Krajczár Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krajczár Károly
Krajczár Károly.JPG
Született 1936. szeptember 2. (78 éves)
Apátistvánfalva
Nemzetisége magyarországi szlovén
Foglalkozása pedagógus, népmesegyűjtő, tankönyvszerkesztő

Krajczár Károly (szlovénül Karel Krajcar) (Apátistvánfalva, 1936. szeptember 2. –) magyarországi szlovén pedagógus, népmesegyűjtő, tankönyvszerkesztő.

Elemi iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte. A budapesti egyetemen a tanárképző szakon tanult. 1956-ban, húszesztendős korában részt vett az október 23-ai a lengyelekért tartott szimpátia-tüntetésen és figyelemmel kísérte Nagy Imre beszédét is. Elmondása szerint a legnagyobb hatást az gyakorolta rá, mikor Kodály Zoltán a később róla elnvezett Kodály köröndön integetett nekik.
Az októberi-novemberi forradalomban nem vett részt, karácsonykor viszont hazaküldték, hogy nyugtassa meg a vendvidéki lakosságot, mivel annak kevés információja volt a fővárosban zajló eseményekről.

Mivel közvetlen része nem volt a forradalomban, ezért visszatérhetett az egyetemre és 1958-ban szlovén-magyar szakos tanári diplomát szerzett. Az apátistvánfalvai iskolában nyert tanári állást és 1997-ben történt nyugdíjba vonulásáig ott dolgozott.
Az 1970-es évektől kezdett gyűjtőmunkába, először a helyi vend népmeséket gyűjtötte össze, amelyet még élő idős emberek ismertek. Első kötete vend nyelven jelent meg 1984-ben, majd 1990-ben egy kétnyelvű szlovén-magyar kötet kiadására is sor került. Emellett néprajzi tárgyak gyűjtésével is foglalkozott. 1996-ban egy harmadik kiadásra került sor, amely régi mesék mellett új gyűjtéseket is tartalmazott.

1964-ben a szlovén nyelv tanfelügyelőjévé nevezték ki, mely tisztségét 1970-ig ellátta. Az akkor Berzsenyi Dániel Főiskola (ma Savaria Egyetem) szlavisztika tanszéke tanárává választotta.

Jelenleg visszavonultan él Apátistvánfalván.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]