II. Abdullah jordán király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Abdullah
Abdullah II Cropped.jpg
II. Abdullah 2001-ben

Jordánia királya
Uralkodási ideje
1999. február 7. – jelenleg is
Elődje Huszejn
Életrajzi adatok
Uralkodóház Hasim-ház
Teljes neve Abdu'llah bin Ál Huszejn Ál Hasimi
Született
1962. január 30. (52 éves)
 Jordánia, Ammán
Házastársa Ránija Ál Jasin
Gyermekei Huszejn herceg
Imán hercegnő
Szalma hercegnő
Hásim herceg
Édesapja Huszejn jordán király
Édesanyja Muna Ál Huszejn jordán királyi hercegné

II. Abdullah (arabul: عبد الله الثاني بن الحسين ʿAbd Allāh aṯ-Ṯānī ibn al-Ḥusayn; Ammán, 1962. január 30. –) a Jordán Hasemita Királyság uralkodója 1999. február 7. óta.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

II. Abdullah Huszejn király és Antoinette Avril Gardiner legidősebb fia. Édesanyja, aki egy angol ezredes lányaként született, Huszejn király második felesége volt, és hercegnéként a „Muna” nevet viselte. Muna hercegné és Huszejn király azonban 1972-ben elváltak.

A herceg Angliában járt középiskolába, majd Oxfordban, Georgetownban és Sandhurstben folytatta tanulmányait. Apja haláláig a jordán hadseregben szolgált. 1999-ben a haldokló Huszejn király kedvenc feleségétől, Noor jordán királynétól született fiát, Hamzahot tette meg a trón majdani örökösének, ugyanakkor utódjául legidősebb fiát, Abdullahot nevezte ki. A király 1999. február 7-én hunyt el, és ezen a napon lépett trónra Abdullah.

1993-ban feleségül vette a palesztin Ránija Ál Jasint, akiből a jordán királyné lett. Ránija királyné hatalmas népszerűségnek örvend Jordániában, elsősorban jótékonysági akciói miatt. A királyi párnak négy gyermeke született:

A király kedvelt sportjai közé tartozik a búvárkodás és az autóversenyzés. Rendszeresen szokott repülőt vagy helikoptert vezetni, és nagy ókori fegyvergyűjteménye van.[1]

Abdullah király folytatja apja politikáját; megpróbálja modernizálni az országot. A 2000-ben kiújult palesztin–izraeli háborúban közvetítői szerepet játszott. Feleségével együtt sokat tesznek az egészségügy fejlesztéséért, és támogatják az ipar fejlődését. A király modern szemlélete ellenére az országot folyton kritikák érik sajtó és vallásszabadság terén.

Érdekesség hogy a király a World Of Tanks nevű online játékkal játszik az európai szervereken.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Celler Tibor: A világ uralkodócsaládjai; K.u.K. Kiadó, 2002; 88. oldal
  2. World Of Tanks Magyar Portál

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Abdullah jordán király témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]