Göndör Ferenc (artista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Göndör Ferenc
SzületettGöndör Ferenc
1889. augusztus 2.
Budapest
Elhunyt1955. december 13.
Budapest
MűvészneveEdmondo
ÁlneveEdmondo
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Gyermekeihat gyermek
Foglalkozásaartista
Tisztségecirkuszigazgató (1945–1949, Fővárosi Nagycirkusz)
SablonWikidataSegítség

Göndör Ferenc (Budapest, 1889. augusztus 2. – Budapest, 1955. december 13.) artista, cirkuszigazgató.

Élete[szerkesztés]

Pályáját 15 éves korában kezdte Edmondo művésznéven, később az általa alapított és betanított The Great Magyar ugródeszka[1][2] csoporttal nagy sikert aratva bejárta az egész világot. Többször szerződött Amerikába, fellépett a Ringling Brothers és Barnum&Baley cirkusznál is.

Gyermekei (két fiú és négy lány) szintén neves artisták voltak.

A II. világháborút követően 1945-től 1949-ig, a Fővárosi Nagycirkusz államosításáig Árvay Rezsővel a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.[3]

A Göndör Ferenc vezette magyar ugrócsoport 1914-ben

Érdekesség[szerkesztés]

1947-ben az Állatkertet egy váratlan ajánlat mentette meg a végső csődtől. Londoni látogatásukról hazatérőben Árvai Rezső és Göndör Ferenc, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói megálltak Prágában, hogy a jövő évadra állatszámokat szerződtessenek. 1948. március 15. és június 30. közötti budapesti vendégszereplésük alatt a kb. 160 állatból álló teljes menazsériát beszállásolták az Állatkertbe, a szállításról,  gondozásukról, élelmezésükről maguk gondoskodtak, cserébe az Állatkert a 3 forintra emelt jegyárbevétel felét köteles volt nekik átadni. Az állatok egész nap megtekinthetők voltak a városligeti intézményben, néhányukat csak arra az időre kellett nélkülözniük a látogatóknak, amíg a cirkuszi fellépésüket letudták. Az Állatkert látogatóinak száma majd négyszeresére emelkedett az előző év adott időszakához képest. A prágai cirkuszosok a siker láttán még ugyanazon év őszén, a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett visszatértek a Városligetbe.[4]

Források[szerkesztés]

  1. H. Orlóci Edit (2012). „A cirkuszi számzsánerek 7. rész Schleuderbrett (ugródeszka) / 2.” (magyar nyelven) (PDF). CIRKUSZI AKROBATIKA 5. évfolyam (1. szám).  
  2. Göndör Ferenc világhírű magyar csoportja | Képcsarnok | Hungaricana (magyar nyelven). gallery.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  3. Göndör Ferenc | Magyar életrajzi lexikon | Kézikönyvtár. www.arcanum.hu. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  4. Fialáék megmentik az Állatkertet. Városliget. (Hozzáférés: 2021. március 9.)