Horánszky-cickafark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horánszky-cickafark
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Őszirózsaformák (Asteroideae)
Nemzetség-
csoport
:
Anthemideae
Nemzetség: Cickafark (Achillea)
Faj: A. horanszkyi
Tudományos név
Achillea horanszkyi
Ujhelyi 1975
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Horánszky-cickafark témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Horánszky-cickafark témájú médiaállományokat.

A Horánszky-cickafark (Achillea horanszkyi) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó cickafark (Achillea) nemzetség egyik faja. Szuperendemikus növényfaj, mivel kizárólag a Kárpát-medencéből, és azon belül is csak Magyarországról ismert. 1965-ben fedezte fel Ujhelyi József botanikus, majd körültekintő vizsgálódást követően 1975-ben írta le új fajként, s nevezte el Horánszky András botanikusról. Mivel rendkívül kevés példánya él, 1982-ben védetté, 1988-ban fokozottan védetté nyilvánították.

Megjelenése[szerkesztés]

Meddő hajtásai 10–12 cm magasak, virágos hajtásai révén akár 25–35 cm magasra is megnövő lágyszárú, amely tarackot hajt. Szára és levelei pelyhesek, finom növényi szőrrel borítottak. A 3–7 cm hosszú és 1–2 cm széles levelei egyszeresen-kétszeresen szeldeltek: az elsődleges levélszeletek viszonylag távol, szélességük 3-5-szörösére állnak egymástól, a levélszeletek csúcsa porcos.

Fészkei (fészekvirágzatai) 5–7 cm átmérőjű sátorozó fürtvirágzatba csoportosulnak. A fészkekben a féloldalas sugárvirágok (nyelves virágok) vajszínűek és gyakran tölcsérszerűek.

A homoki cickafark (Achillea ochroleuca) virágai ugyan hasonlóan sárgás árnyalatúak, viszont a középső szárlevelei csak egyszeresen szeldeltek.

Bár morfológiailag lényegesen eltér más cickafarkfajoktól, s így valóban nem tekinthető infraspecifikus (fajon belüli) taxonnak, Soó Rezső magyar flóráról szóló, 1980-ban kiadott művébe mégis a homoki cickafark egyik változataként, Achillea ochroleuca var. parviflora néven került be[2] annak ellenére, hogy Soó Rezső nem publikálta sehol a Horánszky-cickafarkról tett vizsgálatait. Dobolyi Konstantin 1997-ben tények és megfigyelések alapján felvetette, hogy a Horánszky-cickafark esetleg a homoki cickafark (Achillea ochroleuca) és a nemes cickafark (Achillea nobilis) természetben létrejött hibridje;[3] ezt a felfogást követte Priszter Szaniszló is 1999-ben, amikor a fajra az Achillea × horanszkyi tudományos nevet alkalmazta.[4]

Életmódja[szerkesztés]

Esztergom mellett a Visegrádi-hegységhez tartozó Szamár-hegyen fordul elő, ahol andeziten létrejött sziklagyepben (a szilikátsziklagyepek egyik fajtájában) él.

A Raunkiær-féle életforma-osztályozás alapján életformája átmeneti a hemikriptofita és a kamefita között: Ujhelyi József még kamefitaként írta le,[5] manapság inkább hemikriptofitának tartják.[6] Sarjtelepekben (úgynevezett polikormonokban) él, amik egy-egy egyed tarackolásával jönnek létre. Levelei száraz időszakban bekunkorodnak. Június és július folyamán virágzik, de másodvirágzás esetén augusztus és október között is viríthat. Magjai sterilek, vagyis csírázásra képtelenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A vidékfejlesztési miniszter 100/2012. (IX. 28.) VM rendelete a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet és a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról. Magyar Közlöny, 128. sz. (2012. szeptember 28.) 20903–21019. o.
  2. Soó Rezső: A magyar flóra és vegetáció rendszertani-növényföldrajzi kézikönyve VI: Pótlások és javítások az I-V. kötethez. Magyarország flórájának és növénytakarójának áttekintő összefoglalása. (magyarul) Szerkesztette: Priszter Szaniszló. Lektorálta: Jakucs Pál. Budapest: Akadémiai Kiadó. 1980. ISBN 963-05-2091-5 (átvett hivatkozás)  
  3. Dobolyi Konstantin: Gondolatok az Achillea horanszkyi Ujhelyi taxonómiai helyzetéről. (magyarul) Kitaibelia, II. évf. 2. sz. (1997) 177–178. o. ISSN 1219-9672 Hozzáférés: 2018. május 13. (pdf)
  4. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 290. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  5. Ujhelyi, József: New species and new section of the genus Achillea L. (Asteraceae). (angolul) Annales Historico-Naturales Musei Nationalis Hungarici, LXVII. évf. (1975) 41–55. o. ISSN 0521-4726 Hozzáférés: 2018. május 13. (pdf)
  6. Horánszky-cickafark. termeszetvedelem.hu. (magyarul) Budapest: A KvVM Természetvédelmi Hivatala (Hozzáférés: 2018. május 13.) (php)

Források[szerkesztés]