Jarega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jarega (Ярега)
Közigazgatás
Ország Oroszország
Föderációs alanyKomiföld
Irányítószám169347
Népesség
Teljes népesség
  • 7568 fő (2018. jan. 1.)[1]
  • 7321 fő (2020)[2]
  • 7243 fő (2021)[3]
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC+03:00
Elhelyezkedése
Jarega (Oroszország)
Jarega
Jarega
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 63° 26′ 08″, k. h. 53° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 63° 26′ 08″, k. h. 53° 34′ 35″
Jarega (Komiföld)
Jarega
Jarega
Pozíció Komiföld térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Jarega témájú médiaállományokat.

Jarega (oroszul: Ярега) városi jellegű település Oroszországban, Komiföldön. Önkormányzati szempontból Uhta városi körzethez tartozik. Gazdasági életében az olajbányászat és a környék gazdag titánércvagyona jelentős. Lakossága: 7806 fő (a 2010. évi népszámláláskor).[4]

A közeli Jarega folyóról nevezték el. A komi Ярегаёль folyónév kb. jelentése: 'szarvasmohában gazdag erdőben kanyargó folyó'.

Fekvése[szerkesztés]

Komiföld középső részén, Uhtától 16 km-re délnyugatra fekszik. Közút és rendszeres autóbuszjárat köti össze a várossal. A vasútállomás 2 km-re van, a Komiföldet délnyugat–északkeleti irányban átszelő KotlaszVorkuta vasúti fővonalon.

Története[szerkesztés]

A jaregai olajlelőhely Uhtától 15-25 km-re délre terül el. A környék első termelő olajkútját 1932-ben nyitották meg, ma ezt tekintik a település alapítási évének.

Az olajbányászat hagyományos módszereit azonban nem lehetett alkalmazni, mert az ottani olaj nagy viszkozitású, a bitumenhez hasonló sűrűségű, „nehéz” olaj. Olajkutak helyett a Szovjetunióban elsőként itt nyitottak föld alatti olajbányát. Az építéshez és a kitermeléshez az 1930-as évek végén a Gulag lágerrendszerhez tartozó uhtai lágerközpontból (UhtPecsLag) irányítottak át elítélteket (politikaiakat és köztörvényes bűnözőket vegyesen). A bányában, a tajgában folyó felszíni építkezéseken dolgozók (nem csak elítéltek) sátrakban vagy barakkokban laktak. 1941-ben a lágerben 32 egyenként kétszáz főre kialakított barakk volt, betonozó és téglagyártó részleg épült, saját villamos erőmű és rádió alállomás működött; a „szabad” alkalmazottakat hét kisebb munkásszálló-épületben helyezték el, részükre étkezdét, klubot, üzletet is berendeztek. Így keletkezett a település.

A háború utáni évtizedekben a föld alatti olajbányászat módszerei is sokat változtak. Külföldi példák alapján a kitermelést és az olaj felszínre szállítását 1972-ben korszerűsítették.

A település élete szorosan az olajbányászathoz kötődik. 1975-től jelentős fejlesztések indultak meg a lakásépítés, az infrastruktúra kialakítása és a kommunális szolgáltatások területén. Az olajbányászat számára is válságos 1990-es években azonban előfordult, hogy a bányászok éhségsztrájkot folytattak, hogy egyáltalán megkapják fizetésüket.

A 21. század elején[szerkesztés]

2003-ban a Jarega környéki olajbányák a Lukoil óriáskonszernhez kerültek, és a település gazdasági helyzete stabilizálódni kezdett. Sok komiföldi településsel ellentétben reális lehetőségei nyíltak a további növekedésre.

A jaregai lelőhely másik különlegessége ugyanis, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz titánércet. Becslések szerint ott található Oroszország felderített titánérc készleteinek kb. 50%-a. „JaregaRuda” néven 2000-ben részvénytársaság alakult. A titánérc kitermelésére és helyben történő komplex hasznosítására ércdúsító kombinát létesítését is tervezik. 2007-re elkészültek a titánbánya és 2008-ra az ércdúsító kombinát tervei.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]