Kalmar Konstmuseum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmar Konstmuseum
Az épület a tenger felől
Az épület a tenger felől
ElhelyezkedésKalmar község
Svédország
Alapítva1942
Megnyílt2008. május 10.
Építész(ek)Tham & Videgård Arkitekter
Elhelyezkedése
Kalmar Konstmuseum (Svédország)
Kalmar Konstmuseum
Kalmar Konstmuseum
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 56° 39′ 37″, k. h. 16° 21′ 21″Koordináták: é. sz. 56° 39′ 37″, k. h. 16° 21′ 21″
Térkép
A Kalmar Konstmuseum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmar Konstmuseum témájú médiaállományokat.

A Kalmar Konstmuseum Kalmar városának művészeti múzeuma, amely az 1917-ben alapított Kalmari Művészeti Egyesület gyűjteményeit, modern művészeti alkotásokat, valamint a regionális művészeti élet eredményeit mutatja be.

Története[szerkesztés]

A Kalmari Művészeti Egyesület 1917 óta foglalkozott művészeti alkotások gyűjtésével. 1942-ben múzeumot nyitottak meg a régi városi kórház épületében.

2004-ben született meg a döntés arról, hogy teljesen új múzeumi épületet emelnek a város központi részén, a kalmari vár közelében, a tengerparton elterülő, helyenként botanikus kert jellegét öltő városi parkban. A tervezésre nemzetközi pályázatot írtak ki, amit Martin Videgård Hansson és Bolle Tham svéd építészek Plattform nevű terve nyert meg. Az építkezést a közvélemény tiltakozása kísérte, mivel a kiszemelt területet egyes vélemények szerint még régészetileg nem tárták fel kellőképpen és ott középkori maradványok lehettek.

A 2008-ban elkészült négyszintes épület alig vesz el a park területéből; formája szabálytalan kocka, homlokzatán faborítás van, bejárati része üvegből készült. Az építkezés költségeit eredetileg 22,5 millió svéd koronára tervezték, a végösszeg 48 millió lett. Az épület elnyerte a Kasper Salin-díjat, Svédország legrégebbi és legismertebb építészeti díját, de a városi közvélemény egy része a város legcsúnyább épületének szavazta meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kalmar Konstmuseum című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.