mario Deguise-trófea (Trophée Mario-Deguise): A nyugati csoport győztesének járó trófea. 1996-ban lett létrehozva, 2004-ben lett utoljára kiosztva.
  • Középső csoport trófeája (Trophée de la division centrale): A középső csoport győztesének járó trófea. 1996-ban lett létrehozva, 1999-ben lett utoljára kiosztva.
  • Serge Léveillée-trófea (Trophée Serge-Léveillée): A keleti csoport győztesének járó trófea. 1996-ban lett létrehozva, 2004-ben lett utoljára kiosztva.
  • Gilles Lefebvre-trófea (Trophée Gilles-Lefebvre): A legjobb csapatnak járó trófea. 1999-ben létrehozva, 2010-ben lett utoljára kiosztva.

Egyéni trófeák[szerkesztés]

  • Claude Larose-trófea (Trophée Claude-Larose): A csapatában leghasznosabb játékosnak járó díj. 1996-ban lett létrehozva.
  • Éric Messier-trófea (Trophée Éric-Messier): A legjobb hátvédnek járó díj. 1996-ban lett létrehozva.
  • Guy Lafleur-trófea (Trophée Guy-Lafleur): Az alapszakaszban a legtöbb pontot szerző játékosnak járó díj. 1996-ban lett létrehozva.
  • Maurice Richard-trófea (Trophée Maurice-Richard): Az alapszakaszban a legtöbb gólt szerző játékosnak járó díj. 1996-ben lett létrehozva.
  • Serge-Léveillée-trófea (Trophée Serge-Léveillée): A legjobb edzőnek járó díj. 1996-ban lett létrehozva.
  • Jonathan-Delisle-trófea (Trophée Jonathan-Delisle): Legjobb irányítói képességű játékosnak járó trófea. 2006-ban lett létrehozva.
  • Mario Deguise-trófea (Trophée Mario-Deguise): A rájátszásokban leghasznosabb játékosnak járó trófea. 1996-ban lett létrehozva.
  • Legjobb kapus trófea (Trophée du meilleur gardien de but): A legjobb kapusnak járó trófea. 1996-ban lett létrehozva.
  • Legsportszerűbb játékos (Trophée du joueur le plus gentilhomme): A nagyfokú sportszerűség mellett kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosnak járó díj. 1999-ben lett létrehozva.
  • Védekező újonc (Trophée de la recrue défensive): Az első ligában eltöltött évében a legjobb védekezői teljesítményt nyújtó újonc játékosnak járó díj. 1998-ban lett létrehozva.
  • Támadó újonc (Trophée de la recrue offensive): Az első ligában eltöltött évében a legjobb támadói teljesítményt nyújtó újonc játékosnak járó díj. 1998-ban lett létrehozva.
  • Gaston Gagné-trófea (Trophée Gaston-Gagné): Annak a játékosnak vagy csapatnak járó trófea, amelyik a legjobban előmozdította az LNAH vagy a csapata ügyét. 2004-ben lett létrehozva.

Équipes d'étoiles[szerkesztés]

