Krón Ernő (könyvkötő, 1884–1983)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Krón Ernő szócikkből átirányítva)
Krón Ernő
Született1884. augusztus 16.
Marosvásárhely
Elhunyt1983. február 4. (98 évesen)
Marosvásárhely
Foglalkozásakönyvkötő,
naptáríró,
naptárszerkesztő
SablonWikidataSegítség

Krón Ernő (Marosvásárhely, 1884. augusztus 16.Marosvásárhely, 1983. február 4.) – könyvkötő, naptáríró, szerkesztő, ifj. Krón Ernő apja.

Életútja[szerkesztés]

Négy osztályt szülővárosában végzett, majd édesapja könyvkötőműhelyében, Kolozsvárt a Rohonyi-féle, Esztergomban a Rosta-féle könyvkötészetben, Budapesten a Tolnai Világlapja kiadónál képezte magát mesterré. Mint önálló kisiparos 1903-tól haláláig dolgozott műhelyében, melyet fia, ifj. Krón Ernő[1] tovább működtetett Marosvásárhelyen.

1913-ban kezdte szerkeszteni és kiadni Régi és Valódi Lőcsei-féle Közhasznú Székely Naptár c. alatt 1948-ig évente megjelenő népszerű naptárát, jórészt saját szövegeivel. Korábbi népies nevén kalendárium, a szegényebb néprétegek egyetlen olvasmánya, amit még meg tudtak venni. Segítségével tájékozódtak a naptári időben, az ünnepnapokról, névnapokról, a naptárban levő hasznos olvasmányokat is elolvasták az egy naptári év során, míg meg nem érkezett az újabb esztendő kalendáriuma.

A vezetése alatt álló Székely Naptárak Kiadóvállalata önálló füzetsorozatban is megjelentette mindazokat az írásokat, melyekben a naptáríró orvosi tanácsokkal, a gyermekvédelem, lakásgondozás, konyhai takarékosság és konyhakertészkedés feladatainak ismertetésével, vőfélyek, násznagyok köszöntő verseivel, a szépség helyes ápolásával, a sertésfeldolgozás hetvenféle módjával, sőt a házaséletben előforduló testi-lelki bajok elhárítására 850 tanáccsal látta el az olvasókat. A sorozatban jelent meg "A jó házasság titka" alcímet viselő Mit kell tudni a lányoknak a házasság előtt? c. kiadványa (Marosvásárhely, 1932).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2021. augusztus 1-jén halt meg Marosvásárhelyen 96 évesen.(A Teleki Téka bejegyzése)

Források[szerkesztés]