Graphium (gombanemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Graphium
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Alország: Dikarya
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Sordariomycetes
Rend: Microascales
Család: Microascaceae
Luttr. ex Malloch (1970)
Nemzetség: Graphium
Corda (1837)
Szinonimák
  • Ceratopodium Corda (1837)
  • Phialographium H.P.Upadhyay & W.B.Kendr. (1974)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Graphium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Graphium témájú kategóriát.

A Graphium a Sordariomycetes osztályának Microascales rendjébe, ezen belül a Microascaceae családjába tartozó nemzetség.[1][2]

Tudnivalók[szerkesztés]

A Graphium-fajok apró méretű gombák, melyeknek spórás termőtesteik, csak egy sejtből állnak; ez a sejt gömb alakú és áttetsző; egy egyenes, fekete nyúlványon helyezkedik el. A legtöbb idetartozó gomba növényi kórokozónak számít. A Graphiumok általában a talajban, az avarban, romlandó fában, ürülékben vagy szennyes vízben élnek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi 18 faj tartozik (meglehet, hogy a fajlista hiányos):

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schoch CL (2009). „The Ascomycota tree of life: A phylum-wide phylogeny clarifies the origin and evolution of fundamental reproductive and ecological traits”. Systematic Biology 58 (2), 224–239. o. DOI:10.1093/sysbio/syp020. PMID 20525580.  
  2. Synonymy: Graphium Corda. Species Fungorum. CAB International. [2016. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Graphium (fungus) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Graphium című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Graphium (fungus) in Index Fungorum
  • De Beer, Z.W., Seifert, K.A. and Wingfield, M.J., 2013. A nomenclator for ophiostomatoid genera and species in the Ophiostomatales and Microascales. Ophiostomatoid fungi: Expanding frontiers. Utrecht, CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre. CBS Biodiversity Series, 12, pp.261-268.
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (22 oktober 2011). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. Läst 24 september 2012.