Reszkessetek, betörők!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reszkessetek, betörők!
(Home Alone)
1990-es amerikai film

A család filmbéli háza (Winnetka, Illinois)[1]
A család filmbéli háza (Winnetka, Illinois)[1]
Rendező Chris Columbus
Producer Mark Levinson
Vezető producer Tarquin Gotch
Műfaj
Forgatókönyvíró John Hughes
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr Julio Macat
Vágó Raja Gosnell
Jelmeztervező Jay Hurley
Díszlettervező
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
  • "Home Alone" house
  • Trinity Church of Wilmette
  • Grace Episcopal Church
Játékidő 103 perc
Költségvetés 15 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 285 761 243 USD
Kronológia
KövetkezőReszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Reszkessetek, betörők! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Reszkessetek betörők (eredeti cím: Home Alone, szó szerint: Otthon egyedül) 1990-ben bemutatott amerikai filmvígjáték Chris Columbus rendezésében. Forgatókönyvírója John Hughes, producere Mark Levinson, zeneszerzője John Williams. A főszerepekben Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern láthatók. A mozifilm a 20th Century Fox és a Hughes Entertainment gyártásában készült.

A Reszkessetek betörők minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmje. Magyarországon a nagyobb kereskedelmi tévécsatornák szinte minden karácsonykor sugározzák, általában hatalmas promócióval, és azzal a reklámszlogennel: "Nincs karácsony Kevin nélkül!". A film egyébként majdnem három évtizeden keresztül a legtöbb bevételt hozó karácsonyi filmnek számított világszerte, valamint egészen 2011-ig a legsikeresebb amerikai vígjáték listavezető helyét is betöltötte.

A filmet négy további folytatás követte, kettőt mozibemutatóra, kettőt otthoni vetítésre szántak. Annak ellenére, hogy az első rész sikerét nem ismételték meg, a sorozat többi része is megállta a helyét a kritikusok és a nézőközönség előtt, 2009-ben pedig megdöntötték minden idők legtöbb bevételét hozó filmsorozatát.[2] A filmet több Oscar-díjra is jelölték.

Az 1990 februárja és májusa között forgatott komédiát az Amerikai Egyesült Államokban 1990. november 10-én, Magyarországon 1991. március 29-én mutatták be először a mozikban. A Disney 2019 augusztusában jelentette be, hogy újraforgatják a filmet.[3]

Rövid történet[szerkesztés]

A film egy Kevin nevű nyolcéves kisfiúról szól, akit karácsonyi vakációra utazó családja véletlenül otthon felejt. Amikor a háznál felbukkan két betörő, Kevin elhatározza, felveszi velük a harcot.

Cselekmény[szerkesztés]

A Chicago kertvárosában élő McCallister család a karácsonyi vakáció idejére Párizsba készülődik. Az indulást megelőző este nagy a felfordulás a házban, a szülők és a testvérek mind el vannak foglalva a bőröndjeik bepakolásával, és egyéb tennivalókkal. A legkisebb fiú, a nyolcéves Kevin, nem akarja elvégezni az őrá eső feladatokat, emiatt folyamatos megaláztatás és bosszankodás tárgyává válik a többiek részéről. Amikor aztán még verekedésbe is száll a bátyjával, Buzz-zal, a szülők, Kate és Peter, büntetésből felküldik a padlásra éjszakázni. Kevin ekkor mérgében azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Az indulás reggelén egy áramkimaradás miatt nem szól az ébresztőóra, így az egész család későn ébred és fejvesztve sietnek, hogy kiérjenek a reptérre. Még épp időben elérik a repülőgépet, azonban a kapkodás és egy szomszédgyerek tévedésből való odaszámolása miatt a saját gyermekeik közül Kevint otthon felejtik.

Kevin, felébredve, meglepetten tapasztalja, hogy eltűnt a családja, és azt hiszi, a kívánsága valóra vált. Élvezi, hogy milyen jó szabadnak és egyedül lenni az egész házban, minden olyan dolgot kipróbál, amit addig nem volt szabad csinálnia (korhatáros filmeket néz, töménytelen mennyiségű édességet eszik, valamint átkutatja a bátyja titkos cuccait).

Párizs felé félúton, Kevin anyja érzi, hogy valamit otthon felejtettek. Egyszerre csak az anyai ösztöntől vezéreltetve felkiált: „Kevin!”. Ahogy a család Párizsba érkezik, a reptérről Kate felhívja a chicagói rendőrséget, hogy megtudja, nem esett-e baja Kevinnek. A rendőrök ki is mennek a házhoz, hogy körülnézzenek, de mivel sötétséget látnak és semmi mozgást (Kevin nem mer ajtót nyitni, a szomszédban élő, egy Buzztól hallott mendemonda szerint sorozatgyilkos múlttal rendelkező öregúrtól való félelme miatt), azt hiszik, téves riasztást kaptak. Kate és Peter számára pedig hamarosan kiderül, hogy visszarepülni Chicagóba szinte lehetetlen, hiszen a karácsonyi forgalomban minden repülőjegy elkelt. Peter és a gyerekek elfogadják, hogy várnak, amíg egy járat megüresedik Chicagóba, Kate viszont vállalkozik rá, hogy a reptéren marad, és a lehető leghamarabb induló géppel visszarepül az Államokba.

