Kígyószem: G.I. Joe – A kezdetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kígyószem: G.I. Joe – A kezdetek
(Snake Eyes)
2021-es amerikai film reboot

RendezőRobert Schwentke
ProducerBrian Goldner
Erik Howsam
Lorenzo di Bonaventura
AlapműHasbro: Kígyószem
Műfaj
ForgatókönyvíróEvan Spiliotopoulos
Joe Shrapnel
Anna Waterhouse
FőszerepbenHenry Golding
Andrew Koji
Úrsula Corberó
Samara Weaving
Iko Uwais
ZeneMartin Todsharow
OperatőrBojan Bazelli
VágóStuart Levy
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer[1]
Skydance Media
Entertainment One
Di Bonaventura Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő121 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2021. július 23.
Magyarország 2021. július 22.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kígyószem: G.I. Joe – A kezdetek (eredeti cím: Snake Eyes) 2021-ben bemutatott amerikai akció-kalandfilm, melyet Robert Schwentke rendezett, Evan Spiliotopoulos, Joe Shrapnel és Anna Waterhouse forgatókönyvéből. A film a Hasbro G.I. Joe játék-, képregény- és médiafranchise alapján készült reboot, a G.I. Joe-filmsorozat harmadik része, a címszereplő Kígyószem eredettörténete. A főszerepben Henry Golding, Andrew Koji, Úrsula Corberó, Samara Weaving és Iko Uwais látható.

A film az Amerikai Egyesült Államokban 2021. július 23-án kerül a mozikba a Paramount Pictures forgalmazásában, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, július 22-én a UIP-Dunafilm jóvoltából.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy titokzatos magányos harcost, akit Kígyószem néven ismernek, befogad és kiképez egy ősi japán nindzsa-klán, az Arashikage, de hűségét próbára teszik, amikor titkok derülnek ki a múltjából, és végül elindul azon az úton, hogy később híressé váljon mint G.I. Joe.

A történet 20 évvel ezelőtt kezdődik. Kígyószem és az apja hazafelé tartanak, mikor az apja észre vesz valamit. Este meg támadják őket fegyveres emberek. Kígyószem egy szobában tartózkodik, mert az apja arra kérte ne jöjjön ki. Egy férfi jön be a házba aki két kockát add az apának és arra kéri dobjon. Ha jól dob, életben marad. Viszont rosszul dob és Kígyószem meg próbálja menteni apját de nem sikerült. Meg ölik az apját.

20 évvel később egy illegális verekedésen vesz részt kígyószem, ahol találkozik egy férfival aki arra kéri, hogy csatlakozzon hozzá, cserébe ki deríti hol van az aki meg ölte az apját. Kiderűl, hogy a jakuzza(Japán maffia) dolgozik. Halban rejtett fegyvereket hoznak. Kiderűl, hogy a férfinak akinek dolgozik kígyószem. Van egy unokatestvére akit meg akar ölni kígyószemmel. De nem ő nem tudja meg tenni és segít Tommynak akit meg kellett volna ölnie. Miután túl élték kígyószem meg sérült és egy repülőgépen ébred fel. Tommy el mondja, hogy Kenta az unokatestvérét meg kell állítani.

Tokióba mennek Tommy családjához, aki egy ősi nindzsacsaládhoz tartozik. Kígyószem kiképzésen vesz részt és 3 próbát kell teljesítenie. Maga a 3. próba az igazi próba, mert az első kettő igazából csak felkészítés az igazira. Közben kígyószem elmegy és kiderűl, hogy Kentaval találkozik. Tervük sikeres volt, mivel bejutott a családba és azt a feladatot kapja, hogy egy hatalommal bíró követ hozzon el, ami a család erejét jelképezi. A család tagja egy lány, aki képzett harcos. Eleinte nem bízott benne, olyannyira, hogy esik este követte Kígyószemet, de elvesztette.

A harmadik próba abból állt, hogy egy földalatti helyen 3 darab óriás kígyó volt. Akik képesek voltak meglátni, ki tisztaszívű és ki nem. Mivel Kígyószem nem volt az, így meg támadták. De a lány segített. A klán vezetője egy idős nő, aki halálra akarta ítélni a lányt, mivel segített és megszegte az ősi szabályt. De kígyószem elmondta az igazat: az életét tette fel arra, hogy megtalálja a férfit, aki megölte az apját. Így a lány életben maradhatott.

