Heroon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heroon Szagalassoszban, a mai Törökországban.

Heroonnak (többesszáma: Heroa, ógörögül: ἡρῷον) neveztek a görög-római építészetben valamely Herosnak – legtöbbször a mindenkori polisz legendás alapítójának – szentelt szentélyt vagy síremléket, melyet különleges tisztelet övezett. Ezekben az esetekben az ilyen építményt kenotáfiumnak tekintünk, emlék-épületnek, elsősorban akkor, ha az építése jóval a tiszteletben álló személy halála után történt. Mindenekelőtt a hellenizmus idején szaporodtak meg a heroák mint városi kultikus helyek, nem ritkán annak érdekében, hogy ezzel is a polisz függetlenségét demonstrálják. Ezek az épületek többnyire exponált helyeken emelkednek, például az agóra vagy közvetlenül a városkapu előtti hely.

Heroon a szicíliai Agrigentóban.

Ismert heroák[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Hans von Geisau: Heroenkult. In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 2, Stuttgart 1967, Sp. 1103–1105.
  • Christoph Höcker: Metzler Lexikon antiker Architektur. 2. Aufl. Metzler, Stuttgart 2008, ISBN 978-3-476-02294-3. S. 130

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heroon című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.