Kauniainen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kauniainen (Kauniainen)
Kauniainen címere
Kauniainen címere
Közigazgatás
Ország Finnország
Alapítás éve1920
PolgármesterTorsten Widén
Népesség
Teljes népesség9624 fő (2017. dec. 31.)[1]
Népsűrűség1485 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület6,00 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 60° 12′ 35″, k. h. 24° 43′ 45″Koordináták: é. sz. 60° 12′ 35″, k. h. 24° 43′ 45″
Kauniainen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kauniainen témájú médiaállományokat.

Kauniainen (svédül: Grankulla) település Finnország déli részén, közel Helsinkihez. Érdekesség, hogy a várost minden oldalról Espoo veszi körül, vagyis ez az egyetlen közvetlen szomszédja van.

A finn fővárossal, Helsinkivel egybeépült városok (Espoo, Vantaa, Kauniainen) közül Kauniainen a legkisebb, mint alapterületére (6 km²) mint lakosainak számát (kb. 8700) tekintve.

Demográfia[szerkesztés]

Kauniainen számos szempontból érdekes kisváros, a svéd anyanyelvűek 37,5%-ban élnek itt az országos 5% alatti átlaggal szemben. Itt fizetik a legkevesebb területi adót és a lakosság 91%-ának az általános iskolai műveltségnél magasabb az iskolázottsága. Ez országos rekord.

Története[szerkesztés]

Villa Vallmogård

A mai Kauniainen története egy részvénytársaság, az AB Grankulla alapításával kezdődött 1906-ban. Ez a társaság földeket vett a helybeliektől és parcellázás után telkekként adta el a területet. Így az ott lévő kis tó, a Gallträsk körül villák épültek, amelyeket kezdetben csak nyaralásra használtak a főváros nyüzsgésébe belefáradt, tehetős, polgári családok.

Közlekedés[szerkesztés]

A közlekedést nagyban elősegítette az 1903-ban megnyitott Helsinki-Turku vasútvonal, amelynek segítségével Kauniainen a fővárosból gyorsan és könnyen elérhető volt, és a mai napig is az. Manapság gyorsforgalmi út is létezik Turku és Helsinki között, ez Kauniainen mellett halad el, de érintik a várost a Helsinki körüli nagy országutak is.

Oktatás és egészségügy[szerkesztés]

A város ugyan kicsi, de kifogástalan az infrastruktúrája. Az egészségügyi ellátás mellett az idősgondozás és a fiatalok sportolási igényeinek kielégítése is jól szervezett. Kauniainenben több iskola működik finn és svéd nyelven. Az egyik jelentős oktatási intézmény az 1924-ben, alapított 200 férőhelyes Munkásakadémia (Työväen Akatemia), ahol jelenleg főiskolai szinten folyik az oktatás. a diákok kollégiumi elhelyezésére is van itt lehetőség. Kauniainenben van a háborús veteránok kórháza, a Sotavammasairaala, ahol a jelenleg még élő, idős, a finnországi háborúkban megsebesült veteránokat gondozzák.

Vallás[szerkesztés]

A modern építészetet képviseli Kauniainen evangélikus temploma, amely 1983-ban készült el és Kristian Gullichsen építész műve. Főiskolai szinten folyik a képzés a Diakónia intézetben. A finn Bibliatársaság iskolája, a Raamattuopisto is itt található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kaupunkien ja kuntien lukumäärät ja väestötiedot. Association of Finnish Municipalities. (Hozzáférés: 2019. február 15.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kauniainen
A Wikimédia Commons tartalmaz Kauniainen témájú médiaállományokat.