A 3 nindzsa nem hagyja magát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 3 nindzsa nem hagyja magát
(3 Ninjas Knuckle Up)
1995-ös amerikai film
RendezőSin Szangok
Műfaj
Főszerepben
ZeneGary S. Scott
Gyártás
GyártóTriStar Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1995. március 10. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
Kronológia
ElőzőA 3 nindzsa visszarúg
További információk
SablonWikidataSegítség

A 3 nindzsa nem hagyja (eredeti cím: 3 Ninjas Knuckle Up) 1995-ben bemutatott amerikai harcművészeti filmvígjáték, melyet (Simon Sheen álnéven) Sin Szangok rendezett. A főbb szerepekben Victor Wong, Michael Treanor és Max Elliott Slade látható.

Noha a Három kicsi nindzsa-filmsorozat harmadik részeként mutatták be, valójában időrendben ez a második rész. 1992-ben, az első filmmel azonos évben forgatták, de a forgalmazással kapcsolatos problémák miatt három évig nem került mozikba.[2][3]

Az Amerikai Egyesült Államokban 1995. március 10-én került mozikba, kritikai fogadtatása negatív volt. Folytatása, egyben a filmsorozat utolsó része 1998-ban jelent meg, A 3 nindzsa nem hátrál címmel, azonban ebben egyik korábbi gyerekszínész sem tűnik fel.

Cselekmény[szerkesztés]

A három nindzsa – a 14 éves Rocky, a 13 éves Colt és a 8 éves Tum-Tum – ezúttal egy amerikai őslakos falu védelmére siet, amelyet egy cég veszélyes hulladékkal akar elárasztani.

A nyári vakáció alatt a fiúk nindzsa nagyapjuknál, Morinál tartózkodnak és szemtanúi lesznek az őslakosok tiltakozásának egy környezetszennyező cég ellen. Másnap a három fiú egy pizzériában megismerkedik egy Jo nevű indián lánnyal: a cég emberei, J.J. vezetésével zaklatják a kislányt (aki eltűnt apját keresi és őket vádolja annak elrablásával), ezért a nindzsák Jo védelmére sietnek és megverik a gonosztevőket. A szemtanúk hősként kezelik a három fiút, de nekik emiatt fejükbe száll a dicsőség. Mori és a pizzéria tulajdonosa velük takaríttatja el a keletkezett károkat és Mori egy hasonlaton próbálja megtanítani nekik az alázat fontosságát, sikertelenül.

Jo meglátogatja védelmezőit és elmagyarázza nekik az incidens előzményeit: a férfiak Jack Harding gyáros emberei voltak, aki törvénytelenül veszélyes hulladékot rak le az indián rezervátum területén. Bizonyíték nélkül az őslakosok tehetetlenek, Jo apja, Charlie nyomozásba kezdett, de nyomtalanul eltűnt. A gyerekek belopakodnak Jack veszélyes hulladék telepére és szemtanúi lesznek a polgármester korruptságának, valamint Charlie fogságban tartásának is. Aznap éjjel visszatérnek, kiszabadítják az aktivistát és utána egy táncmulatságon az indiánokkal ünnepelnek. Jack és emberei támadásba lendülnek, de Mori segítségével visszaverik őket.

Charlie és családja bírósági meghallgatásra készül, terhelő bizonyítékkal Jack ellen. A gyáros egy motoros bandát felbérelve elraboltatja Jo-t, így próbálva megzsarolni Charlie-t, hogy ne mutassa be bizonyítékait. Rocky és testvérei Jo megmentésére sietnek és a motorosokat legyőzve időben odaérnek a lánnyal a bíróságra. Az őrséget álló rendőröket és Jack embereit leküzdve bejutnak az épületbe. Charlie ezt meglátva leüti Jacket és átadja a bizonyítékot az EPA jelenlévő képviselőjének, aki bezáratja a környezetszennyező gyárat.

Jo és ünneplő családja a kis hősöket keresi, de a három nindzsa már csendben visszatért Mori otthonába, felismerve a dicsőség hajszolásának hiábavalóságát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Victor Wong Mori Tanaka nagypapa Komlós András
Michael Treanor Samuel 'Rocky' Douglas Jr.
Max Elliott Slade Jeffrey 'Colt' Douglas
Chad Power Michael 'Tum-Tum' Douglas
Crystle Lightning Jo Vadász Bea
Charles Napier Jack Harding Csurka László
Patrick Kilpatrick J.J. Rosta Sándor
Donal Logue Jimmy
Scott MacDonald Eddy
Don Shanks Charlie Hankó Attila
Sheldon Peters Wolfchild Lee
Nick Ramus Roundcreek törzsfőnök
Vincent Schiavelli polgármester Wohlmuth István
Selina Jayne Jo anyja
Don Stark seriff
Dennis Holahan Dean Thompson

Fogadtatás[szerkesztés]

A film negatív kritikákat kapott. A Variety magazin értékelése szerint ihlettelen folytatás, sablonos forgatókönyvvel, a humorosnak szánt jelenetek pedig erőltetettek és ostobák.[5] A legrosszabb filmeket „díjazó” Stinkers Bad Movie Awards 1995-ös díjátadóján jelölték „folytatás, amit senki nem akart” kategóriában.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=3ninjasknuckleup.htm
  2. Seibold, Witney: Why 3 Ninjas Recast Rocky When It Came Time For A Sequel (angol nyelven). Slash Film, 2022. augusztus 3. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  3. Cotter, Padraig: 3 Ninjas Kick Back Is The Third Entry - But Was Released Second (angol nyelven). Screen Rant, 2019. szeptember 5. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  4. A 3 nindzsa nem hagyja magát - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  5. Leydon, Joe: 3 Ninjas Knuckle Up (angol nyelven). Variety, 1995. március 20. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  6. Past Winners Database. theenvelope.latimes.com . [2007. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3 Ninjas Knuckle Up című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]