Karácsonyi vakáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi vakáció
(National Lampoon's Christmas Vacation)
1989-es amerikai film
RendezőJeremiah S. Chechik
Producer
Műfajvígjáték
ForgatókönyvíróJohn Hughes
Főszerepben
ZeneAngelo Badalamenti
OperatőrThomas E. Ackerman
VágóGerald B. Greenberg
JelmeztervezőMichael Kaplan
DíszlettervezőStephen Marsh
Gyártás
GyártóGreat Oaks Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő97 perc
Költségvetés27 000 000 amerikai dollár
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1989. december 1.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel71 320 000 amerikai dollár
Kronológia
ElőzőEurópai vakáció
KövetkezőVegasi vakáció
További információk
SablonWikidataSegítség

A Karácsonyi vakáció (eredeti cím: National Lampoon's Christmas Vacation) 1989-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Jeremiah S. Chechik rendezett. A forgatókönyvet John Hughes írta, a zenéjét Angelo Badalamenti szerezte, a film producerei John Hughes és Matty Simmons voltak.

A film főszereplője az előző részekhez hasonlóan Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Randy Quaid, Juliette Lewis és Johnny Galecki. A Karácsonyi vakáció a Vakáció-sorozat harmadik és egyben egyetlen olyan része, mely saját, különálló televíziós folytatást is kapott: a Karácsonyi vakáció 2. – Eddie bácsi szigeti kalandja 2003-ban jelent meg.

A Karácsonyi vakáció bevételi szempontból jól teljesített a jegypénztáraknál és a kritikusok is többnyire kedvezően fogadták.

Karácsony van, és Griswoldék családi ünnepségre készülnek, de náluk a dolgok sosem mennek simán. Clark folyamatos balszerencséjét az ellenszenves rokonok tovább rontják, de csak azért sikerül kitartania, mert tudja, hogy hamarosan esedékes a karácsonyi jutalma.

Cselekmény[szerkesztés]

A Chicago környékén élő Clark Griswold azt tervezi, hogy az egész családjával karácsonyozik. Összeszedi feleségét, Ellent, lányát, Audrey-t és fiát, Rustyt, és vidékre hajtanak, hogy fát keressenek. Miután órákig gyalogol a hóban, Clark kiválasztja a legnagyobb fát, amit talál. Túl későn veszik észre, hogy nem hoztak magukkal szerszámot a fa kivágásához, így nehezen tudják kiszakítani a fát, majd a kocsijuk tetejére szíjazzák és hazavezetnek.

Nem sokkal később Clark és Ellen szülei is megérkeznek karácsonyra, ám civakodásuk hamar bosszantani kezdi a családot. Clark megőrzi pozitív hozzáállását, és elhatározza, hogy „vidám, régimódi családi karácsonyt” tart. A ház teljes külsejét 25.000 csillogó fénnyel borítja be, amelyek eleinte nem működnek, mivel véletlenül a garázs villanykapcsolóján keresztül vezette be őket. Amikor végre felgyulladnak, az átmenetileg az egész városban áramszünetet okoz. Miközben a ház előtt állva csodálja a lámpákat, Clark megdöbbenve látja Ellen paraszt unokatestvérét, Catherine-t és férjét, Eddie-t, akik bejelentés nélkül érkeznek a gyerekeikkel, Rocky-val és Ruby Sue-val, valamint rottweiler kutyájukkal, Snot-tal. Eddie később bevallja, hogy abban a lakókocsiban laknak, amivel érkeztek, mivel anyagilag le vannak égve, kénytelen voltak eladni a házat és a földjüket is. Clark felajánlja, hogy vesz ajándékokat Eddie gyerekeinek, hogy élvezhessék a karácsonyt. Nem sokkal később megérkezik Clark szenilis Bethany nénikéje és a mogorva Lewis bácsi is.

