Lidérces mesék éjszakája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lidérces mesék éjszakája
(Scary Stories to Tell in the Dark)
2019-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőAndré Øvredal
ProducerGuillermo del Toro
Sean Daniel
Jason F. Brown
J. Miles Dale
Elizabeth Grave
AlapműAlvin Schwartz: Scary Stories to Tell in the Dark
Műfaj
  • horrorfilm
  • kísértetfilm
  • könyv alapján készült film
ForgatókönyvíróDan Hageman
Kevin Hageman
FőszerepbenZoe Colletti
Michael Garza
Gabriel Rush
Austin Zajur
Natalie Ganzhorn
Austin Abrams
Dean Norris
Gil Bellows
Lorraine Toussaint
ZeneMarco Beltrami
Anna Drubich
OperatőrRoman Osin
VágóPatrick Larsgaard
Gyártás
GyártóCBS Films
Entertainment One
OrszágUSA, Kanada
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő108 perc[1]
Költségvetés25 - 28 millió $ (becsült)
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Big Bang Media
BemutatóUSA 2019. augusztus 9.
Magyarország 2019. november 28.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel105,6 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Lidérces mesék éjszakája (eredeti cím: Scary Stories to Tell in the Dark) 2019-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melyet André Øvredal rendezett Alvin Schwartz azonos nevű gyerekkönyves sorozata alapján. A forgatókönyvet Dan Hageman és Kevin Hageman adaptálta, Guillermo del Toro producer, Patrick Melton és Marcus Dunstan története szerint. A főszereplők Zoe Colletti, Michael Garza, Gabriel Rush, Austin Zajur, Natalie Ganzhorn, Austin Abrams, Dean Norris, Gil Bellows és Lorraine Toussaint.[3][4]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. augusztus 9-én mutatták be, míg Magyarországon több mint három hónappal később szinkronizálva, november 28-án a Big Bang Media forgalmazásában.

A film forgatása 2018. augusztus 27-én kezdődött és 2018. november 1-én ért véget a Kanada i -Ontarioban (St. Thomas). A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól és világszerte összesen 105,5 millió dollárt tudott gyűjteni, ami a kb. 28 millió dolláros költségvetésével szemben jó eredmény.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1968-ban, a Pennsylvaniai Mill Valley városában, Halloween éjszakáján három tinédzser jó barát – Stella, Auggie és Chuck megtréfálja Tommy Milner-t. Amikor Tommy és bandája megtorlásként üldözni kezdi őket az utcákon keresztül, a trió végül eléri a kültéri mozi területét, ahol egy Ramón nevű kamasz kocsijában rejtőznek el. Később elhívják magukkal Ramónt, hogy megmutassák neki a helyi "kísértet-járta házat", amely egykor a gazdag Bellows család birtokában állt, akik segítettek megtalálni Mill Valley-t. Odabent rábukkannak egy titkos szobára és Sarah Bellows által megírt horror történetkönyvére. Mivel Tommy végig követte a csoportot, bezárja őket az ijesztő szobába, Chuck húgával, Ruth-al együtt. Azonnal elmenekülnek, miután egy láthatatlan jelenlét felszabadítja őket, Stella viszont magával hozta Sarah könyvét. Stella felkínálja Ramónnak, hogy az éjszakát a házuk alagsorában töltse, amint felfedezik a Tommy által megrongált kocsiját.

Stella felfedez a hálószobájában egy új történetet "Harold" címmel, amelyet Sarah írt a könyvébe. Valóságban a megrészegedett Tommy a család Harold nevű madárijesztője felé tart, ami hirtelen életre kel. A teremtmény felnyársalja Tommy-t egy vasvillával; a fiú szénát kezd el hányni, majd erőszakos átalakuláson megy keresztül. Másnap tájékoztatást kapnak Tommy-ról, hogy eltűnt; Stella és Ramón utána néznek, és megtalálják Harold-ot Tommy ruhájába öltözve. Bár Stella meg van győződve arról, hogy Tommy-t madárijesztővé változtatták, ám a többiek szkeptikussá válnak.

Aznap este megjelenik egy újabb történet, a "A nagy lábujj", melynek főszereplője Auggie. A duó telefonon próbálja figyelmeztetni a narratívában szereplő szörnyről; egy zombi, aki az elveszett lábujját keresi, ami egy olyan pörköltben van, melyet Auggie akaratlanul megesz. Auggie-t végül megtámadja a zombi és eltűnik, miután behúzza az ágya alá.

