Goče

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Goče
Goče látképe
Goče látképe
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióVipava
KözségVipava
Rangfalu
Népesség
Teljes népesség176 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság275,1 m
Terület4,52 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 49′ 18″, k. h. 13° 55′ 26″Koordináták: é. sz. 45° 49′ 18″, k. h. 13° 55′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Goče témájú médiaállományokat.

Goče falu Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban. Közigazgatásilag Vipavához tartozik.[2] Bešenca, Na Grofovem, Na Jagni, Pod Strmcem és V Gasah településrészek tartoznak hozzá.[3] A település Vipava és Štanjel között fekszik.

Története[szerkesztés]

A települést először a tizennegyedik században említik. Goče igen tehetős település volt a régmúltban, amelyet a falu tizenhetedik és tizennyolcadik századi épületeinek ajtófélfáinak faragványai is alátámasztanak. A Szent András templom közelében, az ófaluban néhány házat annyira közel építettek egymáshoz tulajdonosaik, hogy bizonyos utcák csak mintegy egy méter szélesek. A falu feletti hegyoldalról jól látható, hogy a templom körüli két főutca keresztezi egymást, mintegy szentandráskeresztet formálva.[4] A szájhagyomány úgy tartja, hogy a templom körüli házakat azért építették ilyen közel egymáshoz, mert a templomhoz tartozó házak lakóinak nem kellett katonai szolgálatra bevonulniuk.

Temploma[szerkesztés]

A Szent András tiszteletére emelt templomot 1630-ban építették. a temploma Koperi Katolikus Egyházmegyéhez tartozik. A faluhoz közeli hegyen épült kápolnát Szűz Mária tiszteletére emelték.[5] A falu harangtornyát 1706-ban építették.

A falu temetője a település déli részén helyezkedik el. A temetőkápolna 1687-ben épült, amely remek példája az úgy nevezett karszti reneszánsz stílusnak. A temető és a templom közti út mentén négy oltárszerű szentély található, melyet a tizenhetedik században emeltek. A szentélyek a keresztrefeszítés stációit ábrázolják. Faragott domborművei erősen lepusztult állapotban vannak.

Híres személyek[szerkesztés]

A település az alábbi személyekről nevezetes:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Goče című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Vipava municipal site
  3. a b c d Savnik, Roman, ed. 1968. Krajevni leksikon Slovenije, vol. 1. Ljubljana: Državna založba Slovenije, pp. 22–23.
  4. Goče at Vipava, monument of Slovenian cultural heritage. (Hozzáférés: 2014. október 2.)
  5. Koper Diocese list of churches. [2009. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 6.)