Imagava Josimoto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imagava Josimoto
Született1519[1]
Elhunyt1560. június 12. (40-41 évesen)
Tojoake
Álneve
  • 治部大輔
  • 天沢寺殿四品前礼部侍郎秀峰哲公大居士
  • 天澤寺秀峯哲公
Állampolgárságajapán
Házastársa
  • Jōkei-in
  • Sekiguchi-fujin
Gyermekei
  • Imagawa Ujizane
  • Reishō-in
  • Chōtoku Ichigetsu
SzüleiJukei-ni
Imagawa Ujichika
Foglalkozása
Tisztségedaimjó
A Wikimédia Commons tartalmaz Imagava Josimoto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Imagawa Yoshimoto (今川 義元, 1519. – 1560. június 12.) kiemelkedő daimjó (feudális úr) volt a Sengoku-kori Japánban. Székhelye Suruga tartományban volt, és egyike volt annak a három daimjónak, amely uralta a Tōkaidō régiót. 1560-ban halt meg, miközben Kiotóba vonult, hogy sógun legyen. Oda Nobunaga vereséget mért rá az okehazamai csatában, ahol meghalt Dengakuhazama falu mellett.

Korai élet és utódlás[szerkesztés]

Yoshimoto 1519-ben született Imagawa Ujichika harmadik fiaként az Imagawa klánból, amely Seiwa császártól (850–880) származott. Gyermekkori neve Yosakimaru (芳菊丸). Családja a Minamoto klánból ágazott el, ez pedig az Ashikaga klánból. Mivel nem ő volt a legidősebb fiú, apja uradalmát nem örökölhette. Ennek eredményeként a fiatal fiút egy templomba küldték, ahol a nevét Baigaku Shōhō-ra (梅岳承芳) vagy Sengaku Shōhō-ra (栴岳承芳) változtatták. 1536-ban bátyja, Ujiteru hirtelen meghalt, ami utódlási vitákat robbantott ki. Idősebb féltestvére, Genkō Etan (玄広恵探) megpróbálta elfoglalni az uradalmat, és a klán két frakcióra szakadt. Yoshimoto frakciója azzal érvelt, hogy ő a jogos örökös, mert Yoshimoto anyja (Jukei-ni) Ujichika hitvese volt. Genkō Etan frakciója vitatta ezt Genkō beosztása alapján, és hogy édesanyja a Kushima család tagja volt. A Genkō frakció azonban kiesett a Hanagura-i Zavarban (花倉の乱). Baigaku Shōhō ezen a ponton megváltoztatta a nevét Yoshimoto-ra, és a klán feje lett.

Hadjáratai[szerkesztés]

Miután Yoshimoto a klán feje lett, feleségül vette Kai Takeda Shingen húgát. Ez lehetővé tette Yoshimotónak, hogy szövetséget kössön a Takeda-klánnal, amikor 1540-ben segített Shingennek bebörtönözni apját, Takeda Nobutorát. Nem sokkal ezután a Later Hōjō-klán behatolt Suruga tartományba, de Yoshimoto legyőzte őket.

1542-ben Yoshimoto megkezdte előrenyomulását Mikawa tartományba, hogy megküzdjön Oda Nobuhide ellen a növekvő befolyása miatt a régióban, de vereséget szenvedett az azukizakai csatában.

Később, 1548-ban Yoshimoto legyőzte Nobuhidét a második azukizakai csatában, és 1560-ig folytatta területének kiterjesztését. A következő évtizedek során Yoshimoto átvette az irányítást Suruga, Totomi és Mikawa tartományok felett.

1552-ben Shingen fia, Takeda Yoshinobu feleségül vette Yoshimoto lányát. Yoshimoto és a Hōjō-klán 1554-ben békemegállapodást kötött Yoshimoto fia, Ujizane és Hōjō Ujitsuna lányának házasságával.

1558-ban Yoshimoto Imagawa Ujizane kezében hagyta a klán politikai ügyeit, hogy a nyugat felé, a Mikawába való előrenyomulásra összpontosítson.

Az okehazamai csata és halála[szerkesztés]

Imagawa Yoshimoto sírja Nagoyában (Aichi, Japán)

1560 nyarán, miután háromoldalú szövetséget kötött a Takeda-klánnal és a Hōjō-klánnal, Yoshimoto a mikawai Matsudaira Motoyasu-val (későbbi nevén Tokugava Iejaszu-val) az élcsapatban a fővárosba indult. Annak ellenére, hogy erős, 25 000 fős hadserege volt, Yoshimoto szándékosan azt hazudta, hogy 40 000 katonája van. Míg ez a kijelentés sok frakcióban félelmet keltett, Oda Nobunaga az Owari tartományból átlátott rajta. (Egyes történelmi források alátámasztják a 40 000-es állítást).

