Gavrilo Zmejanović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gavrilo Zmejanović
Született1847. augusztus 15.
Dobanovci
Elhunyt1932. október 14. (85 évesen)
Zimonymező
Nemzetiségeszerb
Foglalkozásapüspök, teológus, mezőgazdász
Tisztségeverseci szerb ortodox püspök (1896-1920)
IskoláiMagyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia
SablonWikidataSegítség

Gavrilo Zmejanović (Zmejanovics Gábor, Dobanovci, 1847. augusztus 25.Zimonymező, 1932. október 14.) szerb mezőgazdász, teológus, a szerb nemzeti egyház jószágkormányzója, verseci szerb ortodox püspök.

Élete[szerkesztés]

1847-ben született a szerémségi Dobanovciban. Gimnáziumi és teológiai tanulmányait Karlócán végezte, majd a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémián tanult. 1882-ben belépett a szerzetesi rendbe és tábori lelkészként Boszniába került. A szarajevói középiskolában is tanított. 1891-ben Brankovics György pátriárka a szerb nemzeti egyház jószágainak felügyeletét és a krusedoli kolostor vezetését bízta rá, majd archimandrita lett. Ekkoriban barátkozott össze Laza Kostić szerb költővel. Ferenc Józseftől szarajevói működéséért koronás arany-érdemkeresztet kapott. Mikor 1895 decemberében a verseci egyházmegye püspöki széke megüresedett, megbízott püspök lett, majd 1896. május 18-án a zsinat püspökké választotta. 1896. július 26-án a karlócai székesegyházban szentelték fel. Méltóságánál fogva tagja lett a magyar főrendiháznak. Mivel magyarbarátnak ismerték, a radikális szerb újságok eleinte Gábor püspökként emlegették (Gavrilo vagy Gabriel helyett). 1898 pünkösdjén egy verseci radikális még merényletet is megkísérelt ellene, a századforduló után azonban Zmejanović a szerb radikálisokhoz közeledett. A szerb egyházi kongresszus 1908-ban pátriárkává választotta, de Ferenc József a választást nem erősítette meg, mivel megválasztását a magyar közvélemény nagyszerb cselekedetnek minősítette. 1920-ban nyugalmazását kérte, és egy kolostorba vonult vissza. 1932-ben halt meg, Grabovciban temették el.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gavrilo Zmejanović című szerb Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]