  • 1996-97: Guy Moore, Michel Caron, François Paquette, Denis Paul, Jean Bourgeois, Richard Pion, Francis Breault[24]
  • Denis Desbiens, Claude Barthe, René Camiré, Hugues Laliberté, Gaby McDuff, Stéphane Groleau, Benoît Tremblay
  • 1997-98: Guy Moore, Michel Caron, Yves Beaudoin, Hugues Laliberté, Jason Boudrias, Steve Cadieux, Francis Breault
  • Sylvain Lauzière, Simon Cloutier, Marco Lemay, Denis Paul, Martin Duval, Dominique Côté, Benoît Tremblay
  • 1998-99: Guy Moore, Michel Caron, François Paquette, Denis Paul, Jean Bourgeois, Martin Duval, Dany Desjardins
  • Jean-Claude Bergeron, François Morin, Marco Lemay, Hugues Laliberté, Yves Bertrand, Richard Grave,l Francis Breault
  • 2000-01: Guy Moore, Steve Gosselin, Sylvain Thibault, Jean Bourgeois, Michel Saint-Jacques, Michel Mongeau, André Côté
  • Patrick Labrecque, Daniel Poudrier, Yannick Jean, Mario Debenedictis, Frédéric Vermette, Patrick Bisaillion, Simon Boutin
  • 2001-02: Frédéric Beaubien, Steve Gosselin, Stan Melanson, Martin Chouinard, Jean Blouin, Dominic Perna
  • Dany Lavoie, Yannick Jean, Daniel Poudrier, Michel Mongeau, Dominic Maltais, Éric Bellerose, Michel Saint-Jacques
  • 2002-03: Frédéric Deschênes, Jean-Marc Richard, Daniel Poudrier, Patrice Tardif, Mathieu Benoît, David Thibault
  • Luc Bélanger, Steven Low, Stéphan Dugal, Mario Debénédictis, Frédéric Vermette, Claude Savoile, Charles Poulin
  • 2003-04: Jean-François Labbé, Steve Gosselin, Simon Olivier, Yannick Landry, Samuel Paquet, Philippe Audet
  • Luc Bélanger, Éric Lavigne, Steven Low, David St-Pierre, Éric Doucet, Dominic Chiasson
  • 2004-05: Luc Bélanger, Francis Nault, Steven Low, James Desmarais, Alexandre Tremblay, Michel Picard
  • 2005-06: Éric Fichaud, Éric Lavigne, Frédéric Bouchard, David St-Pierre, Jonathan Delisle, Marco Charpentier
  • 2006-07: Olivier Michaud,Pierre-Luc Courchesne, Simon Olivier, Frédéric Bouchard, Sylvain Rodier, Marco Charpentier, Michel Picard
  • 2007-08: Jonathan Pelletier, Francis Nault, Dominic Périard, Yann Joseph, Marco Charpentier,Éric Lecompte
  • 2008-09: Luc Bélanger, Louis Mandeville, Christian Laflamme, Kévin Cloutier, Robert Guillet, Chad Lacasse
  • 2009-10: David Guerrera, Louis Mandeville, David Cloutier, Mathieu Dumas, Jesse Bélanger, Simon Laliberté, Jean-François Boutin
  • 2010-11: Frédéric Deschênes, Jean-Philippe Morin, François Groleau, Kévin Cloutier, Jean-François Laplante, Francis Charette
  • 2011-12: Julien Ellis, Matthew Medley, Pierre-Olivier Beaulieu, Steve Brûlé, Francis Charette, Yannick Tremblay
  • 2012-13: Loic Lacasse, Bruno St-Jacques, Sasha Pokulok, Gregory Dupré, Francis Charette, Michel Ouellet
  • 2013-14: Marco Cousineau, Bruno St-Jacques, Nicolas Dumoulin, Dominic Léveillé, Francis Charette, Michel Ouellet
  • 2014-15: Pier-Olivier Pelletier, Samuel Carrier, Simon Danis-Pépin, Pierre-Luc O'Brien, Marco Charpentier, Yannick Riendeau
  • 2015-16: Loic Lacasse, Matthew Medley, Francis Trudel, Sylvain Deschatelets, Marco Charpentier, Thomas Beauregard
  • 2016-17: Adam Russo, Matthew Medley, Jonathan Paiement, Jonathan Bellemare, Marco Charpentier, Christian Ouellet
  • 2017-18: Adam Russo, Matthew Medley, Francis Trudel, Marc-André Tourigny, Kéven Veilleux, Alexandre Quesnel
  • 2018-19: Philippe Cadorette, Matthew Medley, Mathieu Brisebois, Maxime Macenauer, Maxime Villemaire, Yannick Riendeau
  • 2019-20: Étienne Marcoux, Sasha Pokulok, Simon Bourque, Maxime Macenauer, Maxime Lecours, Nicolas Poulin, Yannick Riendeau
  • 2021-22: Étienne Marcoux, Mathieu Brisebois, Philippe Bureau-Blais, Maxime St-Cyr, Alexandre Goulet, Alexandre Picard
  • 2022-23: Philippe Cadorette, Nathan Larose, Gabriel Bilodeau, Maxime Macenauer, André Bouvet-Morrissette, Nicolas Poulin

Játékosok[szerkesztés]

500 pontot elérő játékosok[szerkesztés]

Az LNAH-ban legalább 500 pontot szerző játékosok 2023 februárjáig.[25]

Név Csapat LSZ LM GSZ ASZ PSZ Visszavonulás
Kéven Cloutier CRS Express de Saint-Georges 16 623 326 618 944 aktív
Mathieu Benoît Mission de Sorel-Tracy 12 542 328 453 781 2014
Marco Charpentier Pétroliers du Nord 11 439 312 387 699 2019
Christian Deschênes HC Carvena de Sorel-Tracy 17 570 239 446 685 2017
Simon Laliberté Caron et Guay de Trois-Rivières 15 488 229 435 664 2016
Martin Duval Cousin de Saint-Hyacinthe 10 402 250 411 661 2006
Yannick Landry CIMT de Rivière-du-Loup 12 547 219 432 651 2013
Yann Joseph Assurancia de Thetford Mines 17 546 179 472 651 aktív
Dominic Chiasson Marquis de Saguenay 13 504 303 341 644 2016
Yannick Tremblay Saint-François de Sherbrooke 12 490 255 356 611 2014
Claude Morin Radio X de Québec 8 381 206 391 597 2009
Grégory Dupré Éperviers de Sorel-Tracy 13 538 244 344 588 2016
Hugues Laliberté Cousin de Saint-Hyacinthe 11 344 219 351 570 2007
David St-Pierre Mission de Sorel-Tracy 8 354 191 379 570 2011
Dominic Maltais Saint-François de Sherbrooke 10 388 236 314 550 2010
Frédéric Vermette Garaga de Saint-Georges 10 341 217 328 545 2006
Denis Paul Chiefs de Laval 7 260 204 314 518 2003
Christian Sbrocca Mission de Sorel-Tracy 9 319 169 341 510 2007

Visszavonultatott mezszámok[szerkesztés]

Név Csapat Mezszám Poszt Visszavonultatás éve
Francis Lapointe Garaga de Saint-Georges 16 jobbszélső 2001
Mario Roberge Garaga de Saint-Georges 32 balszélső 2004
Jonathan Delisle Garaga de Saint-Georges 44 jobbszélső 2006
Pierre Gendron Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu 21 középcsatár 2007
Hugues Laliberté Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu 30 középcsatár 2007
David Thibeault Prolab de Thetford Mines 44 balszélső 2008
Caron et Guay de Trois-Rivières 2011
Steve Gosselin Garaga de Saint-Georges 23 védő 2011
Simon Robidas Wild de Windsor 4 védő 2012
David Saint-Pierre Éperviers de Sorel-Tracy 47 középcsatár 2012
Jean-François Béliveau 3L de Rivière-du-Loup 17 balszélső 2013
André Martineau Prolab de Thetford Mines 11 középcsatár 2013
Sylvain Rodier Caron et Guay de Trois-Rivières 22 középcsatár 2014
Patrice Tardif Prolab de Thetford Mines 40 középcsatár 2016
Jesse Bélanger Garaga de Saint-Georges 26 középcsatár 2017
Christian Deschênes Éperviers de Sorel-Tracy 8 jobbszélső 2018
Serge Poudrier Prolab de Thetford Mines 27 védő 2019

Korábbi NHL-játékosok a ligában[szerkesztés]

Azok az LNAH-játékosok, akik legalább egy meccset játszottak az NHL-ben 2023 februárjáig.[26]

Megítélés[szerkesztés]

2019-ben egy Pétroliers du Nord - Marquis de Jonquière mérkőzésen a Marquis fekete bőrszínű játékosát, Jonathan Diabyt inzultus érte a közönség tagjaitól játék közben. A rasszista incidenst a liga vezetése és Québec miniszterelnöke, François Legault is elítélte.[27][28] 2004-ben a Laval Chiefs csapat 2001-02-es szezonjáról egy film készült Les Chiefs címmel Jason Gileno rendezésében.[29]

Nézettség[szerkesztés]

Átlagos nézőszámok[szerkesztés]

Szezon Átlagos nézőszám Legnézettebb csapat
2022-23 1 248[30] Marquis de Jonquière (1853)
2023-24 1 590 Marquis de Jonquière (2352)

Rekordok[szerkesztés]

Legalacsonyabb nézőszámú meccsek
Dátum Jégcsarnok Hazai Vendég Nézőszám
2006. március 26. Auditorium Dragons de Verdun CRS Express de Saint-Georges 196
2014. február 14. Colisée Laval Braves de Laval Viking de Trois-Rivières 252
2018. október 13. Notre Dame arena Berlin BlackJacks 3L de Rivière-du-Loup 253
2022. december 17. Complexe JC Perreault Bâtisseurs de Montcalm Marquis de Jonquière 307
2018. január 6. Colisée Draveurs de Trois-Rivieres Saint-Georges Cool FM 103.5 310
2018. október 27. Notre Dame arena Berlin BlackJacks Éperviers de Sorel-Tracy 320
2004. november 20. Palais des Sports Fjord du Saguenay Chiefs de Laval 380
2013. december 14. Colisée Laval Braves de Laval 3L de Rivière-du-Loup 387
2012. március 24. Centre J-A Lemay Wild de Windsor Cool FM 103,5 de Saint-Georges 394
2015. október 11. Colisée Laval Prédateurs de Laval Cool FM 103,5 de Saint-Georges 409
2012. január 12. Centre J-A Lemay Wild de Windsor Cool FM 103,5 de Saint-Georges 410
2014. október 12. Colisée Laval Prédateurs de Laval Cool FM 103,5 de Saint-Georges 425
2014. november 9. Colisée Laval Prédateurs de Laval Cool FM 103,5 de Saint-Georges 425
2020. február 12. Colisée Laval Pétrolier du Nord Assurancia de Thetford 425
2018. október 6. Notre Dame arena Berlin BlackJacks Éperviers de Sorel-Tracy 445
Legmagasabb nézőszámú meccsek
Dátum Jégcsarnok Hazai Vendég Nézőszám
2006. március 3. Auditorium Dragons de Verdun Caron et Guay de Trois-Rivières 7 495[31]
2006. március 24. Auditorium Dragons de Verdun Saint-François de Sherbrooke 4 502
2004. október 15. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Radio X de Québec 4 422
2012. október 20. Ed-Lumley Riverkings de Cornwall Caron et Guay de Trois-Rivières 4 171
2005. január 28. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Mission de Sorel-Tracy 3 839
2004. november 12. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Radio X de Québec 3 832
2006. december 28. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Summum-Chiefs de Saint-Jean-sur-Richelieu 3 627
2012. október 27. Ed-Lumley Riverkings de Cornwall Marquis de Jonquière 3 517
2004. október 22. Colisée Caron et Guay de Trois-Rivières Radio X de Québec 3 480
2004. szeptember 23. Colisée Caron et Guay de Trois-Rivières Chiefs de Laval 3 282
2007. január 5. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Mission de Sorel-Tracy 3 246
2006. január 6. Palais des sports Saint-François de Sherbrooke Radio X de Québec 3 223
2014. március 1. Ed-Lumley Riverkings de Cornwall Cool FM 103,5 de Saint-Georges 3 215
2009. március 7. Centre Premier Tech CIMT de Rivière-du-Loup CRS Express de Saint-Georges 3 146
2014. március 8. Ed-Lumley Riverkings de Cornwall Braves de Laval 3 109

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. 2 kupát Isothermic de Thetford Mines néven nyert meg.
  2. 1 kupát CRS Express de Saint-Georges néven nyert meg.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. https://www.leclaireurprogres.ca/sports/le-cool-fm-champion-de-la-lnah/
  2. Ligue nord-américaine de hockey: Personnel (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  3. https://www.lnah.com/fr/publication/nouvelle/de_la_lnah_a_la_radio.html
  4. Christinne Muschi: A Place for Pro Hockey Players Fighting to Stay in the Game (angol nyelven). The New York Times, 2011. február 28. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  5. Drop The Gloves: Canada's Toughest Hockey League (angol nyelven). Video. (Hozzáférés: 2023. december 18.)
  6. Mathieu Boulay; Martin Lavoie: Ligue Nord-Américaine de Hockey - Historique (francia nyelven). [2022. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  7. Les nombreux adeptes de la LNAH seront gâtés : 2 matchs présentés au Centre Bell (francia nyelven). RDS.ca, 2004. október 1. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  8. Le Mission de Sorel-Tracy affilié à Wilkes-Barre (francia nyelven). RDS.ca, 2004. augusztus 28. (Hozzáférés: 2023. november 30.)
  9. Matte, Sébastien: La LNAH démystifiée : des matchs de la LNAH diffusés sur RDS (fr-FR nyelven). Source du Hockey, 2021. március 16. (Hozzáférés: 2023. november 30.)
  10. Berlin confirme son adhésion à la LNAH (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  11. La LNAH propriétaire des BlackJacks (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  12. LNAH : les BlackJacks de Berlin transférés à St-Jérôme (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  13. Les Pétroliers du Nord, Pétrole et Propane Bélanger (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  14. Les Pétroliers relocalisés au Colisée de Laval (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  15. Jérôme Blanchet-Gravel: La Ligue nord-américaine de hockey a lancé sa saison 2018-2019 (francia nyelven). En Beauce, 2018. október 5. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  16. Frederic Desjardins: La LNAH tombe aussi sous le couperet de la COVID-19 (francia nyelven). L'Éclaireur Progrès, 2020. március 24. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  17. Denis Boisvert: La LNAH annule sa saison 2020-2021 (francia nyelven). Ligue nord-américaine de hockey, 2020. november 30. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  18. L'Assurancia de Thetford remporte la Coupe Vertdure 2022 (francia nyelven). Assurancia de Thetford - Ligue Nord Américaine de Hockey. (Hozzáférés: 2023. december 19.)
  19. Johanne Saint-Pierre: La LNAH comptera une 7e équipe l’an prochain (francia nyelven). Le Quotidien, 2022. április 6. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  20. Dissolution des Bâtisseurs de Montcalm (francia nyelven). Ligue nord-américaine de hockey. (Hozzáférés: 2023. december 19.)
  21. Anciens commissaires (francia nyelven). Ligue nord-américaine de hockey. (Hozzáférés: 2023. december 5.)
  22. Les Américains s'intéressent à la LNAH (francia nyelven). Le Journal de Montréal, 2011. március 3. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  23. Équipes (francia nyelven). Ligue nord-américaine de hockey. (Hozzáférés: 2023. december 19.)
  24. Équipes d'étoiles. (Hozzáférés: 2023. december 5.)
  25. Le club des marqueurs de 500 points (francia nyelven) (PDF). PublicationSports, 2022. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  26. Joueurs repêchés et/ou ayant joués LNH et qui ont joué LNAH depuis 1996 (francia nyelven) (PDF). PublicationSports, 2022. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  27. Ligue Nord-Americaine de Hockey will enforce zero-tolerance policy over racist taunts (angol nyelven). CTV Montréal, 2019. február 27. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  28. Guardian sport: Quebec hockey league apologizes after racist taunts force black player from ice (angol nyelven). The Guardian, 2019. február 27. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  29. The Chiefs Overview (angol nyelven). The New York Times. [2012. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 11.)
  30. Forte hausse des assistances à travers les arénas de la LNAH en ce début de saison (francia nyelven). Ligue nord-américaine de hockey. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  31. Livre des records assistances. (Hozzáférés: 2023. november 28.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ligue Nord-Américaine de Hockey
A Wikimédia Commons tartalmaz Ligue nord-américaine de hockey témájú médiaállományokat.
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap