Gargano-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gargano
Gargano.jpeg
A Gargano-hegység

Magasság 1055 m
Hely Puglia régió, Olaszország
Típus mészkő-hegység
Elhelyezkedése
é. sz. 41° 43′ 59″, k. h. 15° 45′ 00″Koordináták: é. sz. 41° 43′ 59″, k. h. 15° 45′ 00″

A Gargano-hegység (olasz nyelven Monte Gargano) egy hegység Olaszország azonos nevű félszigetén. A Déli-Appenninekhez geológiailag és morfológiailag hasonló. A félsziget törzsétől elválasztó mélyedés a pliocénben tengerszoros volt. A Monte Gargano jura- és krétakori mészkövekből épül fel, legmagasabb kiemelkedése a Monte Calvo (1055 m). A hegység a Gargano Nemzeti Park részét képezi.

Geológiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hegység kb. a 12-4 millió évvel ezelőtti időszakban emelkedett ki, a késő miocén és kora pliocén idején. A mezozoikumi mészköveken kialakult karsztfelszínt vörös színű homokos-agyagos rétegek (terrae rossae) borították. Erre a paleokarsztra a pliocénben, a lezajlott tektonikai mozgások következtében kontinentális és édesvízi rétegek rakódtak le. A kora pleisztocén jégkorszakai során kapcsolódott végleg a kontinenshez és ekkor ment végbe egy második karsztosodás, minek eredményeként kialakult a hegység mai felszíne.

Mivel a kontinenstől egy tengerszoros választotta el a területén endémikus fauna alakult ki, melyet legfőbb képviselőjéről (egy rágcsáló-féle) Mikrotia-faunának neveztek el.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]