Havlov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Havlov
Havlov szórvány jelenlegi alakja
Havlov szórvány jelenlegi alakja
Közigazgatás
Ország Csehország
JárásŽďárec
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 23′ 33″, k. h. 16° 16′ 21″Koordináták: é. sz. 49° 23′ 33″, k. h. 16° 16′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Havlov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Havlov egy szórvány Žďárec község közelében, a Brno-vidéki járásban, a Bobrůvka folyó felett. Nevét a Havel család után kapta, akik itt építették fel nyári lakhelyüket. Ezt tőlük 1957-ben a Kerületi Nemzeti Bizottság elvette, és úttörőtábor lett belőle. A komplexumot 2002-ben Zdeněk Šoula magánvállalkozó vette meg, aki a terület átépítésébe fogott.

Története[szerkesztés]

A Víckov csúcsa alatt és a Bobrůvka völgye fölött, Žďárectól egy kilométerre, annak kataszteri területén található nyaralóhelyet 1908-ban építtette ki a Havel család nyári lakhelyéül.[1] Az építtető Vácslav Havel (1861-1921, építtető és vállalkozó - Lucerna Palota) volt,[2] a helyszínt Pammrov szórvány közelsége miatt választotta, aminek a tulajdonosa Anna Pammrová volt.[1] Emeletes faház volt apró ablakokkal, a földszinten volt található a nagy étkező, az emeleten pedig a hálószobák és a nappali. A ház mellett teniszpályák[3] és külső medence állt.[4] A Havel családot híres emberek látogatták itt, ellátogatott ide például Lída Baarová, Adina Mandlová színésznők, Eduard Bass író, Eliška Junková autóversenyzőnő[3] vagy Jaroslav Drobný teniszező is.[4] A második világháború alatt és röviddel utána itt nőtt fel a két testvér, Václav és Ivan Havel, akik a nem messzi Žďárec-be jártak iskolába.[3]

1954-ben itt kezdte a fiatal Václav Havel megrendezni a Harminchatosok csoportjának első találkozóját, ami a hivatalos kommunista áramlattól távolabb álló értelmiségiek és művészek kötetlen társasága volt. 1958-ban a helyi kerületi nemzeti bizottság nyomást gyakorolt a Havel családra, hogy a nyaralóhelyet hagyja el. A család a lakhelyet a Žďárec-i iskolának akarta felajánlani, azonban kerületi nemzeti bizottság képviselői a vagyont a TOS Kuřim vállalat FSzM üzemi bizottságának ajánlották fel; az árat 70 ezer koronára becsülték, azonban Havelék ebből az összegből semmit sem kaptak. 1960-ban a komplexumot úttörőtáborrá alakították át, 1962 körül a gondnokság Havelék villáját lebontatta. Itt folytatták gyakorlataikat a fegyveres Népi Milícia egységei is.[1]

1989 novembere után az úttörőtábor átalakult egy hagyományos gyermektáborrá, amely 2006-ig működött itt.[3] 2002-ben a komplexumot a TOS Kuřim vállalattól árverésen 4,9 millió koronáért Zdeněk Šoula brünni vállalkozó vette meg, a vállalat nyári táborokat rendezett itt, és 1989 után a faházikókkal és panzióval rendelkező területet tanfolyamok megrendezésére adta bérbe. Az új tulajdonos az eredeti leromlott épületeket elbontotta, és új objektumokat épített. Az átépített tábori étkezdében tartják a morvaországi Harley Club találkozóit, melynek Šoula az elnöke. Itt ő maga oktatásokat tart alkalmazottai számára, és a helyet üdülőközpontként is használja. A teniszpálya helyén egy kétemeletes sportcsarnok áll. Šoula szintén itt akarja kiépíteni a Havel család emlékhelyét egy előadóteremmel együtt. Haveléké még a nem messzi vadászház, aminek fele Dagmar Havlováé lett, míg a másik fele Ivan Havelé.[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Údolí Havlov: prezidentovu rodinu vystřídaly milice a pionýři. E15, 2012. január 7. (Hozzáférés: 2015. január 19.)
  2. Havel, Václav M.. Mé vzpomínky. Praha: NLN - Nakladatelství Lidové noviny (1993). ISBN 80-7106-026-7 
  3. a b c d Laudin, Radek: Původní letní rodinné sídlo na Vysočině sebrali Havlovým komunisté. iDnes.cz, 2011. december 19. (Hozzáférés: 2015. január 19.)
  4. a b c Soukupová, Jana: Sídlo v Havlově, kde žil i Václav Havel, si koupil bývalý zedník. iDnes.cz, 2012. december 6. (Hozzáférés: 2015. január 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Havlov
A Wikimédia Commons tartalmaz Havlov témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Havlov című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.