Clark azon kezd töprengeni, hogy főnöke, Frank Shirley miért nem adta oda neki az éves bónuszt, amire égető szüksége lenne, hogy pótolni tudja a jövő nyárra szánt úszómedence-előleget, amire hitelt vett fel. Egy katasztrofális karácsony esti vacsora után - Bethany macskáját áramütés éri, Lewis bácsi pedig véletlenül felgyújtja a karácsonyfát, miközben meggyújtja a szivarját - végre megkapja a borítékot a céges futártól, aki előző nap elmulasztotta kézbesíteni azt. A borítékban a feltételezett nagy összegű bónusz helyett azonban csak egy egyéves tanfolyamra szóló tagságot kap, aminek témája a „zsírmentes főzés”. Ez felingerli Clarkot, kiakad, panaszkodni kezd Frankra, és dühében azt kéri, hogy szállítsák neki házhoz, masniba csomagolva, hogy Clark szemtől szembe sértegethesse.

Eddie szó szerint veszi a kérést, Frank kúriájához hajt, és elrabolja. Frank bevallja, hogy lemondta a karácsonyi bónuszokat, és Clark megdorgálja ezért. Eközben Frank felesége, Helen hívja a rendőrséget, és egy SWAT-kommandó megrohamozza a Griswold-házat, és mindenkit fegyverrel sakkban tartanak. Frank úgy dönt, hogy nem tesz feljelentést, és elmagyarázza a helyzetet a feleségének és a kommandósok vezetőjének, akik mindketten szidják őt a bónuszok eltörlése miatt, és úgy dönt, hogy visszaállítja azokat (Clark a tavalyi összeggel megegyező bónuszt kap, plusz 20%-ot kompenzációként).

A család elindul kifelé, amikor Rocky és Ruby Sue azt hiszi, hogy a távolban a Mikulást látja. Clark elmondja nekik, hogy az valójában a karácsonyi csillag, és hogy végre rájött, mit jelent számára az ünnep. Lewis bácsi szerint a fény a szennyvíztisztító telepről jön; emlékeztetve Clarkot, hogy Eddie a lakóautó szennyvizét a közeli csapadékcsatornába engedte. Mielőtt Clark megállíthatná, Lewis bácsi bedobja a szivarja meggyújtásához használt gyufát a csatornába, ami robbanást okoz. A robbanástól a Mikulás szán dísze az égbe repül. Bethany néni énekelni kezdi a „The Star-Spangled Banner”-t,[1] és mindenki csatlakozik hozzá, miközben a lángoló dísz a távolba repül. Az egész család és a kommandósok ezután a házban ünnepelnek, miközben Clark és Ellen boldogan adnak egymásnak egy karácsonyi csókot, Clark pedig kint áll elégedetten, hogy milyen nagyszerű karácsonyt biztosított a családjának.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. magyar változat[2] 2. magyar változat[3]
Chevy Chase Clark Józsa Imre Csankó Zoltán
Beverly D’Angelo Ellen Tóth Enikő Vándor Éva
Juliette Lewis Audrey Somlai Edina
Johnny Galecki Rusty Benedikty Marcell Borbíró András
John Randolph Clark, Sr Szabó Ottó Versényi László
Diane Ladd Nora Pásztor Erzsi Tóth Judit
E. G. Marshall Art Velenczey István Cs. Németh Lajos
Doris Roberts Frances Szabó Éva
Randy Quaid Eddie unokatestvér Balázs Péter Csuja Imre
Miriam Flynn Catherine unokatestvér Prókai Annamária Csere Ágnes
Cody Burger Rocky
Ellen Hamilton Latzen Ruby Sue
William Hickey Lewis Szoó György Izsóf Vilmos
Mae Questel Bethany Feleki Sári Kassai Ilona
Sam McMurray Bill Imre István
Nicholas Guest Todd Chester Jakab Csaba Sztarenki Pál
Julia Louis-Dreyfus Margo Chester Kocsis Mariann Farkasinszky Edit
Brian Doyle-Murray Frank Shirley Hollósi Frigyes Balázsi Gyula
Natalia Nogulich Helen Shirley Pálos Zsuzsa Koffler Gizi

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „The Star-Spangled Banner”: a.m. „A csillagos-sávos lobogó” - szó szerint az amerikai zászlót jelenti, másrészt az amerikai himnuszt.
  2. Karácsonyi vakáció - 1. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. június 5.)
  3. Karácsonyi vakáció - 2. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. június 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Lampoon's Christmas Vacation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]