Gracsanica vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gracsanica vára
Utvrda Gračanica
Ország Horvátország
Mai településBaćin Dol
Tszf. magasság319 m

Épült13. század
Elhagyták17. század
(elhagyták)
Állapotarészben helyreállítva
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Védettségműemlék[1]
Elhelyezkedése
Gracsanica vára (Horvátország)
Gracsanica vára
Gracsanica vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 18′ 42″, k. h. 17° 27′ 34″Koordináták: é. sz. 45° 18′ 42″, k. h. 17° 27′ 34″

Gracsanica vára (horvátul: Utvrda Gračanica) egy vár Horvátországban, a Csernek melletti Baćin Dol keleti határában.

Fekvése[szerkesztés]

A falutól két kilométerrel keletebbre, egy kúp alakú hegyen állnak Gracsanica (Gračanica) középkori várának maradványai, amit a helyiek Gradacnak, valamint Török várnak (Turski grad) is neveznek.

Története[szerkesztés]

Építését általában a 13. és 14. század fordulójára teszik, amikor a Borsics nemzetség birtoka volt. Az 1476-os esztendőben a Zenistyáni (Zenišćanski) nemzetséghez, később a cserniki Dessewffyekhez tartozott.[2] A török 1536 körül szállta meg. A vár tornyát a török őrtoronyként használta.

A vár mai állapota[szerkesztés]

A falutól két kilométerrel keletre, egy 319 méter magas kúp alakú, erdővel borított hegy tetején állnak Gracsanica (Gračanica) középkori várának maradványai, amit a helyiek Gradacnak, Török várnak (Turski grad) is neveznek. A vár kör alaprajzú volt, melynek nyugati falát kaputorony erősítette, mely egyben lakótorony is volt. A kapuja előtt egy felvonóhíd volt, melynek keretezése felhúzott helyzetben a toronyba belesimult. A várat körben sánc övezte, ez még ma is jól látható. Építésére vonatkozó adat nem található, a szakemberek a 13. és 14. század fordulójára teszik. A hozzá fűződő legendák közül a legismertebb egy vár alatti vaskapuról szól, mely mögé gazdag kincset rejtettek. A legenda mögött II. Lajos király 1525-ben kelt okleve állhat, melyben a király megerősíti a cserneki Dessewffy családot a Csernek vidékén fekvő új Lehovác várának birtokában, melyet Vaskapunak is neveznek („castrum novum Lehovacz alias Vaskapu in districtu Csernek”). Gracsanica középkori tornyának belsejében ókori domborművet találtak. Felirata nincs, így nem lehetett megállapítani sem készítésének idejét, sem azt, hogy melyik istenséget ábrázolja. A dombormű két mezőre oszlik, mindkét oldalon frígsapkás lovas ábrázolásával. A dombormű talán a Magna Mater Kübelé, vagy a Mithrász-kultuszhoz tartozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Örökségvédelmi jegyzékszáma: Z-1275.
  2. Dénes József szerint a mai Gracsanica vára megegyezik a középkori Gradác várkastéllyal. Ez a Rátót nemből származó Paksiak kezén tűnik fel 1446-tól. A birtok már 1382-ben is az övék volt, azaz akár lehet Árpád-kori is. A mai Baćin Dol középkori magyar neve Engelnél: Batyavölgy, Csánkinál: Bagyavölgye (II. 399.).

Források[szerkesztés]