Kis Romulusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis Romulusz
Műfajkrimi, dráma, tragikomédia

ÍróTarján Miklós
RendezőBacsó Péter
FőszereplőPusztaszeri Kornél
ZeneszerzőVukán György
Gerendás Péter

Formátum4:3
Országmagyar Magyarország
NyelvMagyar Magyar
Évadok1
Epizódok6
Gyártás
ProducerSzekeres Dénes
VágóKármentő Éva
Kende Júlia
Forgatási helyszínBudapest, Veszprém
OperatőrAndor Tamás
Részenkénti játékidőkb. 60 perc
GyártóMagyar Televízió Drámai Stúdió
Focus Film Kft.
Sugárzás
Eredeti adóTV-2
Ismétlések:
M3
Eredeti sugárzás1995. január 11.1995. március 8.
Státuszbefejezett, ismétlik az epizódokat
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kis Romulusz 19931994-ben készült Bacsó Péter rendezte színes, 6 részes magyar krimisorozat, Pusztaszeri Kornél főszereplésével. A sorozatban Lakatos Dezső cigány származású rendőr munkáját követhetjük figyelemmel, akit a tiszthelyettesi iskola elvégzése után visszahelyeznek a VIII. kerületbe.

Szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

Epizódszereplők: Bácskai János, Izsóf Vilmos, Kiss Jenő, Kéry Gyula, Kolos István, Soproni Ági, Somogyvári Pál, Uri István, Zsolnai Júlia

Romuluszt, azaz Lakatos Dezső cigány származású rendőrt a tiszthelyettesi iskola elvégzése után visszahelyezik a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Járőrtársával, Lipovecz őrmesterrel gyilkossági ügyben kezdenek nyomozni. Egy lakásban borosüveggel leütött holttestet találnak. A nyomozás során a gyanú a főbérlőre terelődik, aki a kutyájával együtt eltűnt. Romulusz és társa egy tizenöt éves kislány eltűnési ügyében is vizsgálódnak, és meglepetésre ez az ügy vezeti őket a gyilkossággal kapcsolatos bűnjel nyomára.

Epizódszereplők: Borbély László, Galkó Balázs, Hetés György, Konter László, Monori Lili, Rajna Mária, Székely B. Miklós, Vayer Tamás, Várhegyi Teréz

Romuluszt, azaz Lakatos Dezsőt előléptetik zászlóssá és kinevezik körzeti megbízottnak. Miután elfoglalja új irodáját, megismerkedik a körzetével és rekordidő alatt megold egy viráglopási ügyet. Azonban a környéken nagyon elszaporodtak az autólopási ügyek, s ebben is eredményt kellene felmutatni.

Epizódszereplők: Fodor Zsóka, Fonyó István, Mezey Lajos, Némedi Mari, Pasqualetti Ilona, Soós Edit

Romulusz és Lipovecz őrmester éjszakai járőrözés közben tetten érnek egy fiatal nőt kirakatbetörés közben. Letartóztatása után kiderül, hogy pici kislánya van. Romulusznak nincs szíve csecsemőotthonban hagyni a gyereket, ezért ideiglenesen magukhoz veszik a feleségével, Erikával. Romulusz úgy megkedveli a gyereket, hogy gyermekvállalásra akarja rávenni Erikát, aki azonban még be akarja fejezni a tanulmányait. Egy veszekedés után Romulusz rendőrszállóra költözik.

Epizódszereplők: Bars József, Bácskai János, Kiss Gábor, Soproni Ági

Romuluszhoz gyakornok érkezik, akinek bemutatja körzetét, a VIII. kerületet. A joghallgató egyetemista beleszeret Editbe, a fiatal utcalányba, és emiatt összetűzésbe keveredik a lány stricijével, Jozsóval.

Epizódszereplők: Bagó Bertalan, Garai Róbert, Győry Emil, Kovács Dénes, Mihály Pál, Széchenyi András, Széchenyi Richárd, Tordai Teri, Vámos László

Az őrnagy, azaz Herceg tisztázza az alvilági kapcsolatokkal rendelkező Róna műkincskereskedővel Jozsó halálának történetét és így feleslegessé válik Romulusz és felesége védett házi őrizete. De a nyugalom így sem tér vissza életükbe, mert házassági évfordulójuk ünneplése közben az éttermet összetöri egy banda, amely védelmi pénzt akar zsarolással kicsikarni Berényi úrtól.

Epizódszereplők: Angyal Mária, Falvay Klára, Garai Róbert, Győry Emil, Huszár László, Kerekes Viktória, Keresztes Ildikó, Kovács Dénes, Piroch Gábor, Tolnai Miklós, Tóth József

Herceg és Romulusz a börtön könyvtárában megvizsgálják Hajnal Lajos halálának körülményeit és a szálak elvezetnek a budapesti műkereskedőhöz, Róna úrhoz, akit szintén holtan találnak a rendőrök. A bűnesetek a nemzetközi maffia módszereire utalnak.

Bakik[szerkesztés]

  • Az 5. részben többször fordul elő, hogy az egyik pillanatban havas a környezet, a következő pillanatban meg teljesen száraz. Kb. az 51. percnél amikor Romulusz és Herceg beszélgetnek, akkor a kocsi visszatükröződő ablaküvegében tisztán látni lehet a mozgó mikrofont. 58:51-nél a rendőrségi autó visszatükröződő ablaküvegében látni lehet a stábot.
  • A 6. részben a szereplők Veszprémből Budapestre vonattal utaznak, amikor azonban a vonaton vannak, akkor lehet látni, hogy az észak-balatoni vasútvonalon mennek, amit a Veszprém – Budapest vonatok nem érintenek.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]