Kevin tévézés közben zajt hall, és erre felfigyelve kihallgatja, amint két betörő, Harry és Marv (fedőnevünkön a Vizes Banditák) elhatározták, hogy kirabolnak minden üres házat az utcában, ahonnan elutaztak, beleértve a McCallister-házat is. Kevin eleinte néhány trükkel megpróbálja elhitetni a gazfickókkal, hogy a család még nem utazott el, de a banditák végül rájönnek, hogy a ház üres, csupán Kevin tartózkodik otthon teljesen egyedül. Elhatározzák, hogy majd a szentestén visszajönnek a házhoz és végrehajtják a rablást.

Az otthoni egyedüllét közben Kevin alaposan megváltozik, felelősségteljes lesz, és minden olyan ház körüli munkát elvégez, amire eddig nem volt hajlandó. Napközben elmegy vásárolni, s találkozik Marley-val, a hólapátos öreggel, akitől mindig is tartott. Vele a templomban végül megbarátkozik és rájön, hogy amit Marley-ről pletykálnak, az hazugság. Kevin a beszélgetésből megtudja, hogy az öreg hólapátos összeveszett régen a fiával, ezért lett olyan zárkózott, és csak a templomi kórusban láthatja kis unokáját. Kevin azt tanácsolja Marley-nak, próbálja meg helyreállítani kapcsolatát a fiával.

A szenteste közeledtével Kevin előkészületeket tesz rá, hogy ne rabolhassák ki a házat és csapdákat állít a két betörőnek. A betörők, nem számítva a csapdákra, mindenféle borzalmas élménybe keverednek. Harry az eljegesített lépcsőn elesik, majd a forrasztóvassal felforrósított ajtókilinccsel megégeti a kezét. Miután rájön, hogy az első ajtó felől reménytelen a bejutás, a hátsóhoz megy. Itt megégeti a fejét a gázos forrasztó pisztollyal, majd belerohan egy szilikonnal bekent fóliába, ami miatt később párnatollak ragadnak a fejére. Közben Marv, miután a pincelépcsőn leesik, ragadós helyzetbe kerül a kátránnyal bekent felvezető lépcsőn, ahol ottmaradnak a cipői, majd belelép egy nagy szegbe, végül a karácsonyfa melletti nyitott ablaknál jut be a házba, kínos fájdalmakat átélve, miután az odakészített apró üvegdíszekre lép a csupasz lábával. Kevin, miután mindkettejüket fejbe vágta a lépcső felett felfüggesztett festékes vödrökkel, időt nyer arra, hogy kihívja a rendőrséget. Eltorzított hangon telefonál, és a szemközti Murphy-házhoz rendeli ki őket. Ezután a padlásszoba ablakán keresztül kioson a házból és egy előre kifeszített kötélen átmászik a faházba. Ezután a betörők utána mennek, viszont Kevin elvágja a kötelet és lezuhannak. A kisfiú a Murphy-házba igyekszik. A betörők már itt is jártak korábban, s nevükhöz méltóan, el is árasztották az egész házat. Kevin haditervre emiatt befuccsol, a betörők végül utolérik, elkapják, és a megkínzását tervezik. Marley a segítségére siet, és a hólapáttal fejbe vágja a két betörőt. Kevin így megmenekül és Marley hazaviszi. A Murphy-házból megbilincselt kézzel hozza ki a rendőrség a két férfit, Kevin pedig a házuk ablakból mosolyogva nyugtázza, ahogy elvezetik őket.

