KkStB 35 sorozatú szerkocsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
KkStB 35 sorozatú szerkocsi
Pályaszám
kkStB 35 sorozatú szerkocsi
Általános adatok
Gyártásban1868-1884
Darabszámkb. 100 db
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés3
Futókerék-átmérő995 mm
Teljes tengelytávolság3 160 mm
Üres tömeg11,5 t
Szolgálati tömeg23,5 t
Gőzvontatás
Vízkészlet10,5 m³
Tüzelőanyag-készlet7,0 m³ szén
SablonWikidataSegítség

kapcsolt mozdonyok típusai 45, 53

A kkStB 35 sorozatú szerkocsi egy szerkocsitípus volt az osztrák cs. kir. Államvasutak (kkStB)-nél, melyek eredetileg a Kronprinz Rudolf-Bahn-tól (KRB) és a Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn-tól (LCJE) származtak.

A KRB 1868-tól szerezte be ezeket a szerkocsikat mozdonyaihoz a Sigl-től Bécsben, a Simmeringi Gépgyártól, a Bécsújhelyi Mozdonygyártól, a Krausstól Münchenből, von Maffei, a Floridsdorfi Mozdonygyártól és a Mödlingi Mozdonygyár-tól.

A KRB-nél a T R sorozatjelet kapták.

A kkStB 1882-től rendelt magának ebből a sorozatú sorozatú szerkocsiból. Ezeket Bécsújhely és Floridsdorf gyártotta. Ezek száma azonban jóval alatta maradt a KRB-s szerkocsikénál..

1884-ben készített még a Bécsújhelyi Mozdonygyár a Lemberg-Czernowitz-Jassy-Eisenbahn-nak öt darabot ezekből a szerkocsikból, melyek később a IIIe sorozatjelet kapták.

Az államosítás után a magánvasutak valamennyi szerkocsija a kkStB-hez került, ahol a 35 sorozat jelet kapták. A LCVB eredetű mozdonyok a továbbiakban is az eredeti mozdonyaikkal üzemeltek, míg a többieket szabadon a táblázatban láthatókra alkalmazták.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a kkStB Tenderreihe 35 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Az eredeti szócikk forrásai szintén ott találhatóak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Verzeichnis der Lokomotiven, Tender, Wasserwagen und Triebwagen der k. k. österreichischen Staatsbahnen und der vom Staate betriebenen Privatbahnen nach dem Stande vom 30. Juni 1917, 14. Auflage, Verlag der k. k. österreichischen Staatsbahnen, Wien, 1918