Cseburaska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cseburáska

Alternatív névЧебура́шка
Jellemjóság, naivság, gyerek
Származási helySzovjetunió
FajBukdács
Nemzetorosz
Beszélt nyelvorosz, japán

KiadóEduard Uszpenszkij
Leonyid Svarcman

Szerepjáték osztályrajzfilm

Cseburáska vagy Csiburáska[1] (oroszul: Чебура́шка) (kiejtése) Eduard Uszpenszkij orosz író Krokodil Gena és barátai c. könyvének (1966) és az ennek alapján készült bábfilmek egyik főhőse. Az első film 1969-ben készült, és Roman Abelevics Kacsanov rendezte a mű címével azonos címmel.

Jellemzői[szerkesztés]

Szovjet postabélyegen (a krokodiltól jobbra levő alak)

Külsőleg így néz ki: egy közel a feje méretével azonos fülekkel rendelkező, barna plüssszőrmés, hatalmas szemű lény, aki a hátsó két tappancsán jár. A bábfilmekből ismert figura alkotója Leonyid Svarcman (Леонид Шварцман) volt.

A filmek roppant népszerű és önállóvá vált dalait Vlagyimir Jakovlevics Sainszkij szerezte. A dalszövegeket Jurij Entyin írta.

Külföldi forgalmazásában a bábu angolul a topple, svédül a drutten nevet kapta. A figura eredeti orosz neve egy igéből képzett kifejezés: чебурахнутьсяzajjal elesni vagy odacsapódni, szabad fordításban Bukdács.

A könyv előszava szerint a szerzőnek gyerekkorában volt egy különös, foszlott játékállata, nagy, kerek sárga szemekkel, se nem medve, se nem nyúl, de erre is, arra is itt-ott hasonlított. Mint azt az író szülei is megerősítették, a lény forró trópusi vidékről származik. Egyszer bemászott egy doboz narancsba, ott elaludt és a gyümölccsel együtt így került egy üzletbe. Amikor felnyitották a dobozt, a lény kigurult és ébredezve bukdácsolt egy darabig, a boltos ezért Cseburáskának nevezte el.

Filmek[szerkesztés]

A könyv motívumai alapján – Kacsanov rendezésében – összesen négy rövidfilm készült a Szovjetunióban:

  • Krokodil Gena (1969)
  • Cseburaska (1971)
  • Sapokljak (1974)
  • Cseburaska iskolába megy (1983)

Japán változat[szerkesztés]

A Tokiói Nemzetközi Animációs Vásáron 2003-ban húsz évre megvásárolták a Cseburaska terjesztési jogait. 2009-től pedig Cheburashka Arere? címmel a TV Tokyo huszonhat részesre tervezett saját sorozat készítésébe és sugárzásába fogott.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]