Másnap a családja még mindig nincs otthon, ami miatt Kevin szörnyen szomorú. Aztán meghallja az édesanyja hangját, aki visszaérve Párizsból, az ajtón belépve szólongatja őt. Kisvártatva a család többi része is megérkezik, és a viszontlátás öröme mindent elhomályosít. Kevin átpillantva az utca túloldalára, látja, hogy Marley éppen a fiával és annak családjával találkozik. Marley lányunokájával átinteget Kevinnek, amikor egyszer csak vérfagyasztó kérdés hangzik el Buzz szájából: "Kevin! Mit műveltél a szobámmal?!".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4] Leírás
Kevin McCallister Macaulay Culkin Szentesi Gergő Peter és Kate legfiatalabb fia, Buzz, Megan, Linnie és Jeff öccse.
Harry Lime Joe Pesci Balázs Péter Betörők, akik úgy hívják magukat, hogy a "Vizes banditák".
Marvin "Marv" Merchants Daniel Stern Márton András
Marley, a hólapátos Roberts Blossom Benkő Gyula Elsőre félelmetesnek tűnő, de végül mégis kedves öreg bácsi, aki minden karácsonykor az unokája énekét hallgatja a templomban. Nem mehet az unokája házába, mert évekkel ezelőtt a fiával összeveszett és azóta nem látta őt.
Polak Romanski John Candy Vajda László Egy zenekar vezetője, aki segít Kevin anyukájának hazajutni Chicagóba.
Peter McCallister John Heard Dunai Tamás Kate férje, Frank bácsi öccse, Rob bátyja, Kevin, Buzz, Megan, Linnie és Jeff édesapja.
Kate McCallister Catherine O’Hara Bánsági Ildikó Peter felesége, Kevin, Buzz, Megan, Linnie és Jeff édesanyja.
Buzz McCallister Devin Ratray Petrik Péter Peter és Kate legidősebb fia, Kevin, Megan, Linnie és Jeff bátyja, aki mindig szekálja vagy gúnyolja Kevint.
Leslie McCallister Terrie Snell Hámori Ildikó Frank felesége, Rod, Sondra, Brooke és Fuller édesanyja.
Frank McCallister Gerry Bamman Rajhona Ádám Peter és Rob bátyja, Leslie férje, Rod, Sondra, Brooke és Fuller édesapja, aki (úgy, mint Buzz) ő is szekálja Kevint, ha valami rosszat csinál.
Megan McCallister Hillary Wolf Köves Dóra Peter és Kate legidősebb lánya, Buzz húga, Kevin, Linnie és Jeff nővére.
Linnie McCallister Angela Goethals Zsigmond Tamara Peter és Kate második legidősebb lánya, Buzz, Megan és Jeff húga, Kevin nővére.
Rod McCallister Jedidiah Cohen Minárovits Péter Frank bácsi és Leslie legidősebb fia, Sondra, Brooke és Fuller bátyja.
Jeff McCallister Michael C. Maronna Peter és Kate második legidősebb fia, Buzz és Megan öccse, Kevin és Linnie bátyja.
Heather McCallister Kristin Minter Kiss Erika Rob és Georgette legidősebb lánya.
Francia jegykiadó Hope Davis
Sondra McCallister Daiana Campeanu Frank bácsi és Leslie második legidősebb lánya, Sondra és Rod húga, Brooke és Fuller nővére.
Fuller McCallister Kieran Culkin Frank bácsi és Leslie legfiatalabb fia, Sondra, Rod és Brooke öccse.
Brooke McCallister Anne Slotky Frank bácsi és Leslie legfiatalabb lánya, Sondra és Rod húga, Fuller nővére.
Tracy McCallister Senta Moses Frank bácsi és Leslie legidősebb lánya, Rod húga, Brooke és Fuller nővére.
Johnny, gengszter Ralph Foody Szabó Ottó Gengszterek a Szennyes lelkű angyalok című filmből.
Kígyó, gengszter Michael Guido Izsóf Vilmos
Pizzafutár Dan Charles Zukoski Lippai László
Reptéri sofőr Michael Hansen Antal László
Reptéri sofőr Peter Pantaleo
Mitch Murphy Jeffrey Wiseman Egy szomszédfiú, aki a McCallisterek házával szemben lakik.
Kris Kringle Edmund Gwenn Varga Tamás Szereplő a Csoda a 34. utcában című filmből.
Villanyszerelő Peter Siragusa Melis Gábor
Julian Shellhammer Philip Tonge Szereplő a Csoda a 34. utcában című filmből.
Jegyellenőr a beszállókapunál Dianne B. Shaw
Francia nő Lynn Mansbacn Papp Ágnes
Rendőrségi telefonközpontos Kate Johnson Czigány Judit
Balzak őrmester Larry Hankin Gruber Hugó
Eladónő a drogériában Ann Whitney Dallos Szilvia
Herb, eladó a drogériában Jim Ortlieb Kiss Gábor
Jimmy, raktáros fiú Jim Ryan Jakab Csaba
Irene, nő a reptéren Billie Bird Győri Ilona
Burt, férfi a reptéren Bill Erwin Velenczey István
Önmaga a TV-ben Johnny Carson Kisfalussy Bálint
Pénztáros Tracy J. Connor Andresz Kati
Scrantoni jegykiadó Alan Wilder Verebély Iván
Utcai Télapó Ken Hudson Campbell Varga T. József A helyi Télapó.
Krampusz Sandra Macat Báthory Orsolya Az utcai krampusz.
Doris Walker Maureen O’Hara Szereplő a Csoda a 34. utcában című filmből.
Devereux rendőr Clarke Devereux Balázsi Gyula

Sugárzások[szerkesztés]

Televízióadó Időpont[forrás?]
HBO 1993. szeptember 19.
MTV1 1994. december 25.
RTL Klub 2000. december 25. – 2016. december 24-ig minden szenteste/karácsonykor
Cool 2010. december 25.
TV2 2017. december 24. óta minden szenteste
Mozi+ 2017. december 28., 2019. december 28., 2022. január 1.
Super TV2 2018. december 30.

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Besenyei Balázs - 30 év után pár youtuber elment a Reszkessetek, betörők! forgatási helyszíneire (24.hu, 2020.12.14.)
  2. Home Alone - Movie Review, <http://www.movie-gazette.com/1081>. Hozzáférés ideje: August 7, 2009
  3. Újraforgatják a Reszkessetek, betörők!-et. Sorozatwiki.hu, 2019. augusztus 10. [2019. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 10.)
  4. Reszkessetek, betörők! - ISZDb

További információk[szerkesztés]