George Smith (régész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Smith
Született1840. március 26.
Chelsea
Elhunyt1876. augusztus 19. (36 évesen)
Aleppó
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
Foglalkozásavésnök, amatőr régész
Halál okavérhas
A Wikimédia Commons tartalmaz George Smith témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

George Smith (Chelsea, 1840. március 26.1876. augusztus 19.) a Gilgames-eposz megtalálója és lefordítója, amatőr régész.

Munkássága[szerkesztés]

Munkáscsaládból származott, eredetileg bankjegynyomdai vésnök szakmát tanult. Autodidakta módon tanulmányozta az asszírológiára vonatkozó első kiadványokat. 26 éves korában néhány rövid értekezést írt egyes, akkor még kétséges ékírásjelekről. 1872-ben már elmélyedt a Hormuzd Rassam által, a múzeumnak küldött, ékírásos táblák tanulmányozásában. Ekkor még senki nem tudott semmit a babiloniasszír szépirodalom létezéséről. A lelkes Smitht a kibetűzés közben megragadta a tartalom. Nem az elbeszélés formája, hanem a tartalma. Gilgames dicső tetteiről szólt ez a történet. Olvasott Enkiduról, Humbabáról, Istárról. Ut-napistim, az ős, menekülésének történetét mondja el Gilgamesnek. Ekkor kezd a történet folyamata megszakadni.

Smith rájött, hogy a feliratok hiányosak, csak egy része van a birtokában, és pont a befejezés hiányzik. Amit kiolvasott az eposzból, nem hagyta nyugton. Nem tudott hallgatni, és Anglia lázba jött. A londoni The Daily Telegraph hírül adta, hogy ezer guinea-t fizet annak, aki a hiányzó részeket előteremti. Az ötlet lehetetlennek tűnt, Smith azonban elfogadta az ajánlatot, és vállalkozott a feladatra: elutazni Mezopotámiába, és ott a szétdúlt törmelékhalmazban megtalálni a keresett agyagtáblákat. Smith 384 táblatöredékkel tért haza, megtalálta az eposz hiányzó részeit. Közöttük voltak Ut-napistim történetének kiegészítő, hiányzó darabjai. Ez a történet az özönvíz leírása volt.

Kiderült a Biblia igazsága! A régészet igazolta, hogy nem csak monda. Másfelől az is kiderült, hogy nem a legrégibb igazság.

Források[szerkesztés]

  • C. W. Ceram: A régészet regénye – Gondolat Kiadó, Budapest, 1965

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap