Fullmetal Alchemist: Milos szent csillaga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fullmetal Alchemist: Milos szent csillaga
(鋼の錬金術師 嘆きの丘(ミロス)の聖なる星)
Fullmetal Alchemist Sacred Star of Milos.png
A Fullmetal Alchemist: Milos szent csillaga logója
Rendező Murata Kazuja
Producer Minami Maszahiko
Alapmű Arakava Hiromu: Fullmetal Alchemist
Forgatókönyvíró Sinbo Juicsi
Főszerepben Edward Elric, Alphonse Elric
Zene Taró Ivasiro
Gyártás
Gyártó Bones (stúdió)
Ország  Japán
Nyelv japán
Időtartam 110 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Shochiku
Bemutató Japán 2011. július 2.
USA 2011. július 30.
Magyarország 2012. április 1.
Bevétel 7 401 480 dollár (Japánban)[1]
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Fullmetal Alchemist: Milos szent csillaga (鋼の錬金術師 嘆きの丘(ミロス)の聖なる星Hagane no Renkindzsucusi: Miroszu no Szei-naruHepburn-átírássalHagane no Renkinjutsushi: Mirosu no Sei-naru Hoshi?) egy 2011-es japán animációs film, mely a Fullmetal Alchemist világában játszódik. A filmet a Fullmetal Alchemist: Testvériség utolsó részének adása után jelentették be. A japán premier 2011. július 2-án volt. Az Egyesült Államokban a Funimation Entertainment licencelte a filmet és 2012-ben adták ki.[2] Az észak-amerikai terjesztést az Eleven Arts végezte, 100 teremben vetítve a filmet. Az Egyesült Királyságban a Manga Entertainment mutatta be moziban 2012 júniusában és szeptember 3-án megjelent a lemezes kiadása is.[3] Magyarországon az Animax mutatta be 2012. április 1-jén.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet a múltban, egy ismeretlen helyen kezdődik, ahonnan egy katasztrófát követően a Crichton családnak menekülnie kell Cretába. Itt a kislány, Julia hamarosan árva lesz, amikor brutálisan meggyilkolják a családját. A jelenben Melvin Voyager, akit 5 évre börtönbe zártak, két hónappal a szabadulása előtt alkímia segítségével megszökik. A szökött rabbal Edward és Alphonse Elric is összetalálkozik, és nyomozni kezdenek az ügyben. Kiderül, hogy a börtönben az egyik újságból kivágtak egy képet. Egy másik újsággal összevetve kiderül, hogy egy fiatal lányt ábrázol, akit egy határvárosban illegális határátlépés miatt fogtak el. A további nyomozás kideríti, hogy az amestrisi–cretai határon található Table City-ben tartják fogva. Roy Mustang ezredes odaküldi az Elric fivéreket, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet.

A vonaton egy farkaskiméra támadják meg az Elriceket, majd egy csapat vitorlázórepülős ember is lőni kezd rájuk, akik a Fekete Denevéreknek hívják magukat. A vonat a harcokban kisiklik és belecsapódik az állomásba. A denevérek a várost is megtámadják, ahol Ed és Al szemtanúja lesz Julia szökésének a börtönből, valamint Melvin (aki a vonaton utazott) és a denevérek harcának a lányért. A két testvér kénytelen különválni, amikor Al megpróbálja megmenteni a lányt a város körül elterülő hatalmas völgybe való leeséstől, azonban végül lezuhan, Melvinnel a sarkában. A völgybe sikerül épségben megérkezniük Melvin alkímiájának köszönhetően, ahol a völgy alján élők segítőkészen fogadják őket. Kiderül, hogy Julia a völgyben élő ellenállók tagja, és Milos csillagát, a bölcsek kövét kutatják, hogy helyre tudják állítani nemzetük, Milos függetlenségét, melyet először Creta, majd az őket a városból kiűző Amestris vett el.