Ezután Kígyószem el lopta a követ és el hitte Kentahoz akivel a bárónő volt, aki a cobra társaság tagja. Bár igaz, hogy állták a szavukat és ott volt a férfi aki meg ölte az apját. Mivel a történet közepén már találkozott kígyószem és a bárónő. Mert ki akart szállni kígyószem és akkor mondta el a bárónő, hogy el kapták az apja gyilkosát. De végül nem tudta meg ölni a férfit és el ment segíteni Tommynak és családjának. Mivel Kenta terve az volt, hogy a kő erejével elpusztítja a klánt ahonnan ki lett téve. Mint az egyik örökös. Mivel Tommy volt a másik örökös.

Bár elején Tommy meg akarta ölni kígyószemet az árulás miatt, de nem tette meg. Fel bukkan a GI JOE egyik női katonája aki szintén segít és a bárónő is segít mivel Kenta ellene is fordult. Hiszen az egyeség az volt, hogy a klán legyőzése után meg kapja a cobra a követ. Végül kígyószem és kenta egymás ellen harcol, ahol kígyószem rá jön mi is az igazi becsületes harc. Magával rántja a kígyók közé Kentat, akit meg ölik a kígyót. Kígyószem pedig ki állja a próbát mivel a szíve már tiszta és a kígyók nem ölik meg.

A klán vezetője kijelenti, hogy ő lesz az utolsó klán vezető. Ami azt jelenti, hogy Tommy nem veheti a helyét. Aki ez miatt ki lép a családból és meg ígéri kígyószemnek legközelebb meg fogja ölni. A történet végén kiderűl, hogy az apja szintén Joe volt és, hogy ő lehetne a tökéletes utódja. Végül meg kapja az ismert ruhát és útnak indul, hogy meg találja Tommyt.

Eközben Tommy repülőgépen utazva találkozik a bárónővel aki azt ígéri, hogy jobb hadsereget fog kapni. Tommy pedig azt mondja, hogy az ő neve Viharárny.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Kígyószem Henry Golding Szatory Dávid
Thomas "Tommy" Arashikage / Viharárny Andrew Koji Lengyel Tamás
Bárónő Úrsula Corberó Eke Angéla
Scarlett Samara Weaving Mikecz Estilla
Kemény mester Iko Uwais Hám Bertalan
Akiko Haruka Abe Bogdányi Titanilla
Vak mester Peter Mensah Horányi László
Kenta Takehiro Hira Rába Roland
Sen Eri Ishida Kocsis Judit
Kígyószem apja Steven Allerick Varga Gábor
Mr. Augustine Samuel Finzi Gémes Antos
Yasuzo James Hiroyuki Liao Karácsonyi Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

A G.I. Joe-franchise ezen része egy spin-off film, amely Kígyószem karakterének eredetét mutatja be.[3] Decemberben Lorenzo di Bonaventura producer kijelentette, hogy Ray Park, aki az előző filmekben játszotta a karaktert, ebben a filmben nem fog szerepelni.[4] Ugyanebben a hónapban Robert Schwentke lett a rendező.[5]

2019 augusztusában Henry Golding kapta meg a címszerepet.[6] Andrew Koji kapta meg Viharárny szerepét, átvéve Lee Byung-hun-től, aki az előző filmekben játszotta a karaktert.[7] Szeptemberben Iko Uwais tárgyalásokat kezdett a filmhez való csatlakozásról, mint mester, és Úrsula Corberó megkapta a Bárónő szerepét.[8][9] Uwais szerepét októberben erősítették meg, a szereplőgárdát pedig Haruka Abe, Samara Weaving és Takehiro Hira egészítette ki.[10][11] Golding Instagram-posztján látható volt, hogy Peter Mensah a szereplőgárdával együtt csatlakozott Vakmesterként, átvéve a szerepet RZAtól, aki az előző filmekben játszotta őt.[12]

A forgatás 2019. október 15-én kezdődött Vancouverben, és december 9-ig tartott.[13] A forgatás 2020. január 10-én Japánba költözött.[14][15] A forgatás 2020. február 26-án fejeződött be.[16] Golding március 2021-én jelentette be, hogy a néhány jelenet újraforgatása még folyamatban van.[17]

Bemutató[szerkesztés]

A Kígyószem: G.I. Joe – A kezdetek a tervek szerint 2021. július 23-án kerül mozikba Dolby Cinema és IMAX rendszereken.[18] Eredetileg 2020. március 27-én jelent volna meg,[19] mire október 16-ra halasztották,[20] majd egy héttel későbbre, 2020. október 23-ra.[21] Ezt követően július 27-én törölték a bemutatótervből, mivel az Amerikai Egyesült Államokban a COVID-19 világjárvány miatt országszerte bezártak a mozik.[22] A Paramount később átütemezte a filmet 2021. október 22-re, majd 2021 júliusára előrébb hozták.[23][24][25] A film a Paramount+-on 45 nappal a mozikba kerülése után már megtekinthető lesz.[26]

Folytatás[szerkesztés]

