Fukszia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Fukszia
Fukszia hibrid
Fukszia hibrid
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Csoport: Zárvatermők (Angiosperms)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Ligetszépefélék (Onagraceae)
Nemzetség: Fuchsia
L. [1]
Fajok

Kb. 100, lásd a szövegben

Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fukszia témájú kategóriát.

A fukszia (Fuchsia), avagy Krisztus vércseppje virágos dísznövény, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A növényt Európában mindössze 200 éve ismerik, előfordulása inkább a szubtrópusi éghajlati övezetben jellemző, Dél-Amerikában, Új-Zélandon vagy Tahiti szigetén őshonos. Magyarországon kedvelt szobanövény. Körülbelül 100 botanikai faját ismerik, nagyon változatos növény, több színben előfordul. Létezik alacsony, lágy szárú változata, vagy magas, fás szárú, de egyáltalán nem ritkák a csüngő vagy kúszó fajok sem. A dísznövényként tartott fuksziák többnyire hibrid növények, azaz különböző fajok keresztezéséből hozták létre őket.

Starr 070906-8711 Fuchsia x hybrida.jpg

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gondozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Virágzás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fukszia virágzása április végén kezdődik és egészen október elejéig tart, így sokáig gyönyörködhetünk a színpompás virágokban. Egyedi formájuk van, így feltűnőek, ugyanis négy csészelevél öleli körbe a virágkoronát, amely általában más színű. Ebből emelkednek ki a porzószálak, és egy igen hosszú bibeszál.

Fény- és hőmérséklet-, valamint vízigény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növény az enyhén árnyékos helyet kedveli, így célszerű olyan helyre tenni vagy ülteti, ahová csak reggel süt a nap. Víz- és tápanyagigényes növény, kedveli a magas páratartalmat. Nyáron folyamatosan locsolásra van szüksége, télen azonban nem igényel túl sok vizet. Májustól augusztusig gondoskodni kell a tápanyag utánpótlásról, erre a célra alkalmas táprudakat lehet használni.

Nyesés, szaporítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni a növényt. Ezzel elősegíthető az újabb hajtások növekedése, valamint akár kisebb fácskává is alakítható cserepes növény. A levágott hajtásokkal a fukszia dugványokkal szaporítható.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek, melyekben mag terem. Ezeket leszedve újabb virágzás várható. A magról való szaporítás újabb fajtákat eredményezhet, ugyanis a magról hajtatott fuksziák csak a legritkább esetben lesznek olyanok, mint az eredeti növény.

Átültetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az átültetésre a legmegfelelőbb időszak a március. Jó víztartó képességű, humuszban gazdag földben érzi jól magát.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]