Kefermarkt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kefermarkt
Kefermarkt címere
Kefermarkt címere
Közigazgatás
Ország Ausztria
TartományFelső-Ausztria
JárásFreistadti járás
Irányítószám4292
Körzethívószám07947
Forgalmi rendszámFR
Népesség
Teljes népesség2116 fő (2018. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság516 m
Terület
  • 27,8
  • 27,83
km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 26′ 34″, k. h. 14° 32′ 15″Koordináták: é. sz. 48° 26′ 34″, k. h. 14° 32′ 15″
Kefermarkt weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kefermarkt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kefermarkt egy város Felső-Ausztriában, a Freistadti járásban, 2017. január 1-én 2097 lakossal. Az önkormányzat a Freistadt bírói kerületben található, 12 településből álló önkormányzattal.

Fekvése[szerkesztés]

516 méter. Kefermarkt Freistadt, Lasberg, Gutau, Pregarten és Neumarkt im Mühlkreis településekkel határos.

Földrajza[szerkesztés]

Kefermarkt 516 m magasan helyezkedik el a Mühlviertel keleti részén. Kiterjedése északról délre 7,4 km és nyugatról keletre 8,9 km, a teljes terület 27,8 km². Ennek 7,6%-a erdős, 81,5%-át mezőgazdaságra használják.

Története[szerkesztés]

A 813 méter tengerszint feletti magasságú Buchberg oldalában, a városka előtt egyhatalmas vár látványa bontakozik ki az ideérkezők szeme előtt.

Weinberg kastély[szerkesztés]

A kastély 1674-ben

A Weinberg kastély (Schloss Weinberg) nevét 1305-ben említették először. A kastély 1628-ig a protestánssá lett Zelkingeké volt, majd a katolikus Thürheim család birtokába került.

A négyszárnyas, négyszintes reneszánsz várkastély két sarkában kerek tornyok állnak. Főhomlokzatának közepén pedig a téglalap alaprajzú hatalmas torony emelkedik, amelyet gyönyörű, laternás rézsisak koronáz, közvetlenül alatta körbefutó galériával.

A szemközti épületszárnyból erősen kilép a huszártornyos kápolna. A főhomlokzat előtt és két oldalt szabálytalan vonalú erődített épületgyűrű húzódik, sarkain három, tömzsi kerek toronnyal. Welberget ezenkívül a várhegy oldalában kettős védfal és mély árok tette megközelíthetetlenné. A várba az árkon átívelő kőhídon, majd kapuerődön át lehetett bejutni.

A várkápolna stukkói B. Carloné munkája, a barokk oltár valószínű B. Altoimonte alkotása. A rokokó gyógyszertár a linzi Landesmuzeumba került.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Weinberg kastély (Schloss Weinberg)
  • Szt. Wolfgang-plébániatemplom (Pfarrkirche St. Wolfgang) - a templomot a 15. század végén építtette újjá Christoph von Zelking, Weinberg ura. Az ő megrendelésére készült a 13,5 méter magas szárnyas oltár is, melynek alkotója a legújabb kutatások szerint passaui szobrász lehetett. A templom a 18. században szinte csaknem teljesen elpusztult. 1852-1855-ben az akkoriban tartományi iskolaügyi tanácsos és kultúrreferens híres író restauráltatta.

A szárnyas oltár a kefermarkti a krakkói és a St. Wolfgang-i mellett a legjelentősebb faragott, ónémet szárnyas oltár.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]