Jonkeria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jonkeria
Evolúciós időszak: Középső perm
Jonkeria truculenta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Dinocephalia
Alrendág: Titanosuchia
Család: Titanosuchidae
Nem: Jonkeria
Van Hoepen, 1916
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jonkeria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jonkeria témájú kategóriát.

A Jonkeria az emlősszerűek (Synapsida) osztályának a Therapsida rendjébe, ezen belül a Titanosuchidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Jonkeria egy hatalmas növényevő (bár egyesek szerint ragadozó - e.g. Colbert 1969 p. 136) dinocephalia volt. Az állatot a Tapinocephalus rétegben, az Alsó Beaufort kőzetben találták meg. Ez a dél-afrikai Karoo-medencében van. A Jonkeria teljes hossza 3,5-5 méter között lehetett. A koponya hossza 55 centiméter volt.

A koponya majdnem kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles. A megnyúlt pofa éles metszőfogakban és szemfogakban végződik. A rágófogak valamivel kisebbek voltak.

A testfelépítése tömzsi, míg lábai oszlopszerűek. Lieuwe Dirk Boonstra szerint az állatot nem lehet megkülönböztetni a Titanosuchustól, ha csak a koponyát figyeljük; a megkülönböztetéshez a lábak hosszát kell figyelembe venni. A Jonkeriának rövid, behajló lábai voltak, míg a Titanosuchusnak hosszúak.

Körülbelül egy tucat fajt fedeztek fel, ebből a nemből, köztük a típusfajt is, a Jonkeria truculentát. Ezekből Boonstra, 1969-ben összevont néhány fajt. Azóta nem próbálták megállapítani a fajok valódi számát.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoztak:

Források[szerkesztés]

  • Lieuwe Dirk Boonstra 1969, "The Fauna of the Tapincephalus Zone (Beaufort Beds of the Karoo)," Annals of the South African Museum 56 (1) 1-73, pp. 35–38
  • Edwin H. Colbert, (1969), Evolution of the Vertebrates, John Wiley & Sons Inc (2nd ed.)
  • Karl Alfred von Zittel (1932), Textbook of Paleontology, C.R. Eastman (transl. and ed), 2nd edition, Macmillan & Co. vol.2, p. 255
  • Paleobiology Database

További információk[szerkesztés]