Hárshegy vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hárshegy vasútállomás
OrszágMagyarország
HelyBudapest II. kerülete
ÁllomáskódH
UIC állomáskód5546854
Megnyitás1950. augusztus 20.
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Alapadatok
Tszf. magasság294 m
Egyéb jellemzők
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Hárshegy vasútállomás (Budakeszi)
Hárshegy vasútállomás
Hárshegy vasútállomás
Pozíció Budakeszi térképén
é. sz. 47° 32′ 09″, k. h. 18° 57′ 40″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 09″, k. h. 18° 57′ 40″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Hárshegy vasútállomás a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút egyik állomása. Nevét Budapest környező, Hárshegy nevű városrészéről kapta.

Az állomás a Gyermekvasút harmadik szakaszában található, 294 méter magasan. Alatta Hűvösvölgy terül el. Kétvágányú, forgalmi irodával és váróteremmel rendelkezik. Az állomáson gáz és vezetékes víz nincs. Főként forgalmi szempontból fontos, utasforgalma kicsi.

Megközelítés[szerkesztés]

A Nagykovácsi úttól gyalog meredeken felfelé haladva lehet ide eljutni. Ez az út gyorsabb, mint a vasút, mert a vonatnak még hosszú hajtűkanyart kell bevennie a fordulóalagútban. Az állomás Szépjuhászné felőli bejáratánál a sínek alatt út (szánkópálya) halad el, ezen felfelé haladva a Kis-hárs-hegyre, majd a Bátori-barlanghoz lehet eljutni. Innen 300 méterre található a Kaán Károly-kilátó a hegytetőn, ahonnan Szépjuhászné állomáshoz ereszkedhetünk le. Ha a szánkópályán lefelé indulunk, a Hűvösvölgyi út közelébe érkezünk.

Környező pályaszakaszok[szerkesztés]

A Szépjuhászné felőli szakaszon volt régen Kis-Hárs-hegy megállóhely, illetve a Hűvösvölgy felőli szakaszon, az alagút után építéskor elvetették Nagyrét megállóhelyet.

Itt van a vasútvonal egyetlen olyan pontja, ahonnan szép kilátás nyílik Budapestre. Hűvösvölgy irányában a 198 méter hosszú alagúton halad át a vonat, majd viadukton megy át a Nagykovácsi út fölött.

További információk[szerkesztés]