Friedrich von Huene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Friedrich Richard von Hoinigen
von Huene balra egy Dicynodontia csontvázzal a Tübingeni Egyetemen
von Huene balra egy Dicynodontia csontvázzal a Tübingeni Egyetemen
Életrajzi adatok
Született1875. március 22.
Tübingen
Elhunyt1969. április 4. (94 évesen)
Tübingen
Ismeretes mintFriedrich von Huene
Nemzetiségnémet
Szülei
GyermekekJohannes Freiherr Huene
IskoláiTübingeni Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Tübingeni Egyetem
Pályafutása
Szakterületőslénytan
Szakmai kitüntetések
Leopold-von-Buch-Plaque (1948)
A Wikimédia Commons tartalmaz Friedrich Richard von Hoinigen témájú médiaállományokat.

Friedrich von Huene (teljes nevén Friedrich Richard von Hoinigen; 1875. március 22. – 1969. április 4.) balti német őslénykutató.[1] A fosszilis hüllők vezető szakértőjeként a 20. század elején több dinoszauruszt írt le és nevezett el, mint bármelyik európai kortársa.

Élete[szerkesztés]

A Württembergi Királysághoz tartozó Tübingenben született. A Tübingeni Egyetem elvégzése után az intézmény őslénytan professzora lett. Hat évtizednyi karrierje során kutatóként elsősorban a dinoszauruszok szakértőjeként vált ismertté Németországban és Európa más részein. Eredményei közé tartozik egy sárlavina által betemetett több, mint 35 Plateosaurus példány fosszilis csontvázából álló leletegyüttes megtalálása a híres trossingeni kőfejtőben, a dinoszauruszok egyik korai előfutára, a Saltopus 1910-es, a Proceratosaurus 1926-os és az óriás Antarctosaurus 1929-es felfedezése. Számos egyéb dinoszaurusz mellett pteroszauruszokra és más fosszilizálódott állatokra is rábukkant. Több magas szintű taxon, például a Prosauropoda (1920-as) és a Sauropodomorpha (1932-es) megalkotása is a nevéhez fűződik.

1928-ban látogatást tett a dél-brazíliai Rio Grande do Sulban levő Paleorrota geoparkban, majd 1938-ban ugyanott felfedezte a Prestosuchus chiniquensis maradványait.

1995-ben a tiszteletére nevezték el a korai theropodákhoz tartozó Liassaurus hueneit, bár a név később a leírás hiánya miatt érvénytelenné vált.

Válogatott művei[szerkesztés]

  • Paläontologie und Phylogenie der Niederen Tetrapoden
  • Die Saurierwelt und ihre geschichtlichen Zusammenhänge
  • Die Erschaffung des Menschen

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Westphal, Frank. Huene, Friedrich von, Neue Deutsche Biographie (NDB), Band 9. Berlin: Duncker & Humblot (1972) 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stackelberg, Otto Magnus von. Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften, Teil 2 Estland, Bd. 1. Görlitz, 128. o. (1930). Hozzáférés ideje: 2011. július 15. 

Források[szerkesztés]

  • Isaia, Antônio. Os Fascinantes Caminhos da Paleontologia (portugál nyelven). Pallotti 
  • Beltrão, Romeu. Cronologia Histórica de Santa Maria e do extinto município de São Martinho 1787-1933. Vol I. (portugál nyelven). Pallotti (1958) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Friedrich von Huene című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Friedrich von Huene című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.