Beethoven (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beethoven
Rendező Brian Levant
Producer Ivan Reitman
Forgatókönyvíró John Hughes
Amy Holden Jones
Főszerepben Charles Grodin
Bonnie Hunt
Dean Jones
Zene Randy Edelman
Operatőr Victor J. Kemper
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Időtartam 83 perc
Forgalmazás
Bemutató amerikai 1992. április 3.
magyar 1992. május 15.
Kronológia
Következő Beethoven 2.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Beethoven amerikai-német családi film, amit 1992-ben mutattak be az Amerikai Egyesült Államokban. Rendezte Brian Levant. Főszereplők Charles Grodin és Bonnie Hunt.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beethoven, a kölyökkutya békésen tölti mindennapjait egy állatkereskedésben mindaddig, amíg két suhanc fickó be nem tör az éjszaka közepén ebbe az állatkereskedésbe. A két fickónak igyekeznie kell, mielőtt el nem fogja őket a rendőrség. A kutyákkal gyorsan meglépnek, köztük a kis Beethovennel is. Beethoven rátalál egy barátra, akivel sikeresen megszöknek a suhancok karmai közül.

Reggel Beethoven felfedezéső útra indul, és hamarosan betér a Newton családhoz, de ekkor még nem is sejti, hogy ez a család lesz élete igazi családja. A kiskutya nagyon gyorsan felfedezi a házat. A családfő, George Newton (Charles Grodin) nem igazán örül a kiskutyának, de a gyerekek hamar rábeszélik apjukat, hogy tartsák meg Beethovent, aki 80 kilóssá nő meg. Közben egy gonosz állatorvos, Dr.Herman Varnick (Dean Jones) el akarja pusztítani Beethovent egy fegyver kipróbálása érdekében.

A családfő egy légfrissítő gyárnak az igazgatója, akinek az élete az üzlet. A feleségét, Alice Newtont (Bonnie Huntot) is rábeszéli, hogy menjen vissza dolgozni. Így a gyerekek mellé keresni kell valakit, aki délutánonként felügyel rájuk. A választott idős asszony nem nyeri el a gyerekek, Ryce Newton (Nicholle Tom) és Ted Newton (Cristopher Castile) rokonszenvét. A kis Emily Newton (Sarah Rose Karr) játék közben a vízbe esik. Beethoven a segítségére siet, és hősiesen kimenti a vízből. A nagyobb gyerekek felfigyelnek vizes kistestvérükre, és felhívják anyjukat, aki hamar hazaérkezik. A gyermekek mellé fogadott asszony mentegetni próbálja magát, de az anya felmond neki. Az apa ezek után hiába próbálja feleségét rábeszélni a munkábaállásra.

Az apa üzletembereket hív vendégségbe, akikre szüksége van a cég fejlesztéséhez. A gyerekeknek és a mamának nem szimpatikusak a meghívottak, de Beethovennek sem, ezért el is intézi őket hamar. Az apa nagyon dühös lesz Beethovenre, de a gyerekek próbálják mentegetni kutyájukat. Megjelenik a gonosz állatorvos, aki megveri Beethovent. A kutya dühösen reagál, az állatorvos pedig megjátssza, hogy a kutya volt a kezdeményező. Rá is beszéli a családfőt, hogy altassa el Beethovent, és magával viszi a kutyát.

A gyerekek neheztelnek apjukra a döntés miatt. Este az anya rábeszéli férjét, hogy menjenek el az állatorvoshoz, és beszéljenek vele. Az állatorvos azt hazudja, hogy a kutya már elpusztult. A gazdik behatolnak a rendelőbe, de nem találják ott Beethovent. Egy-két pofon is elcsattan. Felhívják a rendőrséget is, de azok nem akarnak segíteni. Felfigyelnek az állatorvosra, aki elvezeti a családot Beethovenhez. Az apa felfigyel két suhancra, akik ugyanazok, akik a film elején ellopták Beethovent. Az apa sikeresen megmenti Beethovent. Az állatorvos majdnem lelövi George-ot, de Beethoven régi barátja megmenti őt. A két suhanc meg akar lépni, de nagy üldözés után a kutyák leterítik őket. A bíróság sorozatos állatgyilkosságok miatt elítéli őket.

A film végére az apa is megszereti Beethovent, és éli a család nyugodt mindennapjait Beethovennel együtt.

Főszereplők/további főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]