Letchworth Garden City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letchworth Garden City
Az első Garden City múzeum
Az első Garden City múzeum
Közigazgatási adatok
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Anglia
Régió Hertfordshire
Népességi adatok
Teljes népesség ismeretlen +/-
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Letchworth Garden City (Egyesült Királyság)
Letchworth Garden City
Letchworth Garden City
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 58′ 41″, ny. h. 0° 13′ 48″Koordináták: é. sz. 51° 58′ 41″, ny. h. 0° 13′ 48″
Letchworth Garden City weboldala

Letchworth Garden City (röviden Letchworth) város az Egyesült Királyságban, Angliában, Hertfordshire megyében. Stevenagetől északra, az A505-ös út mentén. Az első Garden City.

A város neve egy a Domesday Bookban is megemlített középkori falu nevéből ered. 1903-ban itt hozta létre Ebenezer Howard az első Garden Cityt. Ma a városnak 33600 lakosa van.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebenezer Howard Garden City-koncepciója szerint a jövő városainak egyesíteniük kell a vidéki és a városi lét előnyeit, és ki kell küszöbölniük ugyanezek hátrányait. Városainak felépítését ezért úgy képzelte el, hogy a várost körülveszi a vidék, ahol a város élelmiszer termelése is zajlik, az ipar pedig ezektől külön városrészbe települ. A Garden City-koncepció azonban nem csak várostervezésileg új, hanem egy újfajta közösség-menedzsment rendszert is jelent, így például a vizet, áramot, üzemanyagot helyi szolgáltatóktól vásárolták volna meg. A létrejött Garden Cityk ezeket a menedzselési formákat ma csak részben alkalmazzák. 1903-ban alakult meg a First Garden City Ltd., aminek az volt a feladata, hogy Howard elképzeléseit megvalósítsa. Egy 16 km²-es területet vásároltak Hitchin környékén, ahol elkezdték az építkezést. 1903-ban épült meg a vasútállomás, az első iparvállalat, ami betelepült, egy fűzőgyártó cég volt.

1903-tól 1963-ig a település a First Garden City Ltd. tulajdona volt. 1963 és 1995 között egy törvénymódosítás következtében a Letchworth Garden City Corporation vette át a várost, majd 1995 után a Letchworth Garden City Heritage Foundation vette át a feladatokat.

A First Garden City Heritage Museum mutatja be a város kialakulását és fejlődését, és láthatóak a város eredeti tervei is. A Letchworth Museum and Art Gallery a helyi természeti és régészeti emlékeket mutatja be.[1]

Testvérvárosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Guide to Rural Guide, 11. oldal

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Letchworth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • David Gerrard: Guide to Rural England: The South of England, Travel Publishing Ltd., 2004, ISBN 1-904-43413-4 (angolul)