III. Ferenc breton herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Ferenc
Corneille de Lyon 001.jpg
III. Ferenc breton herceg

Bretagne hercege
Uralkodási ideje
1524. július 20. – 1536. augusztus 10.
Koronázása
1532. augusztus 14.
Elődje I. Klaudia breton hercegnő
Utódja Henrik breton herceg
Életrajzi adatok
Uralkodóház Valois-ház
Teljes neve François de France
Született
1518. február 28.
 Franciaország, Amboise
Elhunyt
1536. augusztus 10. (18 évesen)
 Franciaország, Lyon
Édesapja I. Ferenc francia király
Édesanyja I. Klaudia breton hercegnő

III. Ferenc breton herceg és francia királyi trónörökös herceg (franciául: François, Dauphin de France, Duc de Bretagne; Amboise, 1518. február 28.Lyon, 1536. augusztus 10.) francia királyi herceg és trónörökös, 1524–1536 között Bretagne uralkodó hercege.

Származása és gyermekkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Blason dauphine fr Bretagne.svg

Ferenc herceg 1518-ban született I. Ferenc francia király és Valois Klaudia bretagne-i uralkodó hercegnő harmadik gyermekeként, illetve első fiaként. 1519. április 19-én keresztelték meg Amboise-ban, a dekorációt maga Leonardo da Vinci tervezte, aki ekkortájt a francia uralkodó szolgálatában állott.

1525-ben édesapja vereséget szenvedett a Pavia mellett zajló csatában, és V. Károly német-római császár fogságába esett. 1526. március 15-én I. Ferenc és V. Károly megállapodása értelmében a francia királyt kiváltotta a fogságból két legidősebb fia, Ferenc és Henrik. A hercegek az elkövetkező három évben a német-római császár foglyaiként éltek Madridban, mígnem az 1530-as cambrai-i béke következtében a hercegek hazatérhettek.

Mint a francia trónörökösnek nagy hangsúly helyeződött a házasságára. Számos lehetséges menyasszony-jelöltet találtak számára a szülei, ezek között volt például I. Mária angol királynő, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin leánya.

1524-ben, édesanyja halála után a herceg mint a legidősebb fiúgyermek megkapta a Bretagne-i Hercegség trónját. III. Ferenc néven koronázták meg, ám a hercegség felett a valódi hatalmat a francia király gyakorolta.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ferenc herceg 1536. augusztus 10-én halt meg Lyonban. Testvérei közül többen is gyermekként haláloztak el, ám mivel Ferenc a trónörökös volt, felmerült a gyanú, hogy megmérgezték. A gyanúsított Montecuccoli gróf, a herceg személyi testőre volt. Állítólag V. Károly császár bérelte fel őt; ezt megerősíti az a tény, hogy amikor átkutatták a gróf szobáját, egy mérgekkel foglalkozó könyvet találtak nála. Nem kizárt azonban, hogy természetes úton, tuberkulózis következtében hunyt el.

Bretagne trónját és a trónörökösi rangot is legidősebb öccse, Henrik kapta meg, aki később II. Henrik néven francia uralkodó lett, és egyesítette a Bretagne-i Hercegséget a Francia Királysággal.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Ferenc breton herceg témájú médiaállományokat.
  • Revue de Bretagne et de Vendée, Volume 10, 1861.
  • Alfred Lescadieu et Auguste Laurant, Histoire de la ville de Nantes, 1836.


Előző uralkodó:
I. Klaudia
Bretagne uralkodója
1524–1536
Valois–Angoulême-ház
A Breton Hercegség címere
Következő uralkodó:
I. Henrik