Három kicsi nindzsa (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Három kicsi nindzsa
(3 Ninjas)
1992-es amerikai film
RendezőJon Turteltaub
Műfaj
Főszerepben
ZeneRichard Marvin
VágóDavid Rennie
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő84 perc
Költségvetés2,5 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Netflix
Bemutató
  • 1992. augusztus 7. (Amerikai Egyesült Államok)[3][4]
  • 1992. augusztus 14. (Spanyolország)[5]
  • 1993. július 23. (Svédország)[6]
Bevétel29 millió USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Három kicsi nindzsa (eredeti cím: 3 Ninjas) 1992-ben bemutatott amerikai harcművészeti filmvígjáték, az azonos című filmsorozat első része. Jon Turteltaub rendezte, a főbb szerepekben Victor Wong, Michael Treanor, Max Elliott Slade és Chad Power látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1992. augusztus 7-én mutatta be a Touchstone Pictures. Bevételi szempontból sikeres volt, de a kritikusok rosszul fogadták. Három további folytatása készült, melyeket már a TriStar Pictures hozott forgalomba: A 3 nindzsa visszarúg (1994), A 3 nindzsa nem hagyja magát (1995) és A 3 nindzsa nem hátrál (1998).

Cselekmény[szerkesztés]

A Douglas testvérek, azaz a 12 éves Samuel, a 11 éves Jeffrey és a 6 éves Michael minden nyarukat japán származású nindzsa nagyapjuk, Mori Tanaka házában töltik, ahol nindzsucut tanulnak. A vakáció végén Mori mindhármuknak egy új „nindzsanevet” ad, mely személyiségükre utal: így kapják a Rocky, a Colt és a Tum-Tum neveket. A fiuk apja, Sam Douglas FBI-ügynök álruhában csapdát állít egy Hugo Snyder nevű fegyverkereskedő elfogásához. Snyder el tud menekülni nindzsa csatlósai segítségével és ellátogat Morihoz, egykori üzleti partneréhez. Mori és a gyerekek legyőzik a bűnöző embereit. Snyder megfenyegeti Morit: ha nem győzi meg vejét, hogy hagyjon fel Snyder üldözésével, akkor megtorlásul a családján fog bosszút állni.

Hazatérve a fiuk találkoznak a munkába belefásult apjukkal, aki rossz szemmel nézi apósa tanításait, nem érdekli, miket tanultak a gyerekei nyáron és új neveiket sem használja. Snyder a Douglas-gyerekek elraboltatását tervezi, így gyakorolva nyomást az ügynökre. Jobbkeze, Nigel Brown felbéreli unokaöccsét, a kisstílű szörfös tolvaj Festert és annak haverjait, Hammert és Marcust. A bűnöző trió követi a gyerekeket az iskolába, akik Rocky lánybarátjával, Emilyvel együtt bicikliznek. Emily leszakad a többiektől és egy csapatnyi iskolai kötekedő elveszi tőle a kerékpárját. A fiuk kihívják egy kosármeccsre a tolvajokat, legyőzik őket és visszaszerzik a járművet.

Colt megtudja, hogy apjuk Snyder után nyomoz, valamint Mori és Snyder valaha üzlettársak voltak. Fester és bűntársai betörnek a Douglas-házba, a gyerekek betörőnek hiszik őket, és nindzsaruhába öltözve, változatos és kreatív módszerekkel sikeresen felveszik ellenük a harcot. Fester Rocky házi készítésű telefonját használva átcsalogatja és túszul ejti Emilyt, ezután Snyder helyszínre érkező, nagydarab testőre, Rushmore felülkerekedik a három nindzsán és Snyder hajójára hurcolja őket. A testvérek kiszabadulnak és együttes erővel legyőzik Rushmore. Eközben Mori is bejut a hajóra, legyőzi Snyder számos emberét és őt magát is küzdelemre hívja, cserébe unokái szabadságáért. A fiatalabb és erősebb Snyder, csalással felülkerekedik ellenfelén, de Mori a szájába tömi Tum-Tum cukorkáit és legyőzi a bűnözőt. A dühödt Snyder fegyvert ragad, de Sam és a kiérkező ügynökök ártalmatlanná teszik, majd letartóztatják a gengsztereket.

Sam beleegyezik abba, hogy fiai továbbra is nagyapjukkal tölthessék a nyarat, majd munka helyett pizzázni viszi családját.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[7] 2. szinkron[8]
Michael Treanor Samuel "Rocky" Douglas Jr. Szőke András Czető Roland
Max Elliott Slade Jeffrey "Colt" Douglas Baráth István
Chad Power Michael "Tum-Tum" Douglas Gacsal Ádám
Victor Wong Mori Tanaka nagypapa Szabó Ottó Pálfai Péter
Alan McRae Sam Douglas FBI-ügynök Rosta Sándor Németh Gábor
Margarita Franco Jessica Douglas Spilák Klára Csampisz Ildikó
Rand Kingsley Hugo Snyder Sinkovits-Vitay András Haás Vander Péter
Joel Swetow Mr. Nigel Brown Kassai Károly Tarján Péter
Professor Toru Tanaka Rushmore
Patrick Labyorteaux Fester Boros Zoltán Sótonyi Gábor
Kate Sargeant Emily Dögei Éva Czető Zsanett
Clifton Powell Jerry Kurl FBI-ügynök

Fogadtatás[szerkesztés]

A film mindössze 2,5 millió dollárból készült, de kb. 29 millió dolláros bevételt termelt. Így a költségvetés-profit arányát tekintve az 1992-es év legjövedelmezőbb filmje lett.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Disney's '3 Ninjas' was Most Profitable '92 Flick (angol nyelven). Deseret News, 1993. január 11. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  2. 3 Ninjas (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  3. Disney A to Z: The Official Encyclopedia (angol nyelven), 1996
  4. Box Office Mojo (angol nyelven)
  5. Base de datos de películas calificadas. (Hozzáférés: 2016. október 13.)
  6. Svéd Filmadatbázis (svéd nyelven). Swedish Film Institute
  7. Három kicsi nindzsa - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  8. Három kicsi nindzsa - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3 Ninjas (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]