Jurij Szergejevics Entyin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jurij Szergejevics Entyin
Yury Entin 04.jpg
2013-ban
Élete
Született 1935. augusztus 21. (79 éves)
Moszkva
Nemzetiség orosz
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) dalszöveg, forgatókönyv (film, animációs film)
Első műve 1969
Jurij Szergejevics Entyin weboldala

Jurij Szergejevics Entyin (Юрий Сергеевич Энтин), (Moszkva, 1935. augusztus 21. –) orosz költő, drámaíró. Széles körben ismert és népszerű szerző elsősorban film-, rajzfilm-, és tévéfilm-dalszövegeinek köszönhetően.

Pályakép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pedagógia szakon diplomázott. Utána tipográfiai szerkesztést tanult. Történelmet és könyvtározást oktatott. 1962-69 között a Melodija hanglemezkiadó szerkesztője volt. 1969. óta szabadúszó. Forgatókönyveket, könyveket, filmdalokat írt. 1998-ban megkapta az Arany Osztapot (Золотой Остап), ezt az Ilf és Petrov főhőséről elnevezett díjat, ami valami olyan jelentős kitüntetés, mint nálunk a Karinthy-gyűrű (legalább annyira tekintélyes és a szakmán kívül is jól ismert díj). 2004-ben, alkotó munkásságának harmincötödik évfordulóján, amit a Kremlben ünnepeltek meg, régi és új dalait adták elő.

Tagja a filmszövetségnek (Союз кинематографистов России).

Több mint 500 dalszöveget írt, melyek több, mint száz filmben szólalnak meg. Az orosz kultúrában jó néhány dala örökzölddé vált. Ezek közül a Brémai muzsikusok, a Cseburaska, a Na, várj csak (Ну, погоди!) nálunk is jól ismert.