Javier Arriaga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Javier Arriaga
Személyes adatok
Teljes névJavier Arriaga Muñiz
Születési dátum1932. május 26.
Születési hely Mexikó
Halálozási dátum2003. augusztus 27. (71 évesen)
Halálozási helyMexikó
Egyéb foglalkozássportvezető
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
?I. Ligajátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
?FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Javier Arriaga (1932. május 26.2003. augusztus 27.) mexikói nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve Javier Arriaga Muñiz.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Mexikói labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. A FIFA JB központi nyelvei közül a spanyolt beszéli. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített.

Sportvezetőként[szerkesztés]

1964-ben a Mexikói labdarúgó-szövetség JB-nek, 1968-tól a Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (CONCACAF) JB-nek az elnöke. 1969-től a FIFA JB-nek dél-amerikai nemzetközi igazgatója, pozícióját 1990-ig 21 éven keresztül eredményes tevékenységgel töltötte be. Mexikóban a XIX., nagy magasságú, az 1968. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján a FIFA JB egyik vezetője.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

1996. július 3. és július 4. Zürichben a FIFA 50. soros kongresszusán az Order of Merit Awards, az úgynevezett FIFA érdemrendet adományozta részére - a szervezet legrangosabb elismerését minden évben a hat kontinentális konföderáció és a FIFA egy-egy jelöltje kapja.

Családi kapcsolat[szerkesztés]

Lányát Edgardo Codesal Méndez FIFA játékvezető vette feleségül, aki ezért Uruguayból Mexikóba költözött.

Források[szerkesztés]