Hófehérke-barlang (Bulgária)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hófehérke-barlang
Hossz145 m
Ország Bulgária
TelepülésPestera
Földrajzi tájRodope
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Hófehérke-barlang (Bulgária)
Hófehérke-barlang
Hófehérke-barlang
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 42° 00′ 15″, k. h. 24° 16′ 43″Koordináták: é. sz. 42° 00′ 15″, k. h. 24° 16′ 43″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hófehérke-barlang témájú médiaállományokat.

A Hófehérke-barlang, vagy Sznezsanka-barlang (bolgárul: Снежанка-пещера) Bulgáriában található, a Rodope-hegységben, Pestera város területén (a pestera szó barlangot jelent bolgárul). A turisták előtt nyitott, villanyvilágítással, járdákkal ellátott barlang egészen rövid, a hossza mindössze 145 méter. A Hófehérke-barlangban szép álló- és függőcseppkövek, cseppkőzászlók fogadják az érdeklődőket. Ezek különböző fantázianeveket kaptak, pl. delfin, szabadságszobor, törpék, papagájok.[1] Mésztufagátakat is lehet itt tanulmányozni. A barlang több kisebb teremből áll: Tőgy-terem, Nagy-terem, Zene-terem. A Varázslat-teremben van az a fehér mésztufaképződmény, amely a felfedezőket Hófehérkére emlékeztette, és erről kapta aztán a barlang a nevét.

A barlangot többször is felfedezte az ember. A régészek a korai vaskor időszakából származó tűzhelyek maradványait találták meg a barlang középső termeiben. Használati eszközöket és csontokat ástak ki a barlangi üledékből. A trákok vélhetően a vidéken dúló csatározások idején használták alkalmanként menedék gyanánt ezt a helyet. A Hófehérke-barlangot 1961-ben találták meg újra, ekkor a felfedező turisták – a legenda szerint – reggel 9 órakor mentek be és csak alkonyatkor jöttek ki a rövidke barlangból, annyira lenyűgözte őket a hely formakincse, hogy képtelenek voltak otthagyni azt. A barlangban a levegő hőmérséklete 9 Celsius-fok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2020. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Snezhanka (cave) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Снежанка (пещера) című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]