2020 májusában bejelentették, hogy készül a folytatás, amelynek forgatókönyvét Joe Shrapnel és Anna Waterhouse közösen írják, Golding újra eljátssza Kígyószem szerepét. Lorenzo di Bonaventura visszatér producerként, a projekt a Paramount Pictures, a Metro-Goldwyn-Mayer, az Entertainment One és a di Bonaventura Pictures közös produkciója lesz.[27]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Snake Eyes (2021 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Samara Weaving Joining Henry Golding in G.I. Joe Spinoff 'Snake Eyes'. The Hollywood Reporter , 2019. október 14.
  2. Kígyószem: G.I. Joe - A kezdetek (Snake Eyes: G.I. Joe Origins) - a magyar hangok. DVDNews, 2021. július 27. (Hozzáférés: 2021. július 27.)
  3. 'G.I. Joe' Character Snake Eyes Getting His Own Spinoff Movie (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. május 11.
  4. The Snake Eyes Spin-Off Won't Star Ray Park – Here's Why [Exclusive]. /Film , 2018. december 10.
  5. Divergent' Filmmaker in Talks to Tackle 'G.I. Joe' Spinoff 'Snake Eyes. The Hollywood Reporter , 2018. december 4.
  6. Henry Golding To Star In Paramount 'G.I. Joe' Spinoff 'Snake Eyes', 2019. augusztus 14.
  7. Andrew Koji Joins Henry Golding In Paramount's 'G.I. Joe: Snake Eyes', 2019. augusztus 23.
  8. 'The Raid' Star Iko Uwais in Talks to Join G.I. Joe Spinoff 'Snake Eyes' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2019. szeptember 6.
  9. 'Snake Eyes': Ursula Corbero to Play Baroness in 'GI Joe' Movie Spinoff, 2019. szeptember 26.
  10. 'Snake Eyes': Haruka Abe Joins Cast of 'GI Joe' Movie Spinoff (Exclusive), 2019. október 2.
  11. D'Alessandro, Anthony: G.I. Joe Spinoff 'Snake Eyes': Samara Weaving To Play Scarlett, 2019. október 14.
  12. Silver Optimus: Peter Mensah Joins The Cast Of Snake Eyes: G.I. Joe Origins?. Hiss Tank, 2020. január 17.
  13. G.I. Joe spinoff movie, Snake Eyes, to shoot in Vancouver in autumn 2019. The Georgia Straight , 2019. július 15.
  14. GI Joe: Snake Eyes Movie Casts Samara Weaving, Filming Starts This Week. ScreenRant , 2019. október 14.
  15. Paramount's 'Snake Eyes' With Henry Golding Gets Blessing in Japan, 2020. január 10.
  16. Sablon:Cite instagram
  17. Cranswick, Amie: Henry Golding announces that reshoots are underway on Snake Eyes: G.I. Joe Origins. Flickering Myth , 2021. március 25. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  18. D'Alessandro, Anthony: 'Snakes Eyes: G.I. Joe Origins' Moves Up To Summer. Deadline Hollywood , 2021. április 9. (Hozzáférés: 2021. április 9.)
  19. Paramount Sets 'G.I. Joe,' 'Dungeons & Dragons' Release Dates (angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2017. december 18. (Hozzáférés: 2020. július 28.)
  20. D'Alessandro, Anthony: 'G.I. Joe' & 'Micronauts' Both Pushed Later On Release Schedule By Paramount (angol nyelven). Deadline , 2019. június 7. [2021. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 28.)
  21. 'Snake Eyes: G.I. Joe Origins' Production Begins in Japan with a Special Ceremony. /Film , 2020. január 10.
  22. Hasbro Posts Quarterly Loss as Pandemic Hits eOne (angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2020. július 27. (Hozzáférés: 2020. július 28.)
  23. Paramount Pushes 'GI Joe' Movie Spinoff 'Snake Eyes' to October 2021 (amerikai angol nyelven). TheWrap , 2020. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. augusztus 31.)
  24. LeBlanc, Wesley: Snake Eyes Delayed to 2021. IGN , 2020. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.)
  25. Anderton, Ethan: Paramount Sets Release Dates for 'Snake Eyes', New 'Scream' and 'Paranormal Activity' Movies & More. /Film , 2020. augusztus 29. (Hozzáférés: 2020. november 22.)
  26. Kit, Borys: 'A Quiet Place Part II,' 'Mission: Impossible 7' to Debut on Paramount+ 45 Days After Theatrical Launch. The Hollywood Reporter, 2021. február 24. (Hozzáférés: 2021. február 24.)
  27. New G.I. Joe Movie in the Works With 'Seberg' Writers (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2020. május 1.

További információk[szerkesztés]