H. Bóna Márta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
H. Bóna Márta
H. Bóna Márta
H. Bóna Márta
SzületettBóna Márta
1944. július 24.
Komárom
Elhunyt2011. május 31. (66 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásameteorológus
SablonWikidataSegítség

H. Bóna Márta (Komárom, 1944. július 24.Budapest, 2011. május 31.) magyar meteorológus.

Élete[szerkesztés]

Heilingbrunnerné Bóna Márta családja az 1947-es szlovák–magyar lakosságcsere során költözött Felvidékről a dunántúli Rácalmásra. Itt járt általános iskolába, ahol édesanyja tanítónő, édesapja iskolaigazgató volt. A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium reál tagozatán érettségizett. Később Budapesten az ELTE matematika-fizika szakára járt, majd meteorológiát hallgatott. 1968-ban szerzett diplomát. 43 éven keresztül dolgozott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, mindvégig az előrejelzés különböző területein. A hetvenes évek elejétől kezdve tájékoztatta a televízió képernyőjén és a rádió csatornáin keresztül az ország lakosságát az időjárás várható alakulásáról. Közismert és kedvelt médiaszemélyiség volt: egy 900 fős nézői felmérés alapján a leghitelesebb televíziós meteorológusnő volt 2010-ben.

Tagja volt a Magyar Meteorológiai Társaság választmányának. Rendszeresen publikált a Légkör című folyóiratban, valamint lektora volt az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadásában megjelent 1977-es Meteorológiai táviratok kézikönyve című műnek.

Munkáját nyugalomba vonulása után is folytatta. 1987-től haláláig Budakeszin élt.[1]

Kitüntetése[szerkesztés]

Munkásságáért 2001-ben Pro Meteorológia Emlékplakett miniszteri kitüntetést kapott.

Érdekességek[szerkesztés]

Szerepelt Szirmai Márton Summertime című kisjátékfilmjében, 2009-ben.

Bóna Miklós matematikus nagynénje volt.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy hiteles ember távozott el. [2015. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 25.)