Eközben Ed is leereszkedik a völgybe és sikerül megtalálnia a többieket. Ekkor azonban farkaskimérák támadják meg őket, amik közül eggyel végeznek. Melvin – akiről kiderül, hogy valójában Ashleigh Crichton, Julia testvére – elmondja, hogy sokáig üldözték a kimérák, miután megölték a családjukat, és ezért került börtönbe. Újabb kimérek érkeznek, így előlük menekülniük kell. Bár Ed figyelmezteti az ellenállókat a bölcsek kövének hatalmas árára, nem tántorítja el őket és felkészülnek a város megtámadására. Eközben Mustang ezredes, Hawkeye hadnagy és Winry Rockbell a városba indul, hogy segítsenek az Elriceknek az ügy megoldásában, azonban csak a denevérek támadásakor érkeznek meg. A denevérek elfoglalják a központi irányítótornyot, ahonnan a várost behalászó szócsövek futnak. Eközben Al és Ed egy titkos, földalatti várost fedeznek fel, de a titkát nem tudják megfejteni, mert a város parancsnokának csapdájába esnek. Melvin azonban tudja a titok nyitját: vért kell juttatni a csövekbe, hogy létrejöjjön a kő. Megöli Mirandát, a denevérek parancsnokát és társát, az álruhás Rault, hogy elég vére legyen a transzmutációhoz. A Julia oldalán lévő kört a sajátjára illesztve megtudja a kő pontos helyét és felfedi, hogy valójában ezért várt ennyit a börtönben, mert korábban túl kicsi lett volna a lányon lévő fele ahhoz, hogy megtudja a helyét.

Odalent a kő segítségével összecsap az időközben kiszabadult Edwarddal. A harc azzal végződik, hogy Julia megszerzi a követ és Ed tiltakozása ellenére lenyeli, megszerezve az erejét, majd elpusztítja a transzmutációs részt, mert Milos csillagát okolja hazája szolgasorba vetésért. Ezt megelőzően a cretai helyőrség parancsnoka, Herschel ezredes parancsot ad a lávaerőmű felrobbantására, hogy lávával ölje meg a völgyben lévőket. A folyamot Al próbálja meg feltartóztatni, ám csak időlegesen sikerül. A völgybe érkezik Julia, Ed és Mustang is, hogy segítsenek, ám itt összetalálkoznak Herschellel. A követ kereső Melvint elkapja utóbbi, és kiderül róla, hogy ő valójában Atlas hadnagy, a cretai tiszt, akit a család védelmével megbíztak és aki megölte a családjukat, majd letépte Asleigh arcát, hogy saját magára illessze alkímiával, az igazi Asleigh pedig Herschel, aki gyűlöli a völgyben élőket, mert megvetették családját az alkímia kutatása miatt. Melvin halála után Herschel összecsap a többiekkel, hogy megakadályozza a láva elzárását, ám Julia végül sikerrel jár és közben majdnem megöli a testvérét is. A láva megállítása közben egy titkos járaton keresztül elfoglalják a völgyben élők a cretai fegyverraktárakat és a parancsnokhelyettesük visszavonulót fúj.

A láva megfékezése után Julia a kő maradék erejével megnyitja az Igazság Kapuját és megmenti a testvére életét, és arcát is visszaszerzi neki, ezét azonban az egyik lábával kénytelen fizetni. A következő jelenetben Asleigh a kórházban ébred, Julia mellett, az újonnan létrehozott Milosban. Búcsú nélkül távozik és maszkját felvéve, álneve alatt visszatér a cretai hadsereghez. A film végén a főhösök vonattal hagyják el Table Cityt, miközben Mustang megjegyzi, hogy mind a cretai, mind az amestrisi haderő létszámát növelni kezdték a térségben.

Új szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Julia Crichton (ジュリア・クライトンDzsuria KuraitonHepburn-átírássalJuria Kuraiton?)

Szinkronhangja: Szakamoto Mája (japán), Alexis Tipton (angol), Bogdányi Titanilla (magyar)
A harmadik főhős az Elric fivérek mellett. Amestris nyugati szomszédájból, Cretából származik, alkimistacsalád sarja. Főleg a gyógyítóalkímiához ért. Miután családját legyilkolták és testvére eltűnt, a két országot elválasztó völgy mélyén élők befogadták és felnevelték. Az ellenállók tagja, akik szeretnék visszaállítani Milos függetlenségét és a két szomszédos országnál erősebbé tenni, hogy ne tudják ismét elfoglalni. Erre úgy gondolja, hogy az egyetlen lehetőség Milos csillagának, a bölcsek kövének a megszerzése. Megszerzése után a követ arra használja fel, hogy megvédjek a várost és a völgybelieket Melvintől és Herscheltől. Mikor az annak idején testvérétől kapott fülbevalójának másik felét megtalálja a haldokló Asleighnél, segít neki életben maradni és feláldozza az egyik lábát. A film végén automailt kap.

Melvin Voyager (メルビン・ボイジャーMerubin BoidzsáHepburn-átírássalMerubin Boijā?)

Szinkronhangja: Morikava Tosijuki (japán), Matthew Mercer (angol), Karácsonyi Zoltán (magyar)
A film elsődleges negatív szereplője. Melvin Voyager álnéven börtönbe csukatja magát, hogy kivárja, amíg tervét teljesíteni tudja, majd megszökik és Table City-be megy. Itt Julia rég elveszett testvérének, Asleighnek adja ki magát és a lány bizalmába férkőzik. Ráveszi a Fekete Denevéreket arra, hogy támadják meg a várost, ahol megöli vezetőjüket, Mirandát és saját társát, Rault is. Megszerzi a bölcsek kövét, ám az Edwarddal folytatott harc során elveszti azt és Juliához kerül. A lányt követi a völgybe, itt azonban az igazi Asleigh kezébe kerül és kiderül igazi kiléte: Atlas, a cretai haderő volt hadnagya, aki megölte a Crichton családot és Asleigh arcát letépve felvette az ő személyazonosságát. Herschel ezután megöli őt.

Herschel (ハーシェルHáseruHepburn-átírássalHāsheru?)

Szinkronhangja: Kiucsi Hidenonub (japán), Patrick Seitz (angol), Dolmány Attila (magyar)
A film másodlagos negatív szereplője, a Table City-t körülvevő völgy túloldalának cretai parancsnoka ezredes rendfokozatban. Egy fehér maszkot visel, hogy elrejtse letépett arcát. A film végén kiderül, hogy ő az igazi Ashleigh Crichton (アシュレー・クライトンAsuré KuraitonHepburn-átírássalAshurē Kuraiton?), aki Atlas támadását a szülei által elrejtett bölcsek kövével tudta túlélni, majd Herschel álnéven belépett a cretai hadseregbe, majd ő lett a farkaskimérák irányítója. Az elfogott Melvint megöli, megbosszulva szülei halálát, majd megpróbálja a völgyben élők megmentését megakadályozni, ők ugyanis annak idején megvetették a családjukat. A felrobbantott lávaerőművet azonban képes Julia betakarni alkímiával, miután legyőzi őt. A lány megmenti az életét, és visszakapja az arcát. Búcsúzás nélkül tér vissza maszkjában a cretai hadsereghez.

Miranda (ミランダ?)

Szinkronhangja: Tamagava Szakiko (japán), Shelley Calene-Black (angol), Bognár Anna (magyar)
A Fekete Denevérek vezére, aki országa függetlenségéért küzd. Az irányítótoronyban megöli Melvin, hogy a vérét felhasználhassa a bölcsek kövének megszerzéséhez.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első hétvégén a film 1 791 646 dollár bevételt hozott Japánban, annak ellenére, hogy csak 40 teremben vetítették, ezzel 4. helyen végzett a teljes bevételi listán.[4]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. július 30-án debütált a film az Otakon animetalálkozón, ahol a Funimation és az Aniplex a feliratos változatot vetítette le, alig 4 héttel a japán mozis megjelenés után. 2012 elején angol nyelven is vetítették, majd tavasszal megjelent a DVD és Bluray kiadás. A nyugati parti bemutató helyéül szolgáló Burbank nemzetközi filmfesztiválon 3 díjat is nyert.[5]

A film amerikai kritikai fogadtatása általában pozitív volt. 11 kritika alapján 85%-os értékelést és a 10-ből 6.6-os pontszámot kapott a Rotten Tomatoes oldalán.[6] A 100-ból 54-es súlyozott értékelést ért el a Metacritic összegzésén, 7 főárambeli értékelés alapján.[7]

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Verseny nyeve Kategória Eredmény
2011 Burbank International Film Festival Legjobb játékfilm (animáció) Megnyerte
2011 Burbank International Film Festival Legjobb forgatókönyv (animáció / adaptáció) Megnyerte
2011 Burbank International Film Festival Legjobb rendező (animáció) Megnyerte

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Japanese Box Office, August 6–7. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. augusztus 10.)
  2. FUNimation to Release FULLMETAL ALCHEMIST: THE SACRED STAR OF MILOS. Funimation Entertainment. (Hozzáférés: 2011. május 21.)
  3. http://www.mangazette.com Manga Entertainment UKs 'Mangazette'. Retrieved April 23, 2012.
  4. Japanese Box Office, July 2–3. Anime News Network. (Hozzáférés: 2011. július 12.)
  5. Burbank International Film Festival, Sept 15-18. Burbank International Film Festival. (Hozzáférés: 2011. december 5.)
  6. Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos (2012). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2012. január 22.)
  7. Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. január 22.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]