Koinónia Könyvkiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koinónia Könyvkiadó
Típuskönyvkiadó
Alapítva1993
SzékhelyKolozsvár
A Koinónia Könyvkiadó weboldala
SablonWikidataSegítség

A kolozsvári Koinónia Könyvkiadó kezdetben főként teológiai, a református keresztény hagyományt ápoló művek kiadásával foglalkozott. Az évek során a kiadó profilja egyre bővült, jelenleg kortárs szépirodalmi műveknek, színháztudományi írásoknak, gyermekeknek szóló kiadványoknak és fordításköteteknek egyaránt biztosít megjelenési lehetőséget. A koinonia görög eredetű szó, közösséget, bensőséges kapcsolatot, részesedést, részvételt jelent.

A kiadó története[szerkesztés]

A Koinónia Könyvkiadót a kilencvenes évek elején alapította egy teológusokból, irodalmárokból és műszaki végzettségűekből álló csoport. A kiadót a Koinónia Multimédia nevű intézmény részeként képzelték el, 1993-ban pedig hivatalosan is bejegyeztették a szervezetet.

1994-ben a szervezet kuratóriumába diákokat választottak, és 1994-től a könyvek megjelentetésén túl a Koinóniának az is a célkitűzései között szerepelt, hogy a Kolozsváron tanuló egyetemistákat közösséggé formálja. Így, amellett, hogy számos diákrendezvény megszervezésére és lebonyolítására teremtett lehetőséget, mint lapkiadó kezdetben a Kulcs című diákújság megjelentetésére vállalkozott.

1993-ban újraindította a Kecskeméthy István teológiai professzor által alapított Kis Tükör című református missziói lapot. 1997-ben a diákoknak szóló programokért felelős csapat különvált a kiadótól, és Genézius Társaság néven folytatta tevékenységét.

2009-től a kiadó Könyvtér néven saját könyvesboltot alapított, mely Kolozsvár mellett immár Nagyváradon is működik.

A kiadó vezetői[szerkesztés]

Fontosabb kiadványok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A kiadó hivatalos honlapja

A Könyvtér hivatalos honlapja