Keck Obszervatórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keck Obszervatórium
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Hawaii
Típus
  • csillagászati obszervatórium
  • tükrös távcső
Elhelyezkedése
Keck Obszervatórium (Hawaii)
Keck Obszervatórium
Keck Obszervatórium
Pozíció Hawaii térképén
é. sz. 19° 49′ 35″, ny. h. 155° 28′ 28″Koordináták: é. sz. 19° 49′ 35″, ny. h. 155° 28′ 28″
Térkép
Keck Obszervatórium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Keck Obszervatórium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Keck I- és a Keck II-távcső a levegőből. A nyitott kupolákon keresztül látható a két távcső hatszögletű elemekből álló főtükre
A két Keck-távcső a gömbölyű kupolával. Bal oldalon a japán Subaru távcső hengeres épülete

A W. M. Keck Obszervatórium csillagvizsgáló, ami a Amerikai Egyesült Államokban, Hawaii államban, Hawaii szigeten, a Mauna Kea vulkán tetején, 4194 méteres tengerszint feletti magasságon áll (magasabban annál a szintnél, ahol a felhők többsége halad).

Neve[szerkesztés]

Nevét William Myron Keck amerikai üzletemberről kapta, aki a Superior Oil Company alapítója volt. A cég ma az ExxonMobil része. 1985-ben fia, Howard B. Keck amerikai üzletember vezette azt az alapítványt, ami 70 millió dollárral finanszírozta a Keck I-távcső építését.

Fő műszerei[szerkesztés]

Keck I[szerkesztés]

A Keck I-távcső 1993 óta működik, ez a jelenleg használatban levő harmadik legnagyobb tükrös távcső. A tükör effektív átmérője 10 méter, 36 darab hatszög alakú, speciális üvegből készült szegmensből áll, melyek mindegyike kb. 2 m átmérővel rendelkezik. A Keck I obszervatórium volt a prototípusa a szegmentált tükrös teleszkópoknak. A távcső technikailag a többtükrös távcsövekhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a tükrök egymás mellett helyezkednek el. Egy összetett elektronikájú berendezés lézersugarak segítségével állandó ellenőrzés alatt tartja a tükröket, és biztosítja, hogy a rendszer olyan optikai tulajdonságokkal rendelkezzen, mintha egyetlen nagy tükörrel lenne felszerelve.

Keck II[szerkesztés]

A Keck II-távcsövet 1996-ban telepítették a fent említett ikertestvére mellé.

Ha a két távcsővel egyszerre ugyanazt az objektumot figyelik meg, akkor jelentősen növelhető a felbontóképesség. A távcsövekkel az atmoszféra alsóbb rétegeiben már nem észlelhető infravörös- és mikrohullámok is megfigyelhetők.

Külső hivatkozások[szerkesztés]