Kiszel Tünde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiszel Tünde
Született 1959. november 24. (55 éves)
Budapest, Magyarország
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása televíziós műsorvezető, szerkesztő, producer, újságíró, színésznő és fotómodell

Kiszel Tünde weboldala
Kiszel Tünde az IMDb-n

Kiszel Tünde (Budapest, 1959. november 24. –) magyar médiaszemélyiség, műsorvezető, újságíró, fotómodell és naptárárus.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A budapesti Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett.[1][2] 1993 óta tagja a MÚOSZ-nak. Pályája elején fotómodell volt, képei magazinok címlapján, kártyanaptárakon, képeslapokon, posztereken jelentek meg. Később a német RTL Tutti-Frutti c. műsorában szerepelt. Itthon több játék- és reklámfilmben is szerepelt, színházakban is fellépett. A Pesti Színházban Lukács Sándorral, a Ruttkai Éva Színházban Esztergályos Cecíliával együtt játszott.

Az 1990-es évek elején újságírással kezdett foglalkozni, számos országos lap közölt cikkeit, többek között a Kiskegyed, a Reform, a Vasárnapi Hírek, a Népszava, az Esti Hírlap, az Aktuell, az Őnagysága, az Ármány és Szerelem, és a Képes Európa. Jelenleg a Sikeres Nők c. lap főmunkatársa. Nemzetközileg is ismert művészekkel, sportolókkal, politikusokkal szokott interjúkat készíteni.

A televíziónál 1992-től dolgozik, eleinte szerkesztő-riporter volt több csatornánál. Az MTV1-en láthatták a nézők a Halló Vasárnap! című műsorban sztárriportjait. Munkája során gyakorlatot szerzett a televíziós műhelymunkában, a szerkesztésben és a vágásban, s a műsorvezetésben egyaránt.

Havas Henrik egyik műsorában ismert politikusok, színművészek voltak riportalanyai. Állandó rovattal rendelkezett a Szív Tv-ben Híres Személyiségek Titkai címmel, interjúit a Metropol Tv is bemutatta.

1995 nyarától a Budapest Televíziónak szerkesztő-műsorvezetője. Négy éven keresztül volt szerkesztője és vezetője a Karosszék című zenés, kulturális magazinműsornak, mely minden vasárnap este 6 órától 11 óráig került adásba. A Töltse velünk az éjszakát! című élő adást három éven keresztül szerkesztette és vezette. Vendégei között több híres közéleti személyiség, Kossuth-díjas művészek, és kiváló sportolók is voltak. Tudósításainak tárgyai túlnyomórészt kulturális események, színházi premierek, fesztiválok, gálakoncertek, jótékonysági rendezvények voltak. Népszerű humoristákkal beszélgetett a Humoróra c. élő adásban, magyar nóta- és népdalénekeseket mutatott be az Elhúzzuk a nótáját c. műsorban. 2000-ben közel egy éven keresztül futott a Gyermekkalauz, majd két évig volt szerkesztője és vezetője a Mi Muzsikus lelkek c. műsornak. Ez utóbbiban a hazai operaszínpadok legnagyobb tehetségei szerepeltek. Szintén ismert és népszerű művészek bukkantak fel Hogy van c. műsorában.

Öt évig heti rendszerességgel volt látható a Sztárbaba c. műsora, melyben neves művészek fordultak meg gyermekeikkel, tárgya a család, gyermeknevelés és szeretet volt. Sikeres műsora volt a Sztárok allűrök nélkül is, mely hetente került képernyőre.

A Budapest TV-n tíz alkalommal vezette a karácsonyi műsort, s több alkalommal a szilveszteri műsort.

Saját maga szerkeszti, vezeti műsorait, melyeket önmaga finanszíroz, s producerként is dolgozik. Gyakorta felkérik jótékonysági rendezvények, gálaestek konferálására, festő és képzőművészek kiállításainak megnyitására.

Szerepelt a Holnap történt - A nagy bulvárfilmben, amelyet Gerencsér Tamás rendezett.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lukács László operaénekestől született lánya, Donatella.[3]

Színházi szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 3.[4]

Darab Szerep Színház Bemutató Forrás
A hölgy fecseg és nyomoz
Dáma
Ruttkai Éva Színház
2000. február 5.
[5]
Egy tenyér, ha csattan
n. a.
Rock Színház
1989. május 17.
[6]
Sztriptíz-bár a Cityben
n. a.
Karinthy Színház
1991. május 24.
[7]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]