Izsó Zita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izsó Zita
Született1986. május 9. (37 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiIzsó Ignác
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Izsó Zita témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Izsó Zita (Budapest, 1986. május 9. –) magyar költő, író.

Élete[szerkesztés]

1986-ban született Budapesten, Izsó Ignác labdarúgó leánya. Gyermekkorát Budaörsön töltötte. 2004-ben érettségizett a Szent Margit Gimnáziumban, majd az ELTE jogász szakán szerzett diplomát.

Húgával, Izsó Nórával 2005-ben bejutottak a Magyar Rádió és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány IV. Ifjúsági Színjátékíró Versenyének döntőjébe[1] Alu(dj)gy Gyula! című drámájukkal, amellyel megnyerték a versenyt. Záróra c. darabját 2006-ban mutatták be a Szkéné R-Klubban, majd játszották többek között a Tűzraktérben, illetve a Szív Kamara Stúdiószínházban is.[2]

2007 óta publikál verseket és műfordításokat. A FISZ Világirodalmi Sorozatának[3] szerkesztője (angol, német, spanyol és francia nyelvből fordít.) Tagja a József Attila Körnek és a Fiatal Írók Szövetségének. Első verseskötete (Tengerlakó ) 2011-ben jelent meg a FISZ gondozásában. Az Átjáró[4] című kulturális-közéleti blog alapítója, melyet Ayhan Gökhannal[5] közösen szerkeszt.

2009-ben a Látó folyóirat közölte Függés című darabját,[6] mely a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen drámapályázatán lett díjazott. 2011-ben testvérével közösen írt második színdarabjukkal elnyerték az egri Gárdonyi Géza Színház drámaíró versenyének[7] pályadíját.

A Tengerlakó[8] kötetről A Szépirodalmi Figyelőben Fekete Richárd írt bemutatót, a szerző 2012-ben a Gérecz Attila-díj, 2013-ban a Móricz Zsigmond-ösztöndíj nyertese lett. 2014-ben adta ki Színről színre című második verseskötetét.[9]

Művek[szerkesztés]

  • Záróra (dráma)
  • Függés (dráma)
  • Tengerlakó (FISZ, 2011, versek)
  • Színről színre (Prae, 2014, versek)
  • Pesti nő (Bach Mátéval, Athenaeum, 2017, interjúk)
  • Éjszakai földet érés (versek, Scolar, Bp., 2018; Scolar live)
  • Bekerített erdő (versek, Scolar, Bp., 2022; Scolar live)

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]