Yoshimoto serege sok győzelmet aratott, és dallal, szakéval ünnepelt. A 3000 fős Oda hadsereg meglepetésszerű támadása egy felhőszakadást követően Yoshimoto hadseregét teljesen tönkreverte. Két Oda szamuráj (Mōri Shinsuke és Hattori Koheita) lesből támadta meg az Imagawa hadsereget, és megölte Yoshimoto-t Dengakuhazama faluban.

Imagawa Ujizane Yoshimoto halála után az Imagawa-klán új feje lett. Ujizane-t később Tokugava Iejaszu kinevezte kōke-nek a Tokugawa-klán igazgatásában. Yoshimoto unokahúga Tsukiyama, Tokugava Iejaszu felesége volt.

Yoshimotónak több sírja van; maga a teste a Daisei-ben van eltemetve, egy templomban, Toyokawa városában, a modern Aichi prefektúrában.

Családja[szerkesztés]

Apja: Imagawa Ujichika Anyja: Jukei-ni (megh. 1568). Felesége: Jōkei-in (1519-1550) Ágyasa: Ii Naohira lánya, ismeretlen Gyermekek: Imagawa Ujizane, Chotoku Ichigetsu, Reishō-in (meghalt 1612-ben) feleségül vette Takeda Yoshinobu-t, névtelen lány, névtelen lány, feleségül ment Mure Katsushige-hez

Megjelenések a népszerű szépirodalomban[szerkesztés]

Ő egy játszható karakter a Pokémon Conquestben (Pokémon + Nobunaga's Ambition Japánban), partnere a Pokémonban Pineco és Forretress.

A Samurai Warriors sorozatban Yoshimoto egy ostoba, régimódi nemesemberként szerepel. Fegyvere egy kemari, amelyet fia, Ujizane kemari iránti történelmi megszállottsága ihletett. A Samurai Warriors 5-ben azonban, ahol egy harci kalapáccsal és ősi katanájával, Samonjival harcol, ehelyett arrogáns, de hatékony vezetőként ábrázolják, aki állandó fenyegetést jelent a fiatal Oda Nobunaga számára, sőt, egy csatában legyőzi és kényszeríti. az Oda hadsereg visszavonulását, mielőtt végül vereséget szenvedett Okehazamánál.

Yoshimoto női változata megjelenik a The Ambition of Oda Nobuna című animében. Ebben a verzióban Yoshimoto haldoklása helyett megkímélték, és később Shōgun alakoskodónak állítják be, hogy legitimálják Nobuna Kyotói igényét.

A Sengoku Basara játékban és anime sorozatban gyenge vezetőnek mutatkozott, csalinak használta vazallusait, miközben megpróbált visszavonulni. Az anime verzióban Oda Nobunaga ölte meg.

Hivatkozások[szerkesztés]

Zusetsu: Nihon meijōshū. (Tokió: Gakken, 2003), p. 55. "日本大百科全書(ニッポニカ)「今川義元」の解説". Kotobank. Letöltve: 2021. december 15. Naramoto Michael, Nihon no kassen: Monoshiri jiten. (Tokió: Shufu-to-seikatsusha, 1992), p. 259. (japánul) "Suruga Imagawa-shi" a Harimaya.com oldalon (2008. július 12.) Turnbull, Stephen (1987). Szamuráj csatái. Fegyver- és páncélnyomó. 43–44. ISBN 0853688265. Nihonshi yōgoshū B (Tokió: Yamakawa shuppansha, 2000), p. 122. Naramoto, p. 254. Frank Brinkley: A japán nép története. (New York: Encyclopædia Britannica, Inc., 1915.), p. 784. Nihonshi yōgoshū B, p. 122. Naramoto, 258–59. "1560: The Spring Thunderstorm", Geocities.yahoo.com [holt link] Naramoto, p. 259.

"Yoshimoto + Pineco – Pokemon Conquest karakterek". Pokémon. Letöltve 2012-06-17.

Külső linkek[szerkesztés]

A Wikimédia Commons rendelkezik Imagawa Yoshimotóval kapcsolatos médiával.

(japánul) "Suruga Imagawa-shi" a Harimaya.com-on

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)