Jevdokija Davidovna Bersanszkaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jevdokija Davidovna Bersanszkaja
Született1913. február 6.
Dobrovolnoe
Elhunyt1982. szeptember 16. (69 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Foglalkozásakatona
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus
SírhelyeNovogyevicsi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Jevdokija Davidovna Bersanszkaja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jevdokija Davidovna Bersanszkaja (cirill betűkkel: Евдоки́я Давы́довна Берша́нская), leánykori nevén Karabut (Карабу́т), második férje után Bocsarova (Бочаро́ва), (Dobrovolnoe, 1913. február 6.Moszkva, 1982. szeptember 16.) második világháborús szovjet pilóta, a 46. éjszakai bombázó-gárdaezred parancsnoka.

Pályafutása[szerkesztés]

Jevdokija Karabut a Sztavropoli határterületről származik. Szülei meghaltak a polgárháborúban, így nagybátyja nevelte fel.

A középiskola elvégzése után 1931-ben felvették a batajszki pilótaiskolába, ahol a következő évtől már maga is oktató lett. 1939-ben szakaszparancsnokká nevezték ki a Krasznodar mellett állomásozó 218. különleges célú légikülönítménynél. Eközben a krasznodari városi tanács tagjává választották.

Amikor Németország megtámadta a Szovjetuniót, a fegyveres erőknél három női repülőezredet szerveztek.[1] A 28 éves Bersanszkaját, aki addigra már évtizedes tapasztalattal és jó szervezőkészséggel rendelkező pilótának számított, megbízták ezek egyikének, az 588. éjszakai bombázóezrednek a vezetésével.[2] Az egység a háború végéig az ő parancsnoksága alatt harcolt.[3]

1943-ban az ezredet átnevezték 46. éjszakai bombázó-gárdaezredre, és a Tamany-félsziget visszafoglalása során szerzett érdemeiért megkapta a „Tamanyi” ceremoniális nevet.[2] A csupa nőből álló egységet informálisan éjszakai boszorkányoknak is nevezték, és 1981-ben Éjszakai boszorkányok (В небе „ночные ведьмы“) címmel film is készült róluk.[4]

Bersanszkaja maga viszonylag kevés bevetésen vett részt, de ennek ellenére nagy tekintélynek örvendő, beosztottjaitól és önmagától is igényes munkát elváró ezredparancsnok volt. Megkövetelte a repülőgépek kifogástalan karbantartását, és amikor a füves repülőtérről a sár miatt nem tudtak felszállni a repülőgépek, megszervezte egy előregyártott fa fel- és leszállópálya elkészítését is.[5]

Egyetlen nőként elnyerte a Szuvorov-érdemrendet.[5]

A háború után Moszkvába költözött, és a Szovjet Nőszövetségben dolgozott. Hatvankilenc éves korában szívinfarktusban halt meg.

Magánélete[szerkesztés]

Bersanszkaja első férje Pjotr Bersanszkij volt, akitől egy fia is született. A házasság azonban hamarosan felbomlott. Bersanszkaja a háború alatt ismerkedett meg Konsztantyin Bocsarovval a 899. éjszakai bombázóezred parancsnokával, akivel a harcok végeztével összeházasodott.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Приказ НКО СССР 0099 от 08.10.41 г. О сформировании женских авиационных полков ВВС Красной Армии. allaces.ru. (Hozzáférés: 2022. december 14.)
  2. a b 588 нбап/46 гнбап. allaces.ru. (Hozzáférés: 2022. december 14.)
  3. a b В бой идет "Дунькин полк". Izvesztyija, 2008. május 12. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 12.)
  4. Éjszakai boszorkányok (film, 1981) | Kritikák, videók, szereplők | MAFAB.hu (magyar nyelven). www.mafab.hu. (Hozzáférés: 2022. december 14.)
  5. a b Каменева Г. Н. „Так воевали «ночные ведьмы»”. Военно-исторический журнал, Moszkva 2010 (3), 15–20. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Бочарова, Евдокия Давыдовна című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.