Gara vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gara vára
Utvrda Gorjani
Ország Horvátország
Mai településGara
Tszf. magasság112 m

Épült14. század
Elhagyták18. század
(lebontották)
Állapotanincs felszíni nyoma
Típusasíkvidéki
Építőanyagakő, tégla
Elhelyezkedése
Gara vára (Horvátország)
Gara vára
Gara vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 24′ 00″, k. h. 18° 22′ 15″Koordináták: é. sz. 45° 24′ 00″, k. h. 18° 22′ 15″

Gara vára (horvátul: Utvrda Gorjani) egy várhely Horvátországban, az Eszék-Baranya megyei Gara településen.

Fekvése[szerkesztés]

Gara központjától északra, ma öreg temetőnek (Staro groblje) nevezett hely mellett állhatott.

Története[szerkesztés]

Gara várát „Castrum Gara” néven 1408-ban [1] említik először Garai Miklós és János birtokaként. Valószínűleg a 14. század végén építették. Miután a Garai család Garai Jóbbal 1481-ben kihalt, a birtokaik egy részét leányágon a csömöri Zayok kapták meg, míg a másik, nádori részét Corvin János szerezte meg.

A török 1536-ban foglalta el és az elpusztult épületek helyett újakat épített, melyek közül egy torony (Jaics bég tornya) még ma is áll. Ennek maradványait 1837-ben bővítve kápolnává alakították át, a toronyba pedig harangokat szereltek. A kápolna a Háromkirályok tiszteletére van szentelve. A török hódoltság alatt a település Gorjan néven a Gorjani nahije és kádiluk székhelye volt. Gara a térséggel együtt 1687-ben szabadult fel a török uralom alól. A török kiűzése után 28 lakott ház maradt a településen. A diakóvári térség 1702-es hatósági összeírásában a várat már romként említik. Később még az alapfalak köveit is kiásták és eladták, de a várat övező sáncok még egy ideig jól láthatók voltak. Mára már semmi sem látható belőle.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Gara várát a Garai család ősi fészkét sajnos ma már nem lehet megtalálni. A 20. század legelején még némi téglatörmelék és árok maradványok láthatók voltak belőle. A horvát nyelvű régészeti jelentések alapján, a ma öreg temetőnek (Staro groblje) nevezett hely mellett állhatott, ám a területet felparcellázták és teljesen beépült, így semmi sem látható a várból.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csánki Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában II. kötet – Pozsega vármegye Bp. 1894.

Források[szerkesztés]