Stella, Ramón és Chuck tudatában vannak, hogy ők következnek, ezért megpróbálják elpusztítani a könyvet; Amikor ez lehetetlennek bizonyul, úgy döntenek, hogy felkutatják Sarah Bellows életét a megoldás megtalálásának érdekében. Időközben egy új történet íródik: "A piros folt". Amikor Ruth felfedezi a duzzadt pókharapást az arcán, megnyomja azt és kidurran, melynek hatására több száz apró pókot szabadít fel. Stella, Ramón és Chuck megmenti Ruth-ot, ám a traumatizálása után elmegyógyintézetbe helyezik.

A csapat elmegy a helyi kórházba, ahol rájönnek, hogy Sarah testvére, Ephraim elektrosokk-terápiás kezelést végzett rajta. Mivel a család malomja megmérgezte a város vizét higannyal, a család kínozta és bezárta Sarah-t egy szobába, az igazság feltárása miatt. A kórházban Chuck-ot a visszatérő rémálmai fantomja, a Sápadt hölgy kezdi üldözni, aki végül egy folyosón a sarokba szorítja és elnyeli.

Turner rendőrtiszt letartóztatja Stella-t és Ramón-t, majd kideríti, hogy Ramón egy Vietnámi háborús svindler. Amíg a duót bezárja a börtönbe, Turner kutyája furcsán kezd viselkedni, ekkor a fiú rájön, hogy a következő teremtmény a Bicsaklott ember, a szörnyeteg egy tábortűz-történetből, aki ijesztgette őt gyerekként. A Bicsaklott ember, aki képes különálló testrészekből rekonstruálni magát, megöli Turner-t még mielőtt Ramónnal is végezne. Ramón és Stella kiszabadulnak celláikból, majd elcsalogatják a lényt, miközben Stella végül a Bellow házba megy, hogy megpróbáljon kapcsolatba lépni Sarah-val.

Stellát visszaviszik az időben, Sarah tapasztalatainak egy részét átélve, ahogy a Bellow család terrorizálja őt. Stellát egy sötét szobába vonszolják, ahol találkozik Sarah szellemével. Ezt követően megérkezik a házba Ramón, míg a Bicsaklott ember rá vadászik. Stella megígéri Sarah-nak, hogy elmondja az életének valódi történetét, ha abba hagyja a folytonos gyilkolást. Sarah arra kényszeríti Stellát, hogy a vérével írja az igazságot a könyvbe, ekkor ő és a Bicsaklott ember eltűnik végleg.

Ramón elfogadja pályázatát és érzelmi búcsút vesz Stellától, mielőtt bevonulna a háborúba. Stella autóba ül apjával és a meggyógyult Ruth-al, és a film véget ér, megjegyezve, hogy valamilyen módot találhatnak arra, hogy megmentésék Chuck-ot és Auggie-t.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)

A gyerekek[szerkesztés]

A Mill Valley városlakók[szerkesztés]

A teremtmények[szerkesztés]

  • Javier Botet, mint Nagy lábujj holtteste (nem szólal meg)
  • Troy James, mint Bicsaklott ember (nem szólal meg)
  • Mark Steger, mint Harold, a madárijesztő és a Sápadt hölgy (nem szólal meg)

A Bellows család[szerkesztés]

  • Kathleen Pollard, mint Sarah Bellows
  • Will Carr, mint Dr. Ephraim Bellows
    • Elias Edraki, mint Dr. Ephraim Bellows hangja
  • Jane Moffat, mint Delanie Bellows
  • Amanda Smith, mint Gertrude Bellows
  • Brandon Knox, mint Harold Bellows
  • Hume Baugh, mint Deodat Bellows

Lehetséges folytatás[szerkesztés]

A film folytatása fejlesztés alatt áll.[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scary Stories to Tell in the Dark. Fandango . (Hozzáférés: 2019. augusztus 7.)
  2. Scary Stories to Tell in the Dark (2019). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2019. december 9.)
  3. Scary Stories to Tell in the Dark (2019) (angol nyelven). Letterboxd . (Hozzáférés: 2020. január 8.)
  4. How Scary Stories to Tell in the Dark Sets Up a Possible Sequel (angol nyelven). Time , 2019. augusztus 9. (Hozzáférés: 2020. január 8.)
  5. https://wegotthiscovered.com/movies/scary-stories-dark-2-reportedly-early-development/
  6. Archivált másolat. [2020. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 7.)

További információk[szerkesztés]