Fukszia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fukszia (Fuchsia), avagy Krisztus vércseppje virágos dísznövény, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A növényt Európában mindössze 200 éve ismerik, előfordulása inkább a szubtrópusi éghajlati övezetben jellemző, Dél-Amerikában, Új-Zélandon vagy Tahiti szigetén őshonos. Magyarországon kedvelt szobanövény. Körülbelül 100 botanikai fajtáját ismerik, nagyon változatos növény, több színben előfordul. Létezik alacsony, lágy szárú változata, vagy magas, fás szárú, de egyáltalán nem ritkák a csüngő vagy kúszó fajták. A fuksziák hibrid növények, azaz különböző fajták keresztezéséből hozták létre.

Starr 070906-8711 Fuchsia x hybrida.jpg

Gondozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Virágzás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fukszia virágzása április végén kezdődik és egészen október elejéig tart, így sokáig gyönyörködhetünk a színpompás virágokban. Egyedi formájuk van, így feltűnőek, ugyanis négy csészelevél öleli körbe a virágkoronát, amely általában más színű. Ebből emelkednek ki a porzószálak, és egy igen hosszú bibeszál.

Fény- és hőmérséklet-, valamint vízigény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növény az enyhén árnyékos helyet kedveli, így célszerű olyan helyre tenni vagy ülteti, ahová csak reggel süt a nap. Víz- és tápanyagigényes növény, kedveli a magas páratartalmat. Nyáron folyamatosan locsoljuk, télen azonban nem igényel túl sok vizet. Májustól augusztusig gondoskodjunk a tápigény kielégítéséről, használjunk erre a célra alkalmas táprudakat.

Nyesés, szaporítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni a növényt. Ezzel elősegítjük az újabb hajtások növekedését, valamint akár kisebb fácskává is alakíthatjuk cserepes növényünket. A levágott hajtásokat ne dobjuk el, ugyanis a fukszia dugványokkal szaporítható.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek, melyekben mag terem. Ha ezeket leszedjük, nemcsak az újabb virágzást segítjük elő, hanem kísérletezhetünk a magról való hajtatással, ez újabb fajtákat is szülhet, ugyanis a magról hajtatott fuksziák csak a legritkább esetben lesznek olyanok, mint az eredeti növény.

Átültetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az átültetésre a legmegfelelőbb időszak a március. Jó víztartó képességű, humuszban gazdag földben érzi jól magát.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]