Ján Valašťan Dolinský

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ján Valašťan Dolinský
Született1892. február 15.[1]
Békéscsaba, Magyarország, Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt1965. március 2. (73 évesen)[1]
Nyitra, Csehszlovákia
Állampolgársága
Foglalkozása
SírhelyeTurócszentmártoni Nemzeti sírkert
SablonWikidataSegítség

Ján Valašťan Dolinský, született János Valastyan (Békéscsaba, 1892. február 15.[2]Nyitra, 1965. március 22.) szlovák zeneszerző, népzenegyűjtő, tanár, újságíró, eszperantista.

Életútja[szerkesztés]

1892. február 15-én született Békéscsabán. Az apja János asztalos volt, de hamarosan meghalt. Anyja Belicza Zsófia volt. Szülőhelyén végezte az elemi iskolát, Aradon pedig a tanári tanulmányait, ahol zenei alapképzést is szerzett.

Rövid ideig a telekgerendási falusi iskolában, majd 1913-tól a Vágújhelyi járásban található Hrachovistyén tanított, ahol gyermekkórust alapított és vezetett. 1917-ben házasságot kötött a kismodrói Vilma Dankovával. Verseket is kezdett írni, amelyeket a Živena folyóiratban közöltek. Mivel attól tartott, hogy hazafias érzelmei miatt a magyar hatóságok üldözhetik, ezért J. V. Dolinský néven publikálta ezeket. 1918-ban megszületett fia, Bohuslav, aki szintén tanár és zeneszerző lett.

Csehszlovákia létrejötte után a berezói Városi Iskola tanára lett. Tanítói feladatai mellett kántorként szolgált a helyi evangélikus kórusban, gyermekkórust és vegyes kórust alapított. Részt vett a helyi Matica slovenská szervezet létrehozásában, és amatőr régészként is dolgozott.

1923-ban a beckói Állami Népiskola igazgatója lett, majd 1928-ban Turócszentmártonba költözött, ahol a gimnáziumban tanított, kórusokat vezetett, tagja volt a Szláv Művészeti Fórumnak, a Bedřich Smetana Egyesületnek. Elemzéseket és kritikákat írt a Slovenské pohľady című folyóiratba. Szerkesztője volt az Evanjelického učiteľa (Evangélikus tanár), a Nášho divadla (Színházunk) zenei mellékletének. Emellett szlovák népdalokat gyűjtött és szerkesztett, saját szerzeményeket komponált, szlovák költők verseit zenésítette meg. Szlovák dalokat is gyűjtött a Szerbiában és Romániában letelepedett szlovákoktól. 1954-ben például 60 szlovák dalt vett fel a vajdasági Hertelendyfalva (Vojlovica) faluból és 60 dalt a romániai bánáti Temesvukováron (Vuková).

Az eszperantó nyelv lelkes hirdetője volt. Társalapítója volt a Turócszentmártonban működő Szlovák Eszperantó Társaságnak, és főmunkatársa az Esperantisto slovaka című folyóiratnak, amelyben szlovák klasszikusok irodalmi műveit publikálta. Ő írta az első szlovák eszperantó tankönyvet és szótárakat.

Élete végén egészségügyi problémákkal küszködött. Nyitrán halt meg 1965. március 2-án. A turócszentmártoni Nemzeti Temetőben nyugszik.

Művei[szerkesztés]

Népdalgyűjtemények
  • Čabianske ľudové piesne pre mužský zbor (1923)
  • Z našich hôr a dolín (1941)
Daloskönyvek
  • Môj spevník
  • Slávme slávne...
Tankönyv
  • Všeobecná náuka o hudbe (Általános zeneelmélet)
Eszperantó nyelvű művei
  • Mluvnica a slovník slovensko-esperantský (1936, szlovák–eszperantó nyelvtan és szótár, az első szlovákiai eszperantó tankönyv)
  • Malý esperantsko slovenský slovník (1948, eszperantó-szlovák kisszótár)
  • Učebnica jazyka esperanto (1949, eszperantó tankönyv)
Műfordításai eszperantóra

Irodalom[szerkesztés]

  • Československý hudební slovník osob a institucí II. (M–Ž), 1965, Státní hudební vydavatelství, Praha, s. 839

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ján Valašťan Dolinský című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ján Valašťan